Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Περήφανοι οκτώ στους 10 Ελληνες της διασποράς



Υπερήφανοι για την καταγωγή τους και βαθιά θρησκευόμενοι είναι οι Ελληνες της Διασποράς, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία Κάπα Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τους Ελληνες ομογενείς, τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Ελληνες σε ποσοστό 82% δηλώνουν περήφανοι για την καταγωγή τους, σε ποσοστό 68% αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους πρώτα σαν Ελληνες και μετά σαν πολίτες της χώρας στην οποία κατοικούν, ενώ το 85% αυτών απαντά θετικά στη φράση «Εχει βαθύτερο νόημα για μένα ότι ανήκω στον Ελληνισμό».

Ενα συμπέρασμα της έρευνας που αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες ομογενείς δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό σε ποσοστό 66%, ενώ το 25% αυτών εξηγεί ότι δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία.

Στην ερώτηση τι λείπει περισσότερο από τους Ελληνες ομογενείς το 46% απαντά η οικογένειά τους, ενώ το 32% απαντά «ο ήλιος της χώρας». Σε ποσοστό 32% επίσης οι Ελληνες της Διασποράς επισημαίνουν ότι τους λείπει το καλοκαίρι, ενώ το 19% απαντά ότι η μεγαλύτερη απώλεια είναι οι φίλοι τους. Ακόμη, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης αναφορικά με τα στοιχεία που μπορούν να διατηρήσουν ζωντανή την ελληνική ταυτότητα, το 60% των Ελλήνων της Διασποράς εκτιμά ότι είναι η χρήση της ελληνικής γλώσσας στην καθημερινή μεταξύ τους επικοινωνία, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι πάνω από πέντε στους δέκα ομογενείς απαντούν ότι τα παιδιά τους μιλούν αρκετά καλά ή πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.
Οι Ελληνες στο εξωτερικό φαίνεται ταυτόχρονα ότι τρέφουν και ιδιαίτερο σεβασμό για την ιστορία των προγόνων τους. Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι Ελληνες της Διασποράς είναι οικονομικά ενεργοί, μεσαίας και ανώτερης τάξης, οικονομικά εύρωστοι, και τεχνολογικά καταρτισμένοι. Δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και αισιόδοξοι για το μέλλον, θρησκευόμενοι και σχετικά κοντά στην Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου