Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Τα πάνω κάτω: Αύξηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ιεράπολη- Νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες και οργή Τραμπ – Επικοινωνία με Ερντογάν

Του Βασίλη Καπούλα
Εκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία αργά χτες το βράδυ είχαν Ρ.Τ.Ερντογάν και Ν.Τραμπ στον απόηχο του θανάτου δύο Αμερικανών στρατιωτών, ενός Βρετανού και των τραυματισμό 5 στην Μάνμπιτζ (Ιεράπολη) από εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθέτησαν τουρκόφιλοι αντάρτες.

Στην βορειοδυτική Ιεράπολη στην περιοχή Sajur έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις απέναντι από τους τουρκόφιλους και τις τουρκικές δυνάμεις.
Είναι η τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών μέσα στο 2018. Η πρώτη ήταν στις 24 Ιανουαρίου και η δεύτερη στις 22 Μαρτίου.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου περιέχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη. Η λέξη «intensify» (εντατικοποιώ) έχει αντικατασταθεί από την λέξη «increase» (αυξάνω) ως προς την συνεργασία.
Να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών, Τζον Σάλλιβαν, με τον Τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλτσίν.
Δεν υπήρχε κάποια αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το περιεχόμενο της συνάντησης, που ήταν κλειστή για τον τύπο.
Προ της ανακοίνωσης της παραίτησης Τίλερσον, είχε προγραμματιστεί συνάντησή του στην Ουάσιγκτον, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Διπλωματικές πηγές θεωρούν τη συνάντηση Σάλλιβαν – Γιαλτσίν προπομπό μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ του κ. Τσαβούσογλου για συνομιλίες με τον Μαρκ Πομπέο, ο οποίος ωστόσο πρέπει πρώτα να περάσει από τη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του στη Γερουσία.
Πάντως, διπλωματικές πηγές ανέμεναν στη συνάντηση Σάλλιβαν – Γιαλτσίν να γίνει μία αξιολόγηση της συνεδρίασης πολυμελούς ομάδας εργασίας Αμερικανικών και Τούρκων αξιωματούχων, στις 8 και 9 Μαρτίου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με διμερή και περιφερειακά θέματα.
Συζήτησαν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους για την αύξηση της συνεργασίας κατάλληλα προς το πνεύμα της συμμαχίας.
Την συνομιλία των δύο αντρών απασχόλησαν επίσης τα επεισόδια στην Γάζα όπου έχασαν τη ζωή τους 15 Παλαιστίνιοι.
Ερντογάν και Τραμπ είχαν τηλεφωνική συνομιλία και την περασμένη εβδομάδα.
Αυξάνουν την παρουσία τους οι Αμερικανοί στην Ιεράπολη
Αμέσως οι Αμερικανικές δυνάμεις στην Ιεράπολη αύξησαν την στρατιωτική τους παρουσία και ξεκίνησαν περιπολίες στις πρώτες γραμμές άμυνας στα σύνορα με το Χαλέπι εκεί όπου δρουν τουρκόφιλοι αντάρτες.
Ο συνταγματάρχης Thomas F. Veale, στρατιωτικός εκπρόσωπος του συνασπισμού ανέφερε πως η πρόσφατη στρατιωτική ανάπτυξη είναι μέτρο διασφάλισης της ασφάλειας των δυνάμεων του συνασπισμού στην περιοχή.
«Οι δυνάμεις του συνασπισμού δημιουργούν ένα κοινό συντονιστικό μηχανισμό για επιχειρήσεις εκεί μέσω της επίσημης σχέσης του συνασπισμού με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ ((MMC) είπε ο Veale .
Δεν ανέφερε τον αριθμο αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην βορειοδυτική Ιεράπολη στην περιοχή Sajur απέναντι από τους τουρκόφιλους και τις τουρκικές δυνάμεις.
Ο Najim Muhammad, αναπληρωτής διοικητής του στρατιωιτκού συμβουλίου της Μάνμπιτζ είπε ότι ο «αμερικανικός συνασπισμός τον έχει διαβεβαιώσει πως θα προστατέψει την πόλη».
«Συνεργαζόμαστε με τον συνασπισμό για την ασφάλεια της Μάνμπιτζ» είπε ο Muhammad.
«Ο συντονισμός μας είναι πολύ ισχυρός».
Επίσης τόνισε πως ο FSA μαζί με τουρκικές δυνάμεις συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στην βορειοδυτική Ιεράπολη.
Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε πως 12.000 στρατιώτες από τον FSA περιμένουν εντολή του Ρ.Τ.Ερντογάν για έναρξη επιχειρήσεων.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει επανηλλειμένα τονίσε πως οι Ομπάμα και Τραμπ του είχαν υποσχεθεί ότι οι Κούρδοι PYD/YPG θα είχαν φύγει από την Ιεράπολη ενώ ο Τίλερσον είχε προσφέρει την παροχή ασφάλειας στην Τουρκία μέσω κοινών αμερικανοτουρκικών επιχειρήσεων.
Φαίνεται πως ίσως κάτι άλλαξε στις συζητήσεις μεταξύ των δύο αντρών.
Δείτε Βίντεο και εικόνες από την περιοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου