Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Με αυτοδύναμο Κυριάκο τελειώνουν τα σενάρια!



Τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ο Κυριάκος. Τα θέματα από εκεί και πέρα είναι αν θα είναι αυτοδύναμος ή όχι, αν θα έχει εμφανιστεί άλλος σοβαρός παίκτης στα δεξιά του κι αν το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτρέψει στην Ρένα Δούρου να τον αμφισβητήσει. Το Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνει σήμερα να απειλεί την δεύτερη θέση.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ κινείται με δεδομένο ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αυτή την φορά με απλή αναλογική και με αφορμή τις προεδρικές εκλογές. Άρα, με την Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται σε δεύτερο ρόλο. Εφόσον, φυσικά, επιτευχθεί η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Στην Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν με αυτό το σενάριο, αλλά την ίδια ώρα προσδοκούν σε μία ισχυρή εκλογική νίκη στις προσεχείς εκλογές που θα ανατρέψει εκ των πραγμάτων τα σενάρια μιας νέας κυριαρχίας της Αριστεράς στην χώρα για τις προσεχείς δεκαετίες και στα πρότυπα της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ; Είναι κάτι που θα το ήθελε πολύ ο Αλέξης Τσίπρας. Το ότι το θέλει δεν σημαίνει ότι είναι και εφικτό! Μέχρι τώρα ο Αλέξης έχει δείξει ότι είναι ένας καταπληκτικός τακτικιστής. Ανδρέας Παπανδρέου, όμως, δεν είναι. Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν ότι ένας αδύναμος εκλογικά Κυριάκος Μητσοτάκης θα σπρώξει προς το μέρος τους τους αμφιταλαντευόμενους στο Κίνημα Αλλαγής. Είναι κοινό μυστικό ότι δεν είναι μόνο ο Κώστας Λαλιώτης σε αυτή την γραμμή.
Με άλλα λόγια, ένας ισχυρός στις εκλογές και πετυχημένος στην συνέχεια στο κυβερνητικό του έργο Κυριάκος αποτρέπει το όνειρο μιας συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ένας αδύναμος εκλογικά Κυριάκος φέρνει πολιτικές εξελίξεις με άξονα την «νέα κεντροαριστερά».
Το θέμα είναι αν τότε θα υπάρχει χώρα για να κυβερνήσει κανείς! Αλλά όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν πιστέψει ότι υπάρχουν λεφτόδεντρα ή ότι οι ξένοι θα... παρακαλάνε να μας δανείσουν. Η Οικονομία δεν ήταν ποτέ το δυνατό τους σημείο. Έχουν αποδειχτεί εξαιρετικοί στο κτίσιμο ενός κομματικού κράτους. Μπορεί, λοιπόν, να μην είναι σίγουρο ποιο νόμισμα θα έχουμε τότε, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα ελέγχουν τον δημόσιο τομέα. Όλα τα άλλα τους είναι ανούσια και αδιάφορα.
Η πολύφερνη νύφη θα είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Αν το σκεφτεί κανείς, ό,τι και να συμβεί θα έχει έναν ρόλο. Είτε με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, είτε με το όραμα της νέας κεντροαριστεράς. Όλα αυτά τα περί νέας κεντροαριστεράς έχουν ως δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Αν το ποσοστό του στις εκλογές είναι χαμηλό, τότε θα τεθεί και ο ίδιος σε αμφισβήτηση, με την Ρένα Δούρου να δηλώνει παρών. Ένας Τσίπρας του 20% έχει τελείως διαφορετική δύναμη από έναν Τσίπρα του 16%. Αλλά κι ο Τσίπρας του 16% δεν σημαίνει ότι θα παραδώσει αυτόματα στην Ρένα Δούρου. Οπότε θα υπάρξουν νέα ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει πότε ο ίδιος συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες για να κερδίσει ένα καλό ποσοστό. Τώρα ή σε έναν χρόνο;
Ο μόνος που είναι έξω απ' όλα αυτά τα σενάρια είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει να ψάχνει να βρει μια νέα στέγη. Η προοπτική να γίνει ΛΑΟΣ είναι κάτι περισσότερο από βεβαία, εκτός κι αν βρει έναν νέο ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Να κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται, όπως και να γίνει σχολιαστής ειδήσεων στο κανάλι του φίλου του Ιβάν Σαββίδη. Κι αυτός, λοιπόν, θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα τι θα πρέπει να κάνει. Πότε, δηλαδή, αυξάνει τις πιθανότητές του να εκλεγεί και κάτω από ποιες συνθήκες.
Όπως καταλάβατε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για όλους. Κι όλα ανατρέπονται κάθε στιγμή. Απ όσα σας είπαμε κρατήστε κυρίως τρία πράγματα: Το πρώτο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μετρήσει πότε τον συμφέρουν οι εκλογές. Το δεύτερο ότι δεν έχουν κλείσει οι δρόμοι της επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Κάθε άλλο! Και το τρίτο ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Κυριάκος στις εκλογές. Ένας ισχυρός και αυτοδύναμος Κυριάκος διαλύει όλα τα άλλα σενάρια!
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr


liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου