Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Το μέλλον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται: Αμεση (!) ενίσχυση με 2 FREMM, Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και ακολουθεί μια BELH@RRA

Ανοιξε για τα καλά η γαλλική αγορά όπλων για την Ελλάδα.  Σημερινές πληροφορίες της Πτήσης και Διάστημααναφέρουν ότι υπάρχει τελική απόφαση που μορφοποιείται στην εκπόνηση προγράμματος άμεσης απόκτησης δυο φρεγατών FREMM και μιας τουλάχιστον FTI (1+1 σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή) μετά το 2023.
To τι σημαίνει βέβαια «άμεση προμήθεια FREMM» έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες.

Για τα πλοία κλάσης FREMM ο χρόνος ναυπήγησης (από την τοποθέτηση της τρόπιδας έως την παράδοση) υπολογίζεται σε τέσσερα έως πέντε έτη. Έτσι, ακόμη και αν το ΠΝ προχωρούσε αύριο σε παραγγελία, θα παραλάμβανε το πρώτο σκάφος το 2023!
Βέβαια στο παρελθόν έχει υπάρξει και η περίπτωση που η Αίγυπτος παρήγγειλε μια FREMM τον Φεβρουάριο του 2015 στο πλαίσιο ενός μεγάλου «πακέτου» όπλων που περιλάμβανε και 24 Rafale.
Στην περίπτωση εκείνη και για να ικανοποιηθεί αιγυπτιακό αίτημα για «άμεση παράδοση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις μεγάλες τελετές για το άνοιγμα της νέας διώρυγας στο Σουέζ» το Γαλλικό Ναυτικό εκχώρησε την δική του FREMM της κλάσης Normandie που παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό τον Ιούνιο του 2015, αφού πρώτα της αφαιρέθηκε μέρος του οπλισμού και συστημάτων που δεν ήταν εξαγώγιμα στην Αίγυπτο.
Θα μπορούσε να συμβεί αυτό πάλι, τουλάχιστον για μια από τις ελληνικές φρεγάτες; Μόνο έτσι δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός «άμεση προμήθεια». Βέβαια αυτό, δηλαδή ο δανεισμός είναι κάτι που το είχε πρωτοαναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και μήνες όταν κάποιοι έγραφαν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αγοράς φρεγατών.

Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων
Το θέμα της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργανώσεως των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν το αντικείμενο της συνεδριάσεως του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), , υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ απκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
Θυμίζουμε ότι η πρώτη επίσημη εξαγγελία της ΔΔΕΠ είχε εξαγγελθεί στις 26 Ιανουαρίου 2018 από τον Ναύαρχο Αποστολάκη στη διάρκεια της τελετής που είχε πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη για την επέτειο του εορτασμού των 60 ετών από τη δημιουργία της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών και είχε επιβεβαιωθεί αμέσως μετά στην ίδια τελετή και από τον παριστάμενο σε αυτήν υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, όπως σας είχαμε ενημερώσει σε σχετικό μας δημοσίευμα της ημέρας εκείνης.
Η νέα ΔΔΕΠ θα περιλαμβάνει το σύνολο των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όλων των Κλάδων, δηλαδή του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ) από τον Στρατό Ξηράς, η Διοίκηση Υποβρύχιων Αποστολών (ΔΥΚ) από το Πολεμικό Ναυτικό και η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερεύνης Διασώσεως (31η ΜΕΕΔ) από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ πάνω σε αυτές που θα αποτελούν τον «πυρήνα» και τη μόνιμη δύναμή της, θα «κουμπώνουν» – όποτε αυτό απαιτηθεί από τις επιχειρησιακές ανάγκες – η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ), η οποία έτσι και αλλιώς σε περίοδο πολέμου, κρίσεως κλπ υπάγεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ, καθώς και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι προαναφερθείσες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων, θα υπάγονται αυτοτελώς στη νέα Διοίκηση αυτοτελώς, δηλαδή η νέα Διοίκηση θα είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την εκπαίδευση και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αλλά και για τον εξοπλισμό αυτών, λειτουργώντας έτσι ως ένας – οιονεί – «τέταρτος Κλάδος» των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πρότυπο της αμερικανικής “U.S.Joint Special Operations Command”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι η μόνη ουσιαστική αλλαγή, καθώς θα ακολουθηθεί από το νέο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η ΑΣΔΕΝ στην άμυνα του Ελληνικού Αρχιπελάγους και την πλήρη αναδιοργάνωση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών – «Μοράβας».  
Kυριαρχία με FREMM
Η (ευρωπαϊκή) φρεγάτα πολλαπλών ρόλων FREMM (στα γαλλικά, Frégate Multi-Mission και στα ιταλικά, Fregata Europea Multi-Missione) αποτελεί κοινή σχεδίαση δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών ναυπηγικών οίκων, της γαλλικής DCNS και της ιταλικής Fincantieri, που μπορεί να αναλάβει την εκτέλεση επιχειρήσεων αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού, και αντιεπιφανειακού πολέμου, καθώς επίσης και την προσβολή στόχων ξηράς.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αντιαεροπορικό πόλεμο, η φρεγάτα στη βελτιστοποιημένη γι’ αυτή την αποστολή παραλλαγή της διαθέτει πολύ σημαντικές δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.
Γενικά, η FREMM έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί σε κορεσμένα επιχειρησιακά περιβάλλοντα πλησίον των ακτογραμμών («παράκτια»-«littorals» με βάση την ορολογία του Ναυτικού των ΗΠΑ), με δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων αέρος και επιφανείας.
Επίσης, διαθέτει όλες εκείνες τις αναγκαίες επικοινωνιακές και λοιπές δυνατότητες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μαζί με άλλες ναυτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου συνασπισμού.
Τέλος, η φρεγάτα θα μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, και να επιχειρεί οργανικά μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV: Unmanned Air Vehicles) και μη επανδρωμένα (ναυτικά) οχήματα επιφανείας (USV: Unmanned Surface Vehicles). Μάλιστα, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή σχεδίαση που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των βασικών σχεδιαστικών χαρακτηριστικών των φρεγατών, θα πρέπει επίσης να τονίσουμε τη σπονδυλωτή σχεδίασή τους (ιδιότητα που επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του συγκεκριμένου χρήστη) καθώς και το πολύ υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης της καθημερινής λειτουργίας και παρακολούθησης, εντοπισμού και επισκευής τυχόν βλαβών του ίδιου του πλοίου αλλά και των συστημάτων του, που έχει ως διττό αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και τις πολύ περιορισμένες απαιτήσεις επάνδρωσης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι FREMM έχουν σχεδιαστεί για τουλάχιστον 3.500 ώρες εν πλω σε ετήσια βάση.
Το πλήρωμα της γαλλικής φρεγάτας FREMM, λόγω της υψηλής αυτοματοποίησης και της αυξημένης εργονομίας, ανέρχεται σε μόλις 108 άτομα (22 αξιωματικοί, 16 υπαξιωματικοί και 70 ναυτοδίοποι).
Βέβαια, τα πλοία διαθέτουν ενδιαιτήσεις για συνολικά 145 άτομα, γεγονός που επιτρέπει την επιβίβαση (με παροχή των αναγκαίων διευκολύνσεων διοίκησης και ελέγχου) διευθύνοντος επιτελείου, ομάδων ειδικών δυνάμεων ή ακόμη και επισήμων προσώπων.
Το μειωμένο, σε σχέση με άλλους τύπους πλοίων ακόμη και μικρότερου εκτοπίσματος, πλήρωμα οφείλεται στην υιοθέτηση των τεχνολογιών «smart-ship» (σε ελεύθερη μετάφραση, «έξυπνο» πλοίο), όπως η πλήρως ολοκληρωμένη γέφυρα (σχεδιαστική σύλληψη που αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε για το πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Delta του Ναυτικού της Σιγκαπούρης), η ύπαρξη τοπικού δικτύου περιοχής και η ευρεία δικτύωση αισθητήρων παρακολούθησης της κατάστασης και λειτουργίας του πλοίου (π.χ. αισθητήρες πυρανίχνευσης, εντοπισμού εισροής ύδατος, κ.λ.π.), η βελτιωμένη διεπαφή χειριστή-συστημάτων στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ), κ.λ.π. Αντίθετα, οι ιταλικές FREMM θα έχουν λίγο μεγαλύτερο πλήρωμα (123 άτομα) και ενδιαιτήσεις για συνολικά 165 άτομα.
Στον οπλισμό τους, για το γαλλικό Ναυτικό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο εκτοξευτής κάθετης εκτόξευσης Sylver Α50 (ο τυπικός εκτοξευτής του οπλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής PAAMS-Principal Anti Air Missile System, με το οποίο είναι εξοπλισμένες οι φρεγάτες του επίσης γαλλοϊτα- λικού προγράμματος Horizon/Orrizonte), για εκτόξευση των κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-αέρος (αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής) Aster 30, και των κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας- αέρος (αντιαεροπορικής άμυνας σημείου) Aster 15.
Ο πύραυλος κλάσης SCALP Naval ή MdCN (Missile de Croisière Naval) βάλλεται από εκτοξευτή Sylver A70 είναι κατασκευής της MBDA, έχει βάρος εκτόξευσης 1.400κιλά,βάρος κεφαλής 300κιλών, μήκος 5,5μ. και μέγιστη εμβέλεια στα 1.400χλμ.
Ποια είναι η φρεγάτα BELH@RRA
Η νέα φρεγάτα έχει μήκος περίπου 121 μέτρα, εκτόπισμα 4.200 τόνους.
Το πλοίο θα έχει πλήρωμα 125 άτομα και προωθείται από συνδυασμό κινητήρων τεσσάρων diesel (CODAD – Combined Diesel and Diesel) επιτυγχάνοντας ταχύτητα 27-29 κόμβους.
Η νέα φρεγάτα BELH@RRA προσφέρει πληροφορίες επιχειρήσεων που είναι μοναδικές στην αγορά, επιπρόσθετα με την αρθρωτή σχεδίαση, στιβαρότητα και απλοποιημένη χρήση, τα οποία είναι ο καρπός των τεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων πρόσφατων ετών.
Είναι εξοπλισμένη με το νέο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης Sea Fire της εταιρείας Thales με τέσσερα πάνελ τοποθετημένα περιμετρικά του κυρίου ιστού αισθητήρων και το συρόμενο σόναρ τύπου CAPTAS-4 της εταιρείας Thales.
Χάρις στην αρχιτεκτονική και τις πολλαπλές εφαρμογές του συστήματος διαχείρισης μάχης Setis της DCNS, δοκιμασμένο στις φρεγάτες FREMM και κορβέτες GOWIND, η φρεγάτα BELH@RRA θα αποκριθεί στις ειδικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο σε όλους τους επιχειρησιακούς τομείς, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει σημαντική αρθρωτή αρχιτεκτονική για την αύξηση του ωφελίμου φορτίου στο πλοίο ή την αυτονομία.
Η νέα φρεγάτα θα προσφέρει επιδόσεις αιχμής στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα εντοπισμού αεροσκαφών και ενισχυμένες δυνατότητας επιχειρήσεων αέρος-επιφανείας.
Είναι ενα θεμέλιο πολλαπλών αποστολών στο οποίο θα προστεθούν επίσης οι ικανότητες απόκρισης στις νέες απειλές όπως οι ασύμμετρες επιχειρήσεις ή κυβερνοάμυνα.
Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα κύριο πυροβόλο των 76 χλστ της OTO MELARA (εναλλακτικά θα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 127 χλστ), 16 εκτοξευτές πυραύλων Aster 30 ή εναλλακτικά θα μπορεί να φέρει πυραύλους Mica VL, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM 40 Block III Exocet, έξι τορπιλοσωλήνες εξοπλισμένες με τορπίλες MU90, δύο πυροβόλα των 20 χλστ και ένα ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου