Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ωρα αποφάσεων: Διάρκεια μαμούθ 5 ωρών του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα Ελλάδα-Κύπρο – Επίσημα ο Ελληνισμός στο τουρκικό στόχαστρο

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας διάρκειας σχεδόν 5 ωρών. Πλέον με επίσημο τρόπο, η Τουρκία έθεσε στο στόχαστρο Ελλάδα και Κύπρο. Δεν πρόκειται πλέον για υποθετικό σενάριο ή πληροφορία αλλά επίσημη τουρκική ανακοίνωση. 

Επίσης παρά το γεγονός πως αναφέρονται στην ανακοίνωση οι εξελίξεις και αποφάσεις σε Β.Συρία, Ιράκ, αυτά φαίνεται πως λίγο ενδιέφεραν πραγματικά. Λιγότερο σε σύγκριση με τα γεγονότα και τεκταινόμενα σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Χουριέτ:
«Στο στόχο μας Ιεράπολη, Σιντζάρ, Ανατολικά του Ευφράτη, Καντίλ, Κύπρος»!
«Οι κινήσεις της Ελλάδας παρακολουθούνται στενά»
«Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά από τη συνεδρίαση που είχε διάρκεια σχεδόν 5 ώρες.
Στο επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με την κατηγορία ότι η ελληνική πλευρά δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας:
«Ειδικότερα, παρακολουθούνται στενά οι κινήσεις της Ελλάδας που δεν συνάδουν με μία σχέση καλής γειτονίας, και αποφασίστηκε για μία ακόμη φορά ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας θα προστατευθούν με κάθε κόστος».
Αιφνιδιαστικά λοιπόν, δυο μέρες μετά από την Σύνοδο της Κορυφής στη Βάρνα συνεδρίασε στην Τουρκία το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συμβολική η κίνηση; Ναι. Η Τουρκία έδειξε πόσο σέβεται και υπολογίζει ΕΕ-Ελλάδα, δίκαιο, θεσμούς.
Επίσης η Τουρκία στέλνει μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Αγκυρα δεν θα υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, συζητήθηκαν τα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ και του Αιγαίου με «συμπεριφορές ( Ελλάδα) που δεν αρμόζουν σε σχέσεις καλής γειτονίας».
«Έγινε μια γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Η Ελλάδα ειδικότερα έχει ακολουθήσει με ακρίβεια μια τυπική στάση  γειτονίας αλλά η συμπεριφορά της είναι αντίθετη προς τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που αποφασίστηκαν με ειδική απόφαση,…. δεν θα δοθούν παραχωρήσεις«, καταλήγει η παράγραφος που αφορά την χώρας μας.
Στην ανακοίνωση δόθηκε έμφαση στην αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αναφέρεται ότι «όλοι όσοι ευρίσκονται στην Ιεράπολη της Συρίας πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά , όπως και σε άλλες περιοχές, η Τουρκία θα αναλάβει πρωτοβουλία και   δεν θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των μέσων .
Επίσης αναφέρονται τα  εξής:
  1. Η Τουρκία έχει εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις που επηρεάζουν την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας και συνδέονται στενά με τα αναθεωρημένα διεθνή θέματα. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αντιμετωπίστηκε σε όλες του τις διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, PKK / PYD-YPG, Deas, / PCM, βρέθηκαν στο στόχαστρο των δυνάμεων της Τουρκίας . Όσο για τον τερματισμό της τρομοκρατίας στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, απαιτείται επιμονή και αποφασιστικότητα στον αγώνα που έχει αξιολογηθεί με ολοκληρωμένο τρόπο.
  2. Οι τρομοκράτες όμως εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας , έτσι  για λόγους εκτόνωσης, αλλά και για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, συμβάλλοντας  παράλληλα στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη,  αποφασίστηκε να εξασφαλιστεί  για τους Σύρους η επιστροφή  στην πατρίδα τους την  Συρία  με σκοπό να συμβάλουν  στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που αναλύθηκε  στο συμβούλιο.
  3. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι Άραβες και οι Τουρκμένοι που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» θα συνεχίσουν να βοηθούν . Αναφέρεται ότι στην Αφρίν , όπως και σε άλλα μέρη οι Κούρδοι είχαν δώσει σε παιδιά  όπλα , ενώ η χρήση αθώων αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, από την κουρδική αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση ήταν ένα από τα πολλά είδη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της εθνοκάθαρσης…λένε οι Τούρκοι και «πέφτουν οι τοίχοι του μεγάρου» από αυτά που διατυμπανίζουν αυτοί που σκότωσαν εκατοντάδες αθώους με τους ανελέητους βομβαρδισμούς τους .
Στην  Ιεράπολη της Συρίας οι Κούρδοι και άλλες δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν  από την περιοχή το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά η Τουρκία, όπως και σε άλλες περιοχές, θα αναλάβει την πρωτοβουλία και δεν  θα διστάσει να χρησιμοποιήσει δύναμη .
Το Συμβούλιο διαμήνυσε επίσης ότι αναμένει από την ιρακινή κυβέρνηση να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, ιδίως στις πόλεις Σιντζάρ και Καντίλ.
Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η Τουρκία θα τις αποτρέψει η ίδια, τονίστηκε από το συμβούλιο.
  1. Για ορισμένες χώρες  αξιολογήθηκαν πληροφορίες στην συνέλευση, καθώς και άλλες  για τις πολιτικές εξελίξεις και επισκέψεις ξένων αξιωματούχων , με σκοπό να αναλυθεί η στρατηγική που οφείλεται  να ακολουθηθεί, καταλήγει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εθνικού συμβουλίου .
Σε εξέλιξη η προεργασία αναθεωρητικής τουρκικής επέμβασης. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποφασισμένος να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ που «κρέμεται» ακόμη πάνω από το κεφάλι του (κεντρική φωτογραφία άρθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου