Δύσκολα τα πράγματα για τον Ζάεφ. Η χθεσινή μαζικότητα της συγκένρωσης στα Σκόπια, δείχνει πως η αντιπολίτευση δεν κάνει πίσω, ίσως η όλη διαδικασία οδηγηθεί και σε ναυάγιο, καθώς χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης, δεν περνάει τίποτα.
Υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE διαδήλωσαν το Σάββατο, φώναξαν «όχι» στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και απαίτησαν πρόωρες εκλογές, εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας.
Με σημαίες της ΠΓΔΜ και του κόμματος και με πλακάτ με μηνύματα όπως «Το όνομά μας είναι Μακεδονία» και «Η Μακεδονία θα νικήσει», συγκεντρώθηκαν μπροστά από κυβερνητικό κτίριο στα Σκόπια.
«Είμαι απογοητευμένος που διαπραγματεύονται να αλλάξουν το όνομά μας», δήλωσε στο Reuters ο Κίριλ Στογιανόφσκι, ένας 41χρονος λογιστής. «Το όνομά μας δεν πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ξέρουν ότι θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τα επόμενα 10-15 χρόνια, γιατί το κάνουν αυτό;», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μικόφσκι ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές, την επόμενη χρονιά. Είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι ο Ζάεφ θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός. Και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό. «Είμαστε ενάντια στην όποια αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματός μας», υπογράμμισε.
Χαρακτήρισε το συλλαλητήριο την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση και ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο. Ζήτησε ακόμη να αναλάβει το «τιμόνι» της χώρας κυβέρνηση τεχνοκρατών, μέχρι τις εκλογές.
Ο Νίκολα Γκρουέφσκι, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος, δεν έδωσε το παρών στη συγκέντρωση, σύμφωνα με το AFP.
Δείτε εικόνες:
Οι δυσκολίες στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ έγιναν ορατές τις τελευταίες ημέρες και από τις δημόσιες δηλώσεις παραγόντων, όπως ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος απέρριψε το erga omnes, πρακτικά τηρώντας την ίδια τακτική με την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE.
Η αντίθεση του κ. Ιβάνοφ στην επίλυση της διαφοράς σε αυτή τη φάση είναι γνωστή και συνδέεται, επίσης, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Επίσης, ο κ. Ιβάνοφ δεν έχει απολύτως καμία ελπίδα επανεκλογής στο αξίωμα του προέδρου το 2019, ως εκ τούτου οποιαδήποτε πρωτοβουλία του δεν έχει κανένα πολιτικό κόστος.
Αντιθέτως, ενισχύει τις θέσεις της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO.
Επί της ουσίας, η πλευρά της ΠΓΔΜ επιχειρεί να υπαναχωρήσει από το «erga omnes», κάτι το οποίο δεν συζητείται από την Αθήνα.
Πάντως, αν ο Ζόραν Ζάεφ καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και παράσχει διαβεβαιώσεις για κάλυψη των δύο προϋποθέσεων, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν τα πιθανά ονόματα (Βόρεια ή Νέα Μακεδονία) και θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για τις Πρέσπες.
Αν πάλι ο Ζάεφ λυγίσει υπό την πίεση των αντιδράσεων η Αθήνα θα είναι σε θέση να μην αναλάβει την ευθύνη.
«Εμείς έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις» λέει ανώνυμη κυβερνητική πηγή.
Την ίδια στιγμή, από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018, συνολικά 17793 άτομα ζήτησαν τη βουλγαρική υπηκοότητα ή διαβατήρια, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από τα κράτος των Σκοπίων, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Τσέτσκα Τσάτσεβα σε ομιλία της στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.
Εκτός από την πΓΔΜ, ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων προέρχεται από χώρες, όπως είπε, με σημαντικές βουλγαρικές κοινότητες, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Αλβανία και η Αυστρία, σημειώνει η βουλγαρική ‘Σόφια Γκλόμπε’, αναφέρει το echedoros
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τσάτσεβα, αναφέρουν ότι εγκρίθηκαν 9.848 αιτήσεις και απορρίφθηκαν 895. Κατά την ίδια περίοδο, 354 άτομα ζήτησαν να παραιτηθούν από τη βουλγαρική ιδιότητά τους.
Tι σημαίνει αυτό; Οτι πολλοί βλέπουν το ναυάγιο που έρχεται ίσως, ΕΕ και ΝΑΤΟ απομακρύνονται, οπότε τρέχουν να σωθούν. Το ζήτημα είναι ένα όμως, εμείς γιατί βιαζόμαστε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου