Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Βρήκαν κλεμμένα αρχαία μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς



Η περιοχή της Λοκρίδας πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, ενώ διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Τα περισσότερα αντικείμενα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των Πυροσβεστών.
Κρυμμένα σε θάμνους μέσα σε πλαστικές σακούλες βρήκαν πυροσβέστες περισσότερα από 200 αρχαία αντικείμενα. Η ανακάλυψη ήταν τυχαία και σε αυτήν οδήγησε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτης στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, στην περιοχή της Λοκρίδας.
Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.
Τα περισσότερα αντικείμενα χρονολογούνται, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, στα κλασικά χρόνια (α΄ μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου.
Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια, δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων, χοίρων, περιστεριών κλπ.
Η περιοχή της Λοκρίδας πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Έρευνα διενεργείται για τον εντοπισμό των δραστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου