Δημοσκοπικό «χαστούκι» για τον ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Public Issue, ειδικά όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, αφού εμφανίζεται να υποχωρεί 16,5 μονάδες έναντι της ΝΔ, η οποία εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Η ΝΔ παγιώνει μία τεράστια διαφορά πλέον. Όχι όμως επειδή έχει να δείξει κάτι σοβαρό μέχρι στιγμής στην πολιτική της, αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει ισοπεδώσει όλα σε αυτή την χώρα.
Η διαφορά θα έπρεπε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να περιμένει απώλειες από τα δεξιά του. Οι τελευταίες επιλογές του, (Τατσόπουλος, Πανούτσος), έχουν εξοργίσει την βάση της ΝΔ.
Ειδικά η περιπτωση του γνωστού συγγραφέα είναι προβληματική. Αριστερός, φιλελεύθερος, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ. Και τώρα ΝΔ. Τι άλλο να περιμένουν οι ψηφοφόροι;
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 11 Νοεμβρίου τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής: -Νέα Δημοκρατία 38,5%, -ΣΥΡΙΖΑ 22% -Κίνημα Αλλαγής 9,5% – ΚΚΕ 7,5% Χρυσή Αυγή 7%.
Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή, αφού συγκεντρώνουν μαζί 6% και 2% το κάθε ένα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σενάρια για τις έδρες στην επόμενη Βουλή. Έτσι, η υποχώρηση της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν ευνοϊκά, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση, για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).
Δεδομένου ότι, από τη μια πλευρά, τα μικρότερα κόμματα που έφερε στην επιφάνεια η κρίση εκπροσώπησης της μνημονιακής περιόδου βρίσκονται σε καθοδική πορεία και, από την άλλη, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν (και συνεχίζουν να σχηματίζονται), κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα (5κομματική).
Δείτε τους πίνακες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου