Η Ρωσία συνέλαβε χθες τρία ουκρανικά πλοία με την κατηγορία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα -Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε ο Ουκρανικός στρατός

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκοπίμως το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς, κοντά στην Κριμαία, όπου η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πλοία.
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα καλέσει ανώτατο ουκρανό διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.
Ο Πούτιν προσωπικά σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα εδώ και τρία χρόνια έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ακόμα και πολεμικής σύρραξης με το ΝΑΤΟ, σε μια αναπαράσταση του πολέμου της Κριμαίας του 1854. Τότε και πάλι οι δυτικοί επενέβησαν με στόχο τα ελέγξουν τα στενά και την Μαύρη Θάλασσα, αποκόπτοντας για ένα διάστημα την πρόσβαση του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο.
Τώρα έχει δημιουργηθεί μια ανάλογη κατάσταση, λόγω του σχεδίου των ΗΠΑ να περικυκλώσουν την Ρωσία στην μόνη θαλάσσια δίοδο που διαθέτει στις αποκαλούμενες «θερμές θάλασσες».
Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία στην Κριμαία έχει εγκαταστήσει ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης τύπου Dnepr, για τον εντοπισμό πυραυλικής επίθεσης.
Επίσης η χερσόνησος διαθέτει ρωσικές συστοιχίες S-400 και πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας, έχοντας μετατραπεί σε μια περιοχή που ομοιάζει με «απόρθητο κάστρο», δημιουργώντας μία εξαιρετικά δύσκολη -για το ΝΑΤΟ- κατάσταση στα σύνορα με την Ευρώπη.