Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/11 )στο Προεδρικό Μέγαρο, η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Σερβίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έφθασε το πρωί στην Κύπρο, επικεφαλής πολυμελούς υπουργικής αντιπροσωπείας.
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/11 )στο Προεδρικό Μέγαρο, η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Σερβίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έφθασε το πρωί στην Κύπρο, επικεφαλής πολυμελούς υπουργικής αντιπροσωπείας.
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/11 )στο Προεδρικό Μέγαρο, η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Σερβίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έφθασε το πρωί στην Κύπρο, επικεφαλής πολυμελούς υπουργικής αντιπροσωπείας.
Στη συνέχεια, υπεγράφησαν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Σερβίας. Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν Μνημόνιο Συναντίληψης Πολιτικών Διαβουλεύσεων, Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία σε Θέματα Διασποράς και Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης και Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε τόσο τον Πρόεδρο της Σερβίας όσο τους Υπουργούς και τα διακεκριμένα μέλη της αντιπροσωπείας που τους συνόδευαν.
Παράλληλα τόνισε πως «η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Σερβίας αποτελεί τη συνέχεια της 1ης Συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι τον περασμένο Μάιο, αποδεικνύοντας εμπράκτως την κοινή βούληση και δέσμευση μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων, αδελφικών σχέσεων και ισχυρών δεσμών κοινωνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών και των λαών μας».
Έγινε ανταλλαγή απόψεων για πρακτικούς τρόπους, εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων
Επισήμανε επίσης ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων «για πρακτικούς τρόπους, εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων, όσο και να αναπτύξουμε ιδέες για διεύρυνση της σε νέα πεδία δραστηριότηταςΣτο πλαίσιο αυτό, υιοθετήσαμε σχετικό Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητες μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «υπήρξαμε μάρτυρες και χαιρετίσαμε την ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου συνεργασίας μέσω της υπογραφής πέντε Μνημονίων Συναντίληψης.Συμφωνήθηκε όπως στο εγγύς μέλλον πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ στην Κύπρο, με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του Κυπρο-Σερβικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, καθώς και των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών, με στόχο τη δημιουργία νέων δεδομένων και ευκαιριών για οικονομική, εμπορική, τουριστική συνεργασία».
Δημιουργίας μηχανισμού συνεργασίας με Σερβία και την Ελλάδα
Μέσα από τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως συζητήθηκε επίσης «το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τριμερή μηχανισμού συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πρότυπο των ήδη πετυχημένων συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει με χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ένας μηχανισμός συνεργασίας ο οποίος θα περιλαμβάνει τομείς κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μαζί με την Ελλάδα, και ευελπιστώ πως σύντομα, το 2019, θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις».
Ξεκάθαρη η θέση της ΚΔ
Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν παράλληλα και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων, με ιδιαίτερη έμφαση στα τεκταινόμενα αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο και τον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Ο Πρόεδρος επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πως στην απουσία επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής, η Κύπρος θεωρεί ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Πρίστινα είναι παράνομη.
«Επαναβεβαίωσα τη σταθερή θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, μας δόθηκε η ευκαιρία να τονίσουμε εκ νέου τη σημασία που η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει στην ενταξιακή πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών» σημείωσε.
Επανέλαβε για άλλη μια φορά «τη δεδομένη και αμετάκλητη θέση της Κύπρου να συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με την παροχή της όποιας εμπειρογνωμοσύνης κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο και του σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης που σήμερα υπογράφηκε. Όπως αναμενόταν είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να πετύχουμε να επαναρχίσει μια με προοπτική διαδικασία, ένας διάλογος που να έχει προοπτική να μας οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα».
«Μια διαδικασία, που όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, πέραν της καλής προετοιμασίας, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει, θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις υφιστάμενες συγκλίσεις, περιλαμβανόμενου του Χάρτη επί των εδαφικών αναπροσαρμογών, και το περίγραμμα των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα» είπε.
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση του ιδίου αλλά και της Κυβέρνησης «για τις συνεπείς και σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύετε διαχρονικά για την επίλυση του Κυπριακού, ως επίσης και για τη θέση που εκφράζετε πάντοτε πως για να είναι βιώσιμη και λειτουργική η επιδιωκόμενη λύση, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να δημιουργεί ένα φυσιολογικό κράτος, μακριά από ξένες εξαρτήσεις».
Συνεισφορά του σερβικού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε τη «βαθύτατη ευγνωμοσύνη και αναγνώριση της Κύπρου για τη συνεισφορά του σερβικού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως επίσης και την εκτίμηση για τη στήριξη στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».
Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσα παρά να τονίσω για ακόμα μια φορά την ειλικρινή ευαρέσκεια μου για τον βαθμό της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας που έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με στόχο πάντα τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών προς όφελος των λαών μας.
Πρόεδρος Σερβίας: Η φωνή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Ο Πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εξωτερικών για τη βοήθεια που προσέφερε το Υπουργείο στο θέμα της Ιντερπόλ, όπως είπε.
Σημείωσε ότι «ξέρω πόσο δυνατά ακούγεται η φωνή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στήριξη της Κύπρου εντός της ΕΕ προς τη Σερβία.
Επεσήμανε ακόμα ότι οι δύο Κυβερνήσεις στοχεύουν και στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς.
Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του Προέδρου της Σερβίας.
Αργότερα Κύπρος και Σερβία εξέδωσαν Κοινό Ανακοινωθέν αναφορικά με τη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου