Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Έντονο ενδιαφέρον Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή ! Η ΕΕ μας παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο !

 14 - 03 - 2024,

Δελτίο Τύπου,

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ,


Μετά την καταδικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περί παρεμπόδισης των ερευνών στο έγκλημα των Τεμπών, ένα νέο ράπισμα δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Κομισιόν, καθώς η χώρα μας παραπέμφθηκε την Τετάρτη (13/03/24) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της μη ολοκλήρωσης, αναθεώρησης και κατάθεσης σχεδίων που αφορούν τη διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών και την διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας!

Στην απόφασή της η Κομισιόν ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει την ελληνική κυβέρνηση «ανεπαρκής» και του χειρισμούς της απέναντι στις αυτονόητες υποχρεώσεις της- την προστασία της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος- ως «αποτυχημένες»:

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα (INFR(2022)2191) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτυχία οριστικοποίησης της αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, όπως απαιτείται σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (Οδηγία 2000/60/ EC) και των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ)…

Η συμμόρφωση με την Οδηγία για τις πλημμύρες είναι ζωτικής σημασίας για την ετοιμότητα και τη διαχείριση των πλημμυρών. Σύμφωνα με την οδηγία για τις πλημμύρες, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να ενημερώνουν και να αναφέρουν τα σχέδιά τους για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας κάθε έξι χρόνιαΗ Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει αναθεωρήσει, δεν έχει υιοθετήσει ούτε έχει αναφέρει τα σχέδιά της για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2023. Ακολούθησε, τον Νοέμβριο του 2023, αιτιολογημένη γνώμη που καλούσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να ολοκληρώσει την αναθεώρηση των σχεδίων της. Ωστόσο, τα σχετικά σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν, μέχρι σήμερα, ανεπαρκείς και ως εκ τούτου παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_24_1235).

Να θυμηθούμε ίσως τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι?  Να θυμηθούμε ίσως τα επικοινωνιακά tweet του Πρωθυπουργού κατά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπου έκανε λόγο ότι η Πράσινη Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος της ΝΔ, κι ότι κύριο μέλημά της κυβέρνησης είναι να παραδώσουν στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον? Ή μήπως να θυμηθούμε τις ανυπολόγιστες καταστροφές από την φονική πλημμύρα στη Θεσσαλία?

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του όχι μόνο ψεύδονται, όχι μόνο διασύρουν την Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά κυρίως θέτουν σε  κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών μας, το μέλλον των επόμενων γενεών, του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου