Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Στον έλεγχο της ΑΑΔΕ 100.000 Ελληνες με περιουσία στο εξωτερικό




Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή και στην παράνομη κίνηση κεφαλαίων βάζει το νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Τρίτων. Χωρών. Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει παραλάβει τα στοιχεία 100.000 φορολογούμενων με καταθέσεις στο εξωτερικό, ακίνητα καθώς και συμμετοχές τους σε εταιρείες προκειμένου να διαπιστώσει εάν το παγκόσμιο εισόδημα τους αλλά και η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν έχει δηλωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι δέκα φάκελοι που απεστάλησαν από ισάριθμες χώρες της Ε.Ε. έχουν προωθηθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μέσω διασταυρώσεων τόσο με τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα αλλά και τη φορολογική τους δήλωσης θα διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των χωρών που έχουν διαβιβαστεί στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Ολλανδία. Συνολικά από τις 10 χώρες έχουν παραληφθεί στοιχεία για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό.
Σύμφωμα με τη νομοθεσία οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώσουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημα τους. Ταυτόχρονα υποχρεούνται ακόμα αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτή να δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).
Σε όσους αμελήσουν και δεν συμπληρώσουν το πίνακα 2, ακόμα και για ένα ακίνητο το οποίο διαθέτουν στο εξωτερικό και το οποίο δεν μισθώνουν, θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για ανακρίβεια δήλωσης. Ο Για τους υπόλοιπους όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ακίνητο και λαμβάνει ετησίως κάποιο εισόδημα θα πρέπει να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και να φορολογείται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει και στις δύο χώρες. Εφόσον εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές αφού επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία καθώς και οι αναλογούντες τόκοι και προσαυξήσεις.
Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό αφορούν:

α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).

γ) Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

δ) Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:

• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.

• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.

ε) Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου