Οι Τούρκοι έτσι θα βρεθούν σε κλοιό πάνω από το Αιγαίο και οτιδήποτε κάνουν σε παραβίαση ή εναέρια εμπλοκή θα «φωτογραφίζεται» άμεσα από την αμερικανική πλευρά που θα έχει σε real time , τις κινήσεις τους, όπως και τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Η προκλητική στάση του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ , η παρουσία στόλου τουρκικών πλοίων στην Κύπρο κοντά στα κοιτάσματα του Ισραήλ και η ενεργοποίηση του άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Ισραήλ θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο της συνάντησης του Ισραηλινού αρχηγού στην χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο  αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ , ο Α. Τσίπρας  συναντήθηκε  στο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του κ. Lindsay Graham, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών.
Η ατζέντα των συζητήσεων περιέλαβε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την Τουρκία ειδικά την στάση της στο Αιγαίο.
Είναι σαφές ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έχει το «ακαταλόγιστο», αν μπορούμε να το εκφράσουμε με αυτόν τον τρόπο  για τις συνεχιζόμενες  προκλητικές δηλώσεις του, αλλά η τουρκική στρατιωτική ηγεσία φυσικά και δεν «σκέπτεται» με αυτόν τον τρόπο, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μετά την δημοσιοποίηση της αεροπορικής άσκησης «Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτιου».
Πρόκειται για ένα άξονα που κάτω από τις «ευλογίες» των ΗΠΑ περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αίγυπτο , την Κύπρο , το Ισραήλ και την Ιταλία και σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο .
Για αυτό και οι Τούρκοι επιτελείς έκρουσαν του «κώδωνες συναγερμού» διότι πολύ απλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αντιμετωπίσουν ελέω ενεργειακών αποθεμάτων και κοινών συμφερόντων,  έναν συνασπισμό που θα «θυμίζει» βαλκανικούς πολέμους, οι οποίοι προκαλούν πανικό και θλίψη στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία λόγω  της σειράς ηττών που υπέστη ο τουρκικός στρατός εκείνη την περίοδο. 
Oπως αναφέραμε χθες, στα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών σε βάσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου σε μία επιχείρηση υπεράσπισης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου από τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ» οι πρόσφατες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με τις δύο αυτές χώρες, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα φιλοξενίας ελληνικών μαχητικών σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Δύναται λοιπόν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να επιχειρήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ για την αντιμετώπιση τουρκικής απειλής και λόγω εγγύτητας να μεταβούν σε βάσεις των γειτονικών-σύμμαχων χωρών προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό κυρίως σε καύσιμα.
Τα όπλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι ήδη φορτωμένα στα μαχητικά και αν ριφθούν σημαίνει πώς έχουμε ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο και πλέον δεν μιλάμε για «θερμό επεισόδιο» ή κρίση, αλλά για πολεμική σύρραξη. Έτσι, αν απαιτηθεί τα ελληνικά μαχητικά να φορτωθούν και πάλι με πυραύλους και βόμβες υπάρχει επίσης συγκεκριμένο σχέδιο.
Είναι προφανές λοιπόν πώς η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου έχει περάσει σε άλλο στάδιο, έχει αναβαθμιστεί και έχει προσαρμοστεί αφενός στην υπεράσπιση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και αφετέρου στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών.