Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Πόντος - Κρήτη: Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης -Πολιτιστικός Σύλλογος Χανίων «Βιγλάτορες»

Πέντε χρόνια«Αιώνιας Φιλίας» Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης -Πολιτιστικός Σύλλογος Χανίων «Βιγλάτορες»

Η Κρήτη αναστέναξε και φώναξε μητέρα και ο Πόντος αποκρίθηκε ηντάχεις θυγατέρα.


EUROPOLITIS 

Βασίλης Βούλγαρης

Μερικά χρόνια πίσω: Το ανήσυχο πνεύμα  των παιδιών της Ποντιακής Εστίας Στουγκάρδης, προσηλωμένων και ταγμένων στην εκμάθηση και μεταλαμπάδευση της παράδοσης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας  βλέπουν και παρακολουθούν δράσεις άλλων συλλόγων. 



Άλλοι αδιάφοροι, άλλοι ούτε ζέστη, ούτε κρύο να όμως που ένας πολιτιστικός σύλλογος από τα μακρινά και νότια ακριτικά Χανιά κεντρίζει το ενδιαφέρον τόσο όσο να γίνει συζήτηση το πόσο όμορφες είναι οι δράσεις  και ο στόχος του.
Από τα πράγματα που φημίζεται η Εστία είναι το οικογενειακό κλίμα στις τάξεις της, κλίμα που δύσκολα συναντάς και την εξωστρέφεια, μια εξωστρέφεια που κάνει πάντα να μεγαλώνει αυτή η οικογένεια. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να γνωριστούνε και όταν άρχισαν οι επαφές δεν άργησαν να το επισημοποιήσουνε και να αδελφοποιηθούνε.
Τον Φεβρουάριο του 2013 πολυμελή αντιπροσωπεία από τον σύλλογο Βιγλάτορες επισκέπτονται την Στουτγκάρδη για την δημιουργία και υπογραφή πρωτόκολλου αδελφοποίησης. Μιας ένωσης που φέρνει και θα φέρνει κοντά ανθρώπους με ίδια ιδανικά για τον πολιτισμό, την παράδοση, την φιλοξενία, το σεβασμό.
Μέσα σε αυτά τα 5χρόνια έχει πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα Χανιά της Κρήτης με  πολυμελής αντιπροσωπεία και από την Ποντιακή Εστία, επίσκεψη που η επαφή, επικοινωνία και φιλοξενία έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στη καρδιά τους.
Ο χρόνος κύλησε τα πρώτα πέντε χρόνια είναι γεγονός, με κίνητρο και αφορμή το γεγονός αυτό διοργανώνετε εκδήλωση  «Αιώνια Φιλία» όπως την ονομάσανε.
Πολυμελή αποστολή από τους Βιγλάτορες επισκέπτονται και φιλοξενούνται για αρκετές ημέρες στη Γερμανία, ημέρες επαφής, ανταλλαγής απόψεων μέχρι και σεμιναρίων χορών, ως την ώρα της κεντρικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου.

Ο Ευρωπολίτης παραβρέθηκε, έζησε και κατέγραψε αυτές τις στιγμές, καταγράφοντας τους πρωταγωνιστές:

Δημήτρης Oξυζίδης Πρόεδρος «Ποντιακής Εστίας Στουτγκάρδης»: 

«Η εκδήλωση γίνεται γιατί θέλουμε να έχει συνέχεια η αδελφοποίηση. Τα δύο σωματεία αδελφοποιήθηκαν ακριβώς 5χρόνια  πριν, 16 Φεβρουαρίου 2013 - 17 Φεβρουαρίου 2018. 
Οταν μιλάμε για παραδόσεις προσπαθούμε να δώσουμε να καταλάβουνε οι νέοι μας ότι, οι αδελφοποίηση δεν είναι η ανταλλαγή πλακετών. Προσπαθήσαμε εγώ και τα μέλη του ΔΣ να πείσουμε την νεολαία  ότι τέτοιες δράσεις πρέπει να έχουνε συνέχεια, όπως είναι η οικογένεια με τα βιολογικά αδέλφια, σε όλη  τη ζωή υπάρχει μια συνεχή επαφή μεταξύ τους. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και εμείς, να έχουμε την ίδια επαφή και συνέχεια με αυτά τα παιδιά που ήδη έχουμε αδελφοποιηθεί πριν 5χρόνια...»
Για το τι προσφέρει αυτή η αδελφοποίηση μας λέει το πόσο σημαντικό είναι η εμπειρία των νέων μελών ανοίγοντας και διευρύνοντας τους ορίζοντες, να μη σκέφτονται μόνο τα Ποντιακά θέματα. Οσο για τη φιλοξενία που απολαύσανε στην επίσκεψη τους  στα Χανιά πιστοποιήθηκε το άκουσμα που είχε για τους Κρητικούς : «Αριστη φιλοξενία, άριστοι άνθρωποι και προσπαθούμε και εμείς από πλευράς μας όσο μπορούμε να το ανταποδώσουμε.»

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Βιγλάτορες Ιωσήφ (Σήφης) Βιγλάκης  μας εξήγησε τι  σημαίνει Βιγλάτορας (Βίγλα= παρατηρητήριο, Βιγλάτορας = ο φύλακας, αυτός που κοιτάζει από ψηλά, ο παρατηρητής. Οι βίγλιδες στα  χρόνια της Τουρκοκρατίας παρατηρούσανε τις ακτές και όταν ερχόντουσαν κουρσάροι για επίθεση ή ανεφοδιασμό ενημέρωναν με καπνό ή φωνές τα χωριά) Μέσα από αυτό το ερέθισμα το 2009 δημιουργήθηκαν οι Βιγλάτορες με ρόλο και σκοπό: « Οι Βιγλάτορες σήμερα είναι οι φύλακες της παράδοσης και οι συνεχιστές αυτής, προσπαθούμε στα Χανιά με ένα αρκετά μεγάλο αριθμό συλλόγων εκεί, να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.» 
Ο ρόλος της αδελφοποίησης με ένα σύλλογο της κεντρικής Ευρώπης: «...να έρθουμε κοντά και να γνωριστούμε να καταλάβουμε πόσα κοινά έχουμε σαν δύο λαοί, είναι για εμάς λοιπόν πνοή να γίνονται οι εγγυήσεις μεταξύ σωματείων ανά τον κόσμο για να μπορούμε και εμείς να μεταφέρουμε οτι στη Κρήτη χτυπά η καρδιά της παράδοσης. »

Έκλεισε με  ένα μεγάλο ευχαριστώ που κατέθεσε προς την Ποντιακή Εστία για την φιλοξενία, την αξιότητα τους  στο ρόλο της παράδοσης, αλλά και την επάξια τήρηση του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

Στο ρεπορτάζ εκτός τους προέδρους δεν θα μπορούσε να λείψει και η άποψη της νεότερης γενεάς και μελών των συλλόγων. Για την Ποντιακή Εστία μας μίλησε η Φιλίππα Μάνου και ο Νίκος Ουσταμπασίδης, ενώ για τους Βιγλάτορες η Εμμανουέλα Μαρή και ο Σάββας Μπουρδάκης.
Μας μιλάνε για τις αξιακές συνθήκες και  γέφυρες που δείνουνε καρπούς, γεμάτο αγάπη και σεβασμό, την επαφή που τους δίνει, την δυνατότητα να  μοιράζονται εμπειρίες, γνώσεις επάνω σε κοινά θέματα (πολιτισμός, χοροί). Μία επαφή που διδάσκει καθημερινά την φιλοξενία, την ζεστασιά του να είσαι Έλληνας και να έχεις κοινούς στόχους και οράματα.

 Στο τέλος των δηλώσεων κλείσανε με μια συμβολική, παραδοσιακή Κρητική μαντινάδα εκφωνώντας την και οι τέσσερεις μαζί.: Η Κρήτη αναστέναξε και φώναξε μητέρα και ο Πόντος αποκρίθηκε η ντάχεις θυγατέρα.


Περισσότεροι από 1100 επισκέπτες κατακλύζοντας την σάλα, ήτανε κοντά σε αυτή την όμορφη στιγμή, για να μοιραστούνε τους χαιρετισμούς σεβασμού και αγάπης ανταλλάσσοντας αναμνηστικά και δώρα όπως και πολιτιστικά κομμάτια μέσα από ήχους και χρώματα του Πόντου και της Κρήτη.
Η εκδήλωση αυτή έδωσε την δυνατότητα στον σύλλογο να ευχαριστήσει δημόσια χορηγούς και πρόσωπα που είναι κοντά του.
Η λεβέντικη παράσταση των χορευτικών, τα  ξεστά ακούσματα των μουσικών, η φιλοξενία των οικοδεσποτών κράτησαν το κοινό μέχρι τις πρωινές ώρες κοντά τους να απολαύσουν και να διασκεδάσουνε μαζί τους.

EUROPOLITIS 

Βασίλης Βούλγαρης

http://www.europolitis.eu/new_site/index.php/omogeneia/item/15473-5xronia-aionias-filias-pontiaki-estia-stoutgkardis-politistikos-syllogos-xanion-viglatores-video

http://malkidis.blogspot.gr/2018/02/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου