Παίρνει θέση ή μάλλον ισχυροποιεί τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο η Ρωσία με φόντο και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Η Μόσχα προχωράει τώρα στην κατασκευή ναυτικών βάσεων στον Λίβανο μετά τις βάσεις που έχει κατασκευάσει στην περιοχή της Συρίας. Είναι προφανές πώς σπεύδει να προλάβει τις ΗΠΑ και να τις εκτοπίσει από την περιοχή εκμεταλλευόμενη τα λάθη των Αμερικανών.
Η νέες βάσεις που θέλει να δημιουργήσει η Ρωσία είναι απέναντι από την Κύπρο και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Να σημειωθεί πώς η Ρωσία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με τη Λευκωσία όσο και με την Αίγυπτο, ενώ σε καλό επίπεδο βρίσκονται και οι σχέσεις της με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκεί Σοιγκού να προχωρήσει άμεσα σε στρατιωτική συνεργασία με την Βηρυτό.Κάτι που είναι άμεσα εφικτό καθώς στην κυβέρνηση συμμετέχει η σιιτική Χεζμπολάχ, στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας στην Συρία όπως αποδείχτηκε στα πεδία των μαχών.
Η Μόσχα θέλει λιβανέζικα λιμάνια ανοικτά για τα ρωσικά πλοία και λιβανέζικα αεροδρόμια ως σημεία μετάβασης για τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, Η συμφωνία θα μπορούσε να καλύπτει ένα εύρος δραστηριοτήτων όπως κοινές ασκήσεις, αντιτρομοκρατική συνεργασία και Ρώσους εκπαιδευτές για τον λιβανέζικο Στρατό.
Φυσικά οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα διότι θεωρούν τον Λίβανο ότι ανήκει στην Δύση αν και ο λιβανέζικος Στρατός (LAF) χρησιμοποιεί ρωσικό οπλισμό όπως τυφέκια και άρματα μάχης. Το 2008 οι LAF απέρριψαν πρόταση της Μόσχας για δωρεάν παραχώρηση 10 MiG-29.
Το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού τους προέρχεται από τις ΗΠΑ και την δυτική Ευρώπη και περιλαμβάνει άρματα μάχης M60 και M48 tanks, όπως και ΤΟΜΠ M113 και αντιαρματικά TOW. Μέρος του οπλισμού αποτελείται από ΤΟΜΑ M2 Bradley και επίκειται η απόκτηση 6 επιθετικών ελικοπτέρων MD-530G ως βοήθεια στον αγώνα της χώρας κατά του ISIS.
Την ίδια στιγμή, απέναντι, στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις λόγω της στάσης της Τουρκίας. Δεκανίκι της Άγκυρας για εξυπηρέτηση της εξωτερικής της πολιτικής στο Κυπριακό γενικότερα και ειδικότερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, γίνεται για ακόμα μια φορά η τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Οι προκλητικές αναφορές του λεγόμενου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, σε συνέντευξή του χθες στον «Φιλελεύθερο», ενόχλησαν ιδιαίτερα την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία βλέπει την τουρκοκυπριακή ηγεσία διατεθειμένη να θυσιάσει το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο, προκειμένου να έχει την εύνοια της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις Ναμί ήρθαν σε μία περίοδο έντασης με τα όσα η τουρκική πλευρά επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα. Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος, ο οποίος ήταν ο μέχρι πρόσφατα διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στην ουσία κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου, θέτοντας όρους οι οποίοι γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτοί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με ξεκάθαρο στόχο να προκαταλάβει τη δημιουργία των οποιωνδήποτε προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές Οζντίλ Ναμί, ανέφερε ότι από τη συνέντευξη του λεγόμενου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας των κατεχομένων, προκύπτουν τρία σημαντικά σημεία, τα οποία αφορούν αφενός τη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε σχέση με τις αξιώσεις της Άγκυρας, την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να στείλει εκ μέρους της Τουρκίας προς τις άλλες χώρες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου