Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΗΠΑ: Απειλείται το χωριό που δέχεται μόνο Χριστιανούς (και κάποτε μόνο Λευκούς)

ΗΠΑ: Απειλείται το χωριό που δέχεται μόνο Χριστιανούς (και κάποτε μόνο Λευκούς)

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κάτω Χερσονήσου του Μίτσιγκαν, κάπου στους στριφογυριστούς δρόμους που αγκαλιάζουν τις ακτές των Μεγάλων Λιμνών βρίσκεται το χωριό Bay View. Είναι ένα ειδυλλιακό μέρος με πληθυσμό κάτω των 150 ατόμων. Για περισσότερο από έναν αιώνα, γενιές "Bay Viewers" συγκεντρώνονται εδώ για να μοιραστούν τις καλοκαιρινές τους δραστηριότητες. 

Ιδρύθηκε το 1875 από οικογένειες Μεθοδιστών και από την αρχή η ομοιογενής κοινότητα περιόρισε το δικαίωμα ιδιοκτησίας και κατοχής μόνο σε λευκούς χριστιανούς μέχρι το 1959

Το ψήφισμα του 1942 δήλωσε: "Κανένα πρόσωπο δεν θα γίνεται δεκτό ως μέλος αυτής της ένωσης ή δεν μπορεί να νοικιάσει ή να μισθώσει ακίνητο ή δωμάτιο, για περισσότερο από μια περίοδο μιας ημέρας, εκτός αν το πρόσωπο αυτό είναι λευκής φυλής και χριστιανός που πρέπει να παρέχει αποδεκτές και καλές συστάσεις".
Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με μια ρύθμιση που θεσπίστηκε το 1947 και ενισχύθηκε το 1986, υποχρεούνται να αποδείξουν την πίστη τους παρέχοντας, μεταξύ άλλων, επιστολή από χριστιανό λειτουργό που πιστοποιεί την ενεργό συμμετοχή τους σε μια εκκλησία.

Το 1947 οι κανονισμοί αναθεωρήθηκαν προσθέτοντας το εξής : "Κάθε πρόσωπο ηλικίας είκοσι ενός ετών και καλού ηθικού χαρακτήρα, με δύο τρίτα ψήφους του Διοικητικού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει δεκτός ως μέλος αυτής της Ένωσης υπό την προϋπόθεση ότι αυτός ή αυτή είναι της καυκάσιας φυλής και της χριστιανικής πεποιθήσεων".  Το 1959 οι διατάξεις περί καυκάσιας φυλής απαλείφθηκαν.

Έτσι, ενώ ο φυλετικός περιορισμός έχει αρθεί εδώ και καιρό, η απαίτηση να είναι κανείς χριστιανός που εκκλησιάζεται βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα. Το 2013, οι κάτοικοι ψήφισαν μια πρόταση για την άρση του περιορισμού, ο οποίος όμως δεν πέρασε, αφού έλαβε μόνο το 48,14% (με 51,9% να ψηφίζουν κατά) αντί για τα απαιτούμενα δύο τρίτα των ψήφων. Ίδια ψηφοφορία είχε γίνει το2011 με τα ίδια αποτελέσματα.

(Αξίζει να πούμε ότι δεν υπήρχε περιορισμός στο δόγμα. Έτσι η 80χρονη Sophie McGee που ζει στο χωριό με τον άντρα της εξιστορεί σε δημοσιογράφο του βρετανικού Guardian το πώς ο πατέρας της που ήταν Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξοςμετανάστης, έγινε δεκτός στην κοινότητα, παρόλο που το τοπικόgolf club, του αρνήθηκε την εγγραφή).

Τώρα αυτό το λευκό χριστιανικό χωριό, όπως τόσα πολλά μέρη που παραμένουν λευκά και χριστιανικά, βλέπει την κληρονομιά του να δέχεται επίθεση. Πρώην και ακόμη και σημερινά μέλη της κοινότητας πηγαίνουν την ένωση Bay View OwnersAssociationστα δικαστήρια για αντισυνταγματικές θρησκευτικές διακρίσεις.

Το ζήτημα των διακρίσεων το έθεσε ο Jeremy Sheaffer, που εργάζεται σε μια ΜΚΟ και ανήκει στην πέμπτη γενιά των BayViewers.

Ο Sheaffer, που αυτοχαρακτηρίζεται ως «πολιτισμικά χριστιανός», δεν μπορεί να γράψει το ακίνητό του στο Bay View στη γυναίκα του, η οποία είναι Εβραία.

"Δεν έχω κανένα άλλον νόμιμο τρόπο για να αφήσω το σπίτι μου στη γυναίκα μου ή στα παιδιά μου", λέει ο Sheaffer.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες, τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 11 και 14 ετών, αποκλείονται επίσης από την κληρονομία της περιουσίας του πατέρα τους λόγω του μικτού θρησκευτικού τους γάμου.

Ο εβραϊκής καταγωγής Mike Steinberg, νομικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) του Μίτσιγκαν, πιστεύει ότι η «πρόκειται για καθαρή διάκριση. Δεν μπορεί μια κυβερνητική οντότητα να ευνοεί μια θρησκεία έναντι άλλης».

Ο Dick Crossland, ένας συνταξιούχος σύμβουλος που είναι η ηγετική φωνή για τη διατήρηση των κανόνων, λέει ότι είναι λυπημένος από τον τρόπο με τον οποίο η αντίπαλη ομάδα προσπαθεί να απεικονίσει τον σύλλογο και το διοικητικό συμβούλιο του ως «μισαλλόδοξους».

"Δεχόμαστε όποιον θέλει να ενταχθεί με τον ίδιο τρόπο που ο Χριστός δέχεται κάποιον ως Χριστιανό. Δεν διακρίνουμε τίποτα που δεν μπορείς να αλλάξεις", λέει.

"Υπάρχουν πολλά άλλα μέρη όπου, εάν θέλετε ένα πιο κοσμικό θέρετρο, ένα μέρος που μοιάζει περισσότερο με τα Ηνωμένα Έθνη, τότε ο Θεός να σας ευλογεί, αν θέλετε να πάτε εκεί".


ΚΟ / από εδώεδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου