Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ !

Οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας ποτέ δεν ήταν σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο, σχεδόν εχθρικό, και μάλιστα όταν στην Ελλάδα υπάρχει μια υποτίθεται αριστερή κυβέρνηση που κατά παράδοση διαπνέονταν πάντα από ένα χαρακτηριστικό αντιαμερικανισμό.
Γεγονός είναι πως γκρίζα «σύννεφα» έχουν σκεπάσει στις ελληνορωσικές σχέσεις, στον απόηχο της ελληνικής στάσης του «πάρτα όλα» που ακολουθεί ειδικά τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στις ΗΠΑ και στην αντίστοιχη εντυπωσιακή βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες επανεκκίνησαν μόλις οκτώ μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κρούσης Su-24 στην Συρία και την θανάτωση του πιλότου του από φανατικούς ισλαμιστές.
Το κρίσιμο στοιχείο που οδήγησε την ελληνική πλευρά να «παγώσει» τις σχέσεις της με την Μόσχα ήταν η οριστική θετική κατάληξη του συμβολαίου για το κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς σύστημα S-400, με την προμήθεια του οποίου από την Ρωσία, η Τουρκία πάει σε άλλο επίπεδο την προστασία των στρατηγικών εγκαταστάσεων της και δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια ελέγχου του Αιγαίου από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανώτατοι Ελληνες επιτελείς σημειώνουν ότι «Οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό, όπως γνωρίζουν ότι με την πώληση των S-400 στη Τουρκία αλλάζει ολόκληρη η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή (σ.σ.: τα ελληνικά μαχητικά στοχοποιούνται άμεσα με την απογείωσή τους από τα νησιωτικά πολεμικά αεροδρόμια και ελάχιστα λεπτά «ζωής» απομένουν στα μαχητικά από την 110 ΠΜ (Λάρισα), 111 ΠΜ (Αγχίαλο) και 114 ΠΜ (Τανάγρα) από την ώρα που θα απογειωθούν μέχρι να φτάσουν λίγα μίλια ανατολικά των χερσαίων ελληνικών ακτών πριν στοχοποιηθούν)».
«Και συνεπώς από την στιγμή που υποτίθεται είχαμε σχέσεις «αδελφοσύνης» και «ομόδοξες» δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια» καταλήγουν.
Χαρακτηριστικό του «παγώματος» των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ότι την περασμένη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εόρταζε, όπως κάθε χρόνο, την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν καλεσμένη στην πρεσβεία το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας.
Δεν προσήλθε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, εκ των Πάνου Καμμένου, Δ.Βίτσα και των τεσσάρων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, Α/ΓΕΣ Α.Στεφανής, Α/ΓΕΝ Ν.Τσούνης και Α/ΓΕΑ, Χ.Χριστοφόρου).
Και αν για τον Α/ΓΕΕΘΑ, υπήρχε μια δικαιολογία γιατί απουσίαζε στην Κρήτη, οι λοιποί απλώς αρνήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση.

Είναι η πρώτη φορά που στον εορτασμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δεν προσέρχεται στην ρωσική πρεσβεία έστω για έναν τυπικό χαιρετισμό ούτε ένας υπουργός ή αρχηγός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Οι Ρώσοι από την πλευρά τους απαντούν στις ελληνικές αιτιάσεις ότι «Εσείς επιλέξατε αυτό τον δρόμο της διάρρηξης των σχέσεων μας. Εσείς «πατήσατε» την διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL, εσείς αρνηθήκατε να προμηθευθείτε S-400, όταν είσασταν η πρώτη χώρα στην οποία προσφέρθηκε το σύστημα.

Ακόμα και όταν επρόκειτο να μας ζητήσει η Τουρκία το 2008-2009, να αγοράσει αντιαρματικά Kornet-E για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Leopard-2, εμείς ρωτήσαμε τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε.Μεϊμαράκη αν είχε κάποια αντίρρηση στην πώληση και αυτός δεν μας απάντησε ποτέ! Οι διεθνείς σχέσεις δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατες».
Πέραν των παραπάνω, αποτελεί σκάνδαλο για τους Ρώσους η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει το σκοπιανό σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα και παρά την έντονη λαϊκή αντίθεση, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία αμερικανικού προγεφυρώματος στα κεντρικά Βαλκάνια, που θα ματαιώσει τα όποια ρωσικά σχέδια για τους ενεργειακούς αγωγούς.
Τι ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι τι κερδίζουμε από αυτή την μονοδιάστατη πολιτική, καθώς η ιστορία μας δείχνει πως αυτή την πολιτική την πληρώσαμε με μεγάλες εθνικές καταστροφές στο παρελθόν και σήμερα είμαστε ένα βήμα πριν από μια καινούργια εθνική καταστροφή ;;;
Απαντήστε μας!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου