Οταν μια Κυβέρνηση είναι ανίκανη να πράξει τα αυτονόητα, τότε παίζει το μέλλον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στηριζόμενη στις εγγυήσεις που δίνει τρίτη χώρα. Και φυσικά στην καλή διέθεση του Ρ.Τ.Ερντογάν. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π.Καμμένος, είπε πως οι δύο Ελληνες πέρασαν μέσα σε τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα. Αμέσως η τουρκική Hurriyet έβγαλε χάρτη «αποκαλύπτοντας» πως οι δύο Ελληνες μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα.
Φυσικά, κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε.
Η σύσταση τρίτης χώρας καθώς και οι απειλές της Τουρκίας επιασαν τόπο.
Τονίσθηκε σε υψηλούς τόνους πως «ο μόνος τρόπος για να ξαναδείτε τους δύο Ελληνες είναι να παραδεχτείτε πως εσείς εισβάλατε σε τουρκικό έδαφος».
Και κάπως έτσι ξεκινά το γκριζάρισμα χερσαίου εδάφους.
Και αφού λοιπόν το παραδεχτήκαμε, τότε γιατί οι Τούρκοι να τους απελευθερώσουν;
Ο Π.Καμμένος με τις δηλώσεις του ακύρωσε ακόμη και εκείνο το μικρό «φέρεται» που έγραψε το ΓΕΣ στην ανακοίνωση της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Φερεται να μπήκαν» έλεγε, δεν ήταν τότε σίγουροι. Σήμερα το «φέρεται» έγινε ξεκάθαρη εισβολή κατά 253 μέτρα μέσα σε τουρκικό έδαφος.
Μήπως σήμερα τους καταδικάσαμε;
Σε λίγο θα μας πουν πως οι δικοί μας ήταν αυτοί που σχεδίασαν και εκτέλεσαν καταδρομική επιχείρηση!
Ημαρτον, τι άλλο θα δούμε!
Τι λέει η Hurriyet
Όπως αναφέρει η Hurriyet, «κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα».
Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει και σε φωτογραφία το σημείο όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της (από την «έρευνα του περιστατικού» όπως αναφέρει), εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί:
Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι «η σύλληψη του Μιτρετώδη και του Κούκλατζη έγινε σε σημείο που απέχει 253 μέτρα από τον τουρκικό συνοριακό αστυνομικό σταθμό Pazarkule και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσα σε τουρκικό έδαφος».
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, η εφημερίδα αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.
Στο ότι, δηλαδή, οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής τους, αλλά και στο ότι οι έρευνες πλέον στρέφονται στα κινητά του ανθυπολοχαγού και του λοχία, «για να διαπιστωθεί τι φωτογραφίες και βίντεο τράβηξαν οι Έλληνες στρατιωτικοί, καθώς και το εάν έχει σβηστεί κάποιου ψηφιακό υλικό» που ενδεχομένως θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία περί «απόπειρας κατασκοπείας».
Μάλιστα, παραθέτει όλη την κατάθεση του Έλληνα ανθυπολοχαγού στις τουρκικές Αρχές και επικεντρώνεται στους λόγους που τραβούσε βίντεο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.
Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ ήρθε το πρωί της Τρίτης η πρώτη δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
Δηλώσεις Π.Καμμένου
Με τη δήλωσή του ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε ότι ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης «πέρασαν μέσα σε τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέδωσε το «παραμεθόριο επεισόδιο» στο γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών» και εξήγησε ότι ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης «ακολουθούσαν στίγματα διακινητών».
Ειδική σημασία έχει η επισήμανση του Πάνου Καμμένου ότι «τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού».
Στη δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για εμπλοκή στην προσπάθεια απελευθέρωσης των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού.
Όπως εξήγησε, οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών ζήτησαν να παραμείνουν ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης στο προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη μέχρι να οριστεί η δίκη τους.
Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα και διέταξε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο Ελλήνων και μάλιστα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας!
Το ζήτημα είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ενημέρωσε ότι θα το θέσει αναλυτικά προ ημερησίας διατάξεως στην σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, όπως είπε ότι θα κάνει και προς την αναπληρώτρια γραμματέα του ΝΑΤΟ αμέσως μετά.
«Η σύλληψή τους σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο που συνήθως λυνόταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ διοικητών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας» επισήμανε ο κ. Καμμένος.
«Είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις Βρυξέλλες.
Από την ανάλυση των δηλώσεων του κ. Καμμένου προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά αποδίδει την εμπλοκή στους χειρισμούς των δικαστικών αρχών στην Αδριανούπολη και όχι σε παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης, επιδιώκοντας να κρατήσει το θέμα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο.
Ωστόσο, τα ερωτήματα που υπάρχουν πληθαίνουν από το γεγονός ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την παραμονή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο κτίριο του προξενείου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.
Η πρόταση αυτή που έγινε μέσω των Τούρκων δικηγόρων που έχουν προσληφθεί για την υπεράσπιση των δύο στρατιωτικών στόχευε στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων με παράλληλη διαβεβαίωση ότι οι συλληφθέντες θα παρέμεναν στην Τουρκία -σε έναν ιδιότυπο περιορισμό στο κτίριο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής-μέχρι την πραγματοποίηση της δίκης τους.
Το «όχι» των τουρκικών δικαστικών αρχών και η διαταγή να κρατηθούν οι δύο στρατιωτικοί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας έρχεται να διαλύσει τις όποιες ελπίδες για ταχεία διευθέτηση του «παραμεθόριου επεισοδίου» όπως αποκάλεσε τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Καμμένος.
Εδώολόκληρη η δήλωση Π.Καμμένου και παρακάτω το Βίντεο των δηλώσεων
«Στην επικοινωνία μου με την κυρία Μογκερίνι σήμερα, στο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν δια της διαπραγμάτευσης μεταξύ των διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς με την άρνησή του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά στο προξενείο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Καμμένος και προσέθεσε:
«Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών. Ακολουθώντας στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι θα έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα, και εκεί συνελήφθησαν. Είναι θέμα το οποίο αφορά και τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Μετά το πέρας της συνόδου υπουργών, θα ενημερωθεί και η αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου