Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Το θερμοκήπιο της εξουσίας - Από το σφυροδρέπανο στο... γυαλί



Τα τηλεοπτικά -και όχι μόνο- «παιχνίδια» τριών δημοσιογράφων με έντονο κομμουνιστικό παρελθόν
Μέρος 7ο
Της
ομάδας έρευνας της «
δημοκρατίας»
O ,τι ζούμε κι όσα υπομένουμε στην Ελλάδα έχουν ονοματεπώνυμα και ιδεολογία. Η Αριστερά σήμερα κυβερνά. Παλαιότερα απλά εξουσίαζε. Οι βασικοί «παίκτες» στην οικονομία, στα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην πολιτική αλλά ακόμη και στον ακαδημαϊκό χώρο πέρασαν από την Αριστερά και δεν ξεπέρασαν ποτέ τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν την ιδεολογία της. 


Η εφημερίδα μας συνεχίζει για δεύτερη εβδομάδα το αφιέρωμά της στους εμφανείς «ήρωες» της Αριστεράς, που έκαναν κουμάντο στον τόπο.
Μετά την παρουσίαση των εκδοτών -κι όχι μόνο- Γιώργου Μπόμπολα και Σταύρου Ψυχάρη αλλά και των... Mega-λων δημοσιογράφων Παύλου Τσίμα, Ολγας Τρέμη και Παντελή Καψή, συνεχίζουμε σήμερα την έρευνά μας στον χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας με μία (ακόμη) ξεχωριστή δημοσιογραφική τριάδα.
Μπάμπης Παπαδημητρίου: Από ΚΝΕ και Σημίτη έως τις... συμβουλές στο ΔΝΤ

Οπως μαθαίναμε από την Αριστερά όσοι περάσαμε από εκεί». Φράση του Μπάμπη (παρατσούκλια «σουγιάς» ή «χλομό πρόσωπο») Παπαδημητρίου σε δελτίο ειδήσεων του Σκάι, όπου ξεπροβόδιζε τον νεκρό ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.
Πέρασε ο Μπάμπης, η παντιέρα του Μνημονίου, από την Αριστερά; Ναι. Από την ΚΝΕ.

Γεννήθηκε στις Τρεις Γέφυρες το 1954. Μεγάλωσε στην καρδιά της Αθήνας, στου Γκύζη. Δημοτικό πήγε στον Αγιο Ελευθέριο και στα Εξάρχεια. Πήγε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων αλλά και στο Lycée Rodin στο Παρίσι. Σπούδασε Οικονομικά στο Παρίσι, στο πανεπιστήμιο Paris Nanterre, απ’ όπου πήρε το πρώτο μεταπτυχιακό του. Πολλοί νομίζουν (εσφαλμένα) ότι είναι δημοσιογράφος. Ουδέποτε υπήρξε. Τραπεζοϋπάλληλος ήταν ο άνθρωπος και ένα φεγγάρι συμμετείχε στο Γραφείο Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη (1985 και 1987) και δούλεψε για την Εμπορική, την Εθνική, την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Eurobank.

Αρχισε να εφάπτεται του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όταν πρωτοσυνεργάστηκε με την «Καθημερινή» στο οικονομικό της ένθετο, την εποχή που την αγόρασε ο Αλαφούζος. Πριν από λίγες ημέρες ο Αλαφούζος απέλυσε την Αλεξία Κονάχου, σύζυγο του Μπάμπη από το skai.gr, όπου ήταν διευθύντρια.

Μια από τις επικότερες στιγμές του Μπάμπη ήταν όταν πρότεινε στο ΔΝΤ να μην υποχωρήσει στα εργασιακά! Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου 2015 είπε στη συναινούσα Σία Κοσιώνη: «Το ΔΝΤ να κρατήσει αρκετά γερά, μην υποχωρήσει σε αυτό το θέμα, θα είναι καταστροφή για την οικονομία, θα πάει τη χώρα 25 με 30 χρόνια πίσω, δηλαδή από εκεί που ήρθαμε και φαίνεται που καταλήξαμε».
Καταλήξαμε, βρε Μπάμπη, σε μια ρημαγμένη χώρα, στην οποία καλείσαι στα δελτία να πουλήσεις άποψη…
Ελλη Στάη: Η «Ρηγού», που έχει αδυναμίες στο ΠΑΣΟΚ και στα... πλοία

 Το εύδρομον της Ελλης Στάη-Τσαρλαμπά άνοιξε πανιά στον άδικο ντουνιά μας προτού πεθάνει ο Παπάγος. Η Ελλη γεννήθηκε 24 Μαρτίου 1954. Δηλαδή, είναι Κριός και προσοχή στα κέρατα. Ορμητικό το ζώδιον και φιλόδοξο. Είναι κόρη του μακαρίτη βουλευτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων Μάρκου Τσαρλαμπά και η μαμά της Αικατερίνη (Ρενέ) Τσαρλαμπά είχε διατελέσει διευθύντρια του γραφείου του Αναστάσιου Πεπονή. Η Ελλη έχει 12 νταν στο ΠΑΣΟΚ (βλέπε φωτογραφία με Παπούλια, Λιάνη Μιμή και ξάδελφο και Λιβανό), αλλά τη μαύρη ζώνη της πολιτικής την πήρε όταν ήταν φοιτήτρια της Νομικής και εντάχθηκε στη Νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού «Ρήγας Φεραίος». 


Πήγε στη Σορβόνη, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος, άρχισε τη δημοσιογραφία στην «Αυγή» και το μεγάλο άλμα της καριέρας της έγινε στην ΕΡΤ της πασοκάρας τη δεκαετία του '80.
Η τηλεοπτική της καριέρα λαμπερή και ένα από τα ατού της για να προχωρήσει είναι η διαφήμιση της ευφυΐας της, η οποία κατά κάποιον τρόπο ταυτίστηκε ή συνδέθηκε με τα μάτια της («Με τα μάτια της Ελλης» κ.λπ.). Είναι όντως ευφυές να σε νομίζουν ευφυή όταν υποβάλλεις με στόμφο κλισέ ερωτήσεις κοιτώντας έντονα τον συνομιλητή σου. Μια όψη της που η ίδια δεν θα ήθελε να δει το κοινό βρίσκεται εδώ: goo.gl/Buxw2W, στην ιστοσελίδα της Βουλής, όπου παρατίθεται η εμπλοκή της στο σκάνδαλο αδειοδότησης του καζίνου του Φλοίσβου, όταν ήταν σύντροφος του μακαρίτη πρώην υπουργού Τουρισμού Διονύση Λιβανού. Κατά μια διαβολική σύμπτωση, η Ελλη Στάη έχει σχετιστεί και παντρευτεί εφοπλιστές και εν γένει φραγκάτους, αλλά ούτε έναν μπατίρη - έτσι, για το γαμώτο της ταξικής πάλης.

Tάσος Τέλλογλου: «Βρήκε» λύση για το Μνημόνιο, τις εκπτώσεις στη Δημοκρατία

Γεννήθηκε το 1961 στους Αμπελοκήπους. Σπούδασε Νομική στο Καποδιστριακό. Το πώς μπήκε στην Αριστερά το έγραψε σε άρθρο του στη «Lifo» το 2011: «Στη Μεταπολίτευση τάχτηκα κι εγώ σε διάφορες οργανώσεις της Αριστεράς. Πρώτα ήμουν στο μαθητικό του Ρήγα Φεραίου και μετά στην ΚΝΕ, κι έμεινα εκεί μέχρι να μπω στο πανεπιστήμιο. Από τον Ρήγα Φεραίο έφυγα γιατί μιλάγαμε πολύ και δεν κάναμε τίποτα, ενώ στο ΚΚΕ πάλι δεν συζητάγαμε πολύ αυτά που κάναμε».

Στο ΚΚΕ έκανε πολλά ο Τάσος. Διατέλεσε μέλος του Τομεακού Γραφείου του Τομέα Βορείων Προαστίων της ΚΝΕ Αθήνας τη δεκαετία του '80. Ηταν και αντιπρόσωπος στο 2ο & 3ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
Η καριέρα του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1986 με την εφημερίδα «Η Πρώτη», όπου εργάστηκε έως το 1989.
Μετά έγινε ανταποκριτής στη Γερμανία για την «Καθημερινή» (από το 1990 έως το 1997) και για το Mega (από το 1993 έως το 2000). Εχει δουλέψει στην εκπομπή «Μαύρο Κουτί» μαζί με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα, στο Mega. Το 2001 άρχισε να αρθρογραφεί για «Το Βήμα», εργάστηκε στη ΝΕΤ και στον Σκάι, και από το 2013 εργάζεται στο Star.

Το 2010 τον έμαθε το πανελλήνιο, όταν πρότεινε, με κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Σταύρου Θεοδωράκη, να γίνει μια χούντα λάιτ (για να μας… μπει πιο ωραία το Μνημόνιο).
Συγκεκριμένα, έγραφε στις 28/4/2010: «Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πω πιο απλά, η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία, αλλά ορισμένα άρθρα του Συντάγματος πρέπει να βγουν “εκτός” ή να ερμηνευτούν ανάλογα». Εχουν ένα θέμα με τη δημοκρατία οι πρώην και νυν κνίτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου