Ποιο είναι το θέμα μας; Η Μακεδονία ή η προσδοκώμενη πρωθυπουργία; Η Μακεδονία ή η εκλογική επικράτηση; Αν το θέμα μας είναι η Μακεδονία, έχω να διατυπώσω μερικά ερωτήματα.
Ερώτημα πρώτο. Πώς μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο εθνικής συναίνεσης, μετατρέπεται σε τρόπαιο διχασμού; Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αν δεν είχε προηγηθεί επί Ανδρέα Παπανδρέου η Ενδιάμεση Συμφωνία. Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε αυτήν, χωρίς εκείνα που επέτυχε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2008. Άρα, έχουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Βουκουρέστι το 2008 με τον Κώστα Καραμανλή και τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018 με τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν στην πράξη υψηλό επίπεδο εθνικής συναίνεσης. Αυτοί που το μετέτρεψαν σε πεδίο διχασμού, αντιλαμβάνονται πόσο κακό κάνουν στη χώρα; Έχουν συνείδηση ότι έτσι ξεκινούν οι εθνικές συμφορές; Για την πρωθυπουργία, ρε γαμώτο, που θα έλεγε και ένας θαυμαστής της Βούλας Πατουλίδου! Πολλοί ήθελαν το Σύνταγμα του βόρειου γείτονά μας εδώ και τώρα με σφραγίδα και υπογραφή.
Ερώτημα δεύτερο. Μια διεθνής συμφωνία υπέρκειται ή όχι του Συντάγματος; Μια διεθνής συμφωνία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών υπερισχύει ή όχι του Συντάγματος των εμπλεκομένων μερών; Υπερισχύει, είναι η καθαρή ξάστερη απάντηση.
Ερώτημα τρίτο και σπουδαιότερο. Ορισμένοι νομίζετε ότι είστε ικανοί να επιδοθείτε στον εμπτυσμό του Ελευθερίου Βενιζέλου; Γιατί χλευάζετε και προπηλακίζετε τον Ελευθέριο Βενιζέλο; Διότι, αυτό ακριβώς κάνουν ορισμένοι. Επιδίδονται στο πτύειν κατά πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν ισχυρίζονται ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Το ακούσαμε εδώ μέσα εκατό φορές. Αυτό είναι το σοκ, να σηκώνονται τα βότσαλα να χτυπήσουν τον ογκόλιθο της νεότερης ιστορίας μας.
Το 1913 στη Διεθνή Διάσκεψη του Βουκουρεστίου, ο Βενιζέλος διεκδίκησε την Μακεδονία, όχι ολόκληρη. Διεκδίκησε όση μπορούσε να πάρει και πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι. Με τη Συνθήκη αυτή η Ελλάδα έγινε διπλάσια. Από 63.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση έφτασε τα 120.000 και παραπάνω. Από δύο εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες άτομα πληθυσμό έφτασε στα τέσσερα εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες. Τα σύνορά της από τον Σπερχειό πήγαν στον Νέστο.
Τι έγινε στο Βουκουρέστι; Η Σερβία πήρε τη Βόρεια Μακεδονία ως την Ραντόβιτσα και τη Στρώμνιτσα και το μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Βαρδάρη. Η Ελλάδα κατοχύρωσε τη Θεσσαλονίκη και έπαιρνε τη Χαλκιδική, το λιμάνι της Καβάλας με ολόκληρη σχεδόν την ενδοχώρα και βέβαια τη Νότια Ήπειρο, τα Ιωάννινα, τα νησιά του Αιγαίου εκτός από τα Δωδεκάνησα. Η Βουλγαρία εξασφάλιζε έξοδο στο Αιγαίο, κάτι που αργότερα το αίμα των Ελλήνων και ο Βενιζέλος πάλι απέτρεψαν.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το Βουκουρέστι το 1913 και τη Λοζάνη το 1923 όρισε τα σύνορα της χώρας που ζούμε σήμερα. Από το 1923 και μετά η Ελλάδα υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα στα όρια αυτά. Αυτή είναι η εθνική μας γραμμή επί ενενήντα και πλέον χρόνια.
Τώρα σκίζετε τη συμφωνία αυτή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από την ελληνική. Αν σκίζετε τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου του 1913, τότε πώς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, θα υπερασπιστείτε τη Συμφωνία της Λοζάνης του 1923, που θέλει τώρα να την αλλάξει ο Ερντογάν; Πότε θα καταλάβετε ότι αυτά θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα;
Στις 26 Ιουλίου 1913 η Εφημερίς «Εστία» έγραφε: «Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου θα μείνει στην ιστορίαν ως μία εκ των εντιμοτάτων και δικαιοτάτων συνθηκών εξ όσων είδον οι αιώνες». Αυτό που είδαν οι αιώνες, δεν το βλέπουν κάποιοι στις μέρες μας. Υπάρχουν και τα χημικά του λαϊκισμού, βλέπετε.
Ερώτημα τέταρτον. Στο συλλαλητήριο της Κυριακής είδα και ιερείς. Έχουν ακούσει οι καλοπροαίρετοι αυτοί οι άνθρωποι για τις απόπειρες συγκρότησης μουσουλμανικού τόξου στα βόρεια σύνορά μας; Έχουν συλλογιστεί ποιες ενέργειες το αποτρέπουν και ποιες το υποβοηθούν;
Ας πάρουμε τώρα έναν ουδέτερο παρατηρητή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προτείνω την επιθεώρηση του «The Economist», επειδή ακριβώς δεν συμπαθεί ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 30 Ιουνίου 2018 γράφει: «Οι Σκοπιανοί», Μακεδόνες τους λέει, έτσι τους λένε όλοι, «υποχρεώθηκαν να καταπιούν μία δύσκολη συμφωνία με την Ελλάδα. Τώρα χρειάζονται τη βοήθεια της Ευρώπης». Δυστυχώς αυτό το «υποχρεώθηκαν να καταπιούν» είναι λίγο για να κατευνάσει το μένος ορισμένων.
Ακροτελεύτιο ερώτημα. Μας συμφέρει να υπάρχει αυτό το κράτος στα βόρεια σύνορά μας; Αν μας συμφέρει, πρέπει να το σεβαστούμε. Αν δεν μας συμφέρει, ποιοι ωφελούνται εις βάρος μας; Ξέρετε τα ονόματά τους, αλλά τα ξορκίζετε.
Θέλω να κλείσω με τη Θεσσαλονίκη, που με αγκάλιασε στα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια. Θεσσαλονίκη, ξέρω ότι πάντα σε πείραζε, πάντα σε αγκύλωνε στην καρδιά να σε αποκαλούν συμπρωτεύουσα. Το συμπρωτεύουσα υπαινισσόταν ότι δεν μπορείς να είσαι πρωτεύουσα χωρίς αυτό το «συν». Θεσσαλονίκη, θα αρνηθείς τώρα να γίνεις πρωτεύουσα των Βαλκανίων; 
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θυμηθείτε τι είχε πει πριν λίγο καιρό ο Τζόρζ Σόρος, για την μελλοντική Βαλκανική Ένωση:
Το ίδιο έχει επαναλάβει πολλάκις και ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας πάντα λόγο για το ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων:
Καληνύχτα Ελλάδα!