Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Οι «Εφιάλτες» πληρώνονται: «Αν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές έχει μια θέση στην Ευρώπη» – Αμερικανοί & Γερμανοί στηρίζουν την κυβέρνηση


Ο «αγώνας» του Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν πάει χαμένος, καθώς η Δύση έχει κρατήσει μια θέση στην Ευρώπη για τον Τσίπρα. Όπως αναφέρεται σε ιταλική εφημερίδα, αν ο Έλληνας πρωθυπουργός χάσει τις εκλογές, έχει εξασφαλισμένη μια θέση στην Ευρώπη. Ένα προφανές αντάλλαγμα για τις ενέργειές του κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού.
Εδώ και ημέρες είναι γνωστό πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ανταλλάγματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκθέσεις του ιδρύματος Σόρος και «δοξολογίες» Αμερικανών και Ευρωπαίιων προς τον Α.Τσίπρα, κάλυψαν στη διεθνή κοινότητα την εθνική τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα.

Ωστόσο, η «σίγουρη» θέση του Α.Τσίπρα στην Ευρώπη δεν είναι κάτι αναπάντεχο. Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ επιβεβαιώνεται, καθώς είχαμε αναφέρει ότι μετά από τις «Πρέσπες» Αμερικανοί και Γερμανοί προορίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό για θέση-κλειδί στη διεθνή πολιτική.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται, σε άρθρο της, στις νέες κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
«Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το χαρτί του αντίο στην λιτότητα και της επιστροφής στις ρίζες, δηλαδή «του να δράσει αριστερά» για να ανατρέψει τα γκάλοπ και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης και προσθέτει:
«Η Αθήνα εξήλθε της επιτροπείας της τρόικας, η κυβέρνηση ξανακατέκτησε την οικονομική κυριαρχία και ο Τσίπρας, αφού αναγκάσθηκε να προσαρμοσθεί επί τρία χρόνια στα αιτήματα των πιστωτών, έδωσε και πάλι έμφαση σε μερικές από τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί στις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες».
Πιο αναλυτικά, η La Repubblica σημειώνει:
«Το στοίχημα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι σαφές: «τη λιτότητα-είναι το μήνυμα- την αφήσαμε πίσω μας». Και είναι πεπεισμένος ότι η νέα έμφαση στο κοινωνικό μανιφέστο του κόμματος θα επιτρέψει και πάλι την ανατροπή των δημοσκοπικών ερευνών, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το στοιχείο-κλειδί αυτής της πορείας».
Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι «η κυβέρνηση φρόντισε ήδη να επανεισάγει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μετρά στις επιτυχίες της τη μείωση της μαύρης εργασίας από το 20% στο 9% και την μείωση της ανεργίας από το 27%, (που ήταν προ τριετίας), στο σημερινό 18,3%».
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην άποψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι πρόκειται για αποτελέσματα που επετεύχθησαν αυξάνοντας υπερβολικά τη φορολογική πίεση.
Σε ό,τι αφορά την μέχρι τώρα κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα γράφει ότι «στο τέλος του 2018 έδωσε στις πιο φτωχές οικογένειες «χριστουγεννιάτικο μπόνους» 710 εκατομμυρίων ευρώ, μπλόκαρε τους πλειστηριασμούς για το πρώτο ιδιόκτητο σπίτι και μείωσε τον ΕΝΦΙΑ».
«Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πέτυχε ένα μέχρι πρότινος ανέλπιστο αποτέλεσμα: αύξησε από 585 ευρώ στα 650 τον κατώτατο μισθό και ξανάφερε την Ελλάδα στις χρηματαγορές, με έκδοση πενταετών κρατικών ομολόγων, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η Αθήνα έλαβε προσφορές ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ και επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι σε θέση να σταθεί μόνη της στα πόδια της, χωρίς εξωτερικά «βοηθήματα»», γράφει η La Repubblica.
Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει:
«Το αν το άνοιγμα προς το Κέντρο, μαζί με την άσκηση αριστερής πολιτικής θα φέρει αποτέλεσμα, θα το δούμε στις εκλογές. Αν χρειαστεί, ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο και ένα σχέδιο Β: την Ευρώπη. Όπου η πραγματιστική προσέγγισή του στη διαχείριση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του μακεδονικού, του επέτρεψε να κερδίσει συμμάχους (αρχίζοντας από την Άγγελα Μέρκελ). Μια Ευρώπη όπου, στην εποχή των εθνικισμών, η Αριστερά δεν διαθέτει έγκυρες προσωπικότητες οι οποίες να λειτουργούν ως σημεία αναφοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου