Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την ΕΕ για τον «Nord Stream 2»


Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στον γερμανικό Τύπο, υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να δράσουμε» και κάλεσε τις Βρυξέλλες να παρέμβουν άμεσα, προτού αυξηθεί η επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη.
Την πίεση προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και ιδίως προς τη Γερμανία, κλιμακώνει η Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας την αναστολή των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2».
«Ήρθε η ώρα να δράσουμε» δήλωσε ανώνυμη πηγή του Λευκού Οίκου, μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblatt», ενώ πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παρέμβουν, προτού η Ρωσία αποκτήσει σημαντική επιρροή στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε, επιπλέον, ότι το συγκεκριμένο project θα αξιοποιηθεί από τη Μόσχα, με στόχο τον περιορισμό των περιθωρίων των ενεργειακών ελιγμών της Ευρώπης.
Επανέλαβε δε, ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την υλοποίηση αυτού του έργου και υπενθύμισε την απαίτηση των ΗΠΑ για τη λήψη μέτρων εκ μέρους της Ε.Ε., με στόχο τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός θα μεταφέρει — μέσω της Βαλτικής — φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας.
Η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει έντονη κριτική στο project, κάνοντας λόγο για πιθανές οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις και χαρακτηρίζοντας τον «Nord Stream 2» ως «πολιτικό εργαλείο».
Μόσχα και Βερολίνο, βέβαια, έχουν επανειλημμένως απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έχει περιγράψει τις αμερικανικές πιέσεις ως προσπάθεια απομάκρυνσης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, με στόχο την προώθηση του υγροποιημένου αερίου (LNG).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου