Σε «καντονοποίηση» της Βόρειας Ελλάδας οδηγεί σε πρώτη φάση η πρόταση Μ.Νίμιτς και οι άστοχοι χειρισμοί του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Μ.Νίμιτς προσγειώθηκε στα Σκόπια με το όνομα Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) επιβεβαιώνοντας τις χτεσινές πληροφορίες. Παρουσιάζει επίσης και το εφεδρικό όνομα «Novamakedonija» που προκρίνεται και απο τα Σκόπια. Και τα δύο αμετάφραστα στα σλαβικά.
Στη βαλίτσα του η συμφωνία περιέχει και ειδικές προβλέψεις που όπως ισχυρίζεται και αυτός και το ελληνικό ΥΠΕΞ θα οδηγήσουν την «ΠΓΔΜ να εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα».
Και δημιουργείται έτσι το εύλογο ερώτημα.
Τα Σκόπια θα γίνουν ένα είδος Καντονιού για την Ελλάδα ή η B.Ελλάδα μελλοντικά για τα Σκόπια;
Διαχρονικά η χώρα μας δεν είχε ποτέ μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική, δεν είχε στρατηγική, δεν είχε στόχους, δεν είχε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Αρα ποιος θα εξασφαλίσει και θα χαράξει την γεωστρατηγική ώστε όντως η ΠΓΔΜ να γίνει το «καντόνι» της Ελλάδας;
Μιλάμε πλέον ότι παίζονται εις βάρος της χώρας και του λαού πολύ επικίνδυνα παιχνίδια που θυμίζουν τις γερμανικές αξιώσεις για Ζώνες στην Βόρεια Ελλάδα.
Γιατί να μην ζητήσουν μελλοντικά το ίδιο και οι Τούρκοι για τη Θράκη μας;
«Ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών» προβλέπει το σχέδιο για το Σκοπιανό. Και φαίνεται ότι το «παιχνίδι» είναι στημένο εδώ και πολύ καιρό.
Και αυτό διότι όπως είχαμε αποκαλύψει σε παλαιότερο άρθρο μας (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ) είχε συμφωνηθεί η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη (Νέα Μεσημβρία) προς τα Σκόπια καθώς και η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές τόσο στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον τομέα των υγρών καυσίμων.
Επαναλειτουργία του αγωγού που συνδέει τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ
Από το 1999 τα Ελληνικά Πετρέλαια ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ της πΓΔΜ το οποίο από το 2002 έχει διασυνδεθεί με το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων. Όμως τόσο η λειτουργία του διυλιστηρίου (από το 2013) όσο και του αγωγού έχουν διακοπεί και τα ΕΛΠΕ αξιοποιούν έκτοτε τις δεξαμενές χωρητικότητας 350 εκατ. λίτρων καθώς και τους σταθμούς φόρτωσης βυτιοφόρων και βαγονιών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του ομίλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ΕΛΠΕ κατέχουν μερίδιο 75% στην αγορά καυσίμων της πΓΔΜ, διακινώντας ετησίως περισσότερα από 834.000 κυβικά. «Επιπλέον, προσθέτουν, λόγω της σημαντικής αποθηκευτικής δυνατότητας των εγκαταστάσεών της, η ΟΚΤΑ διατηρεί σημαντικά αποθέματα ασφαλείας για την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς σε περιόδους ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με την Κυβέρνηση της FYROM για την επαναλειτουργία του αγωγού που συνδέει απευθείας τις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ με το Διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια αναμένεται να αναβαθμιστούν σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο (energy hub), διευκολύνοντας την περαιτέρω διείσδυση του Ομίλου των ΕΛΠΕ στη γειτονική περιοχή του Κοσσόβου και στις αγορές της Νότιας Σερβίας, της Δυτικής Βουλγαρίας και πιθανόν της Αλβανίας».
Κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου 2017-2026 του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Νέα Μεσημβρία έως τα σύνορα με την πΓΔΜ στο ύψος του Τελωνειακού Σταθμού Ευζώνων. Πρόκειται για αγωγό μήκους 55 χλμ., προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020. Το τμήμα του αγωγού στη γειτονική χώρα προβλέπεται να έχει μήκος 110 km και θα εκτείνεται έως την πόλη Stip.
Ωστόσο για τη διασύνδεση Ελλάδας – πΓΔΜ είχε υποβληθεί στη ΡΑΕ το Μάρτιο 2016 αίτηση χορήγησης άδειας αυτόνομου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) από την εταιρία Windows International, κατά πληροφορίες ρωσικών συμφερόντων, για την κατασκευή αγωγού Νέα Μεσημβρία – Γευγελή.
Ο ΔΕΣΦΑ επισημαίνει ότι τον Οκτώβριο 2016 υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για το έργο με την κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER) καθώς και ότι αυτό εντάσσεται στην ενεργειακή στρατηγική που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τροφοδότηση συστημάτων φυσικού αερίου μέσω του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ), ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.
Από την άλλη πλευρά στο έγγραφο που κατέθεσε στη διαβούλευση η Windows International, αναφέρει ότι η εταιρία έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΠΓΔΜ στις 31 Μαρτίου 2015, ότι η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατά 100 % από ιδιωτικούς πόρους καθώς και ότι η αίτησή της προηγείται χρονικά εκείνης του ΔΕΣΦΑ.
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές της ΡΑΕ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Αρχή έχει ζητήσει διευκρινίσεις για επιμέρους χαρακτηριστικά και στοιχεία του σχεδιασμού του έργου, το οποίο έχει προφανή ευρύτερη γεωπολιτική σημασία πέρα από την οικονομική, και θα εξετάσει τις αιτήσεις σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Αναβάθμιση των διασυνδέσεων ηλεκτρισμού
Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό, Ελλάδα και πΓΔΜ διαθέτουν ήδη δύο διασυνδέσεις (Φλώρινα – Μπίτολα και Θεσσαλονίκη – Ντούμπροβο). Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν την την αναβάθμιση της πρώτης διασύνδεσης (Φλώρινα – Μπίτολα), έργο το οποίο σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ πρόκειται να ενταχθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων του ENTSO-E (είναι το ευρωπαϊκό δίκτυο των διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως υπό εξέταση (under consideration) έργο, κατόπιν συμφωνίας με τον Διαχειριστή του Συστήματος της ΠΓΔΜ.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο για την εξαγορά του Ομίλου EDS, μίας κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη FYROM καθώς παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW ή το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους.
Η EDS ιδρύθηκε το 2012 και διαθέτει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσοβο. Είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες trading Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Σερβία, στο Κόσοβο, στη Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.
Τι είπε ο Μ.Νίμιτς μόλις έφτασε στα Σκόπια
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά την άφιξή του στα Σκόπια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων МИА «είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες».
Αμέσως μετά την άφιξη του μετέβη για να γευματίσει σε εστιατόριο στην πλατεία «Μακεδονίας» με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου, η οποία μετονομάστηκε, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, σε πλατεία «Ο πολεμιστής με το άλογο».
Ο κ. Νίμιτς θα έχει την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η στάση του κόμματός του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) Αλί Αχμέτι.
«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
ΣΟΚ – Μπαίνουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια χωρίς αλλαγή Συντάγματος;
Ο κ. Κοτζιάς, είπε ότι «δεν συζητάμε για καμία ενδιάμεση συμφωνία», και εξήγησε ότι «την προσωρινή ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε».
Επανέλαβε ότι «δεν πάμε να κάνουμε σαλαμοποίηση» και όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς, η πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη των Σκοπίων.
Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα.
«Το έπραξαν στο παρελθόν και δεν βγήκαμε κερδισμένοι. Πήγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο το χάσαμε», πρόσθεσε.
Και αλλαγή συντάγματος …αργότερα
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες και έχουν συμφωνήσει σε όλα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά.
Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Το «όχι» της ΝΔ για λύση σε δόσεις
Ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε στον κ. Κουμουτσάκο την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.
Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου.
Η ΝΔ επιμένει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία, όταν αυτή έρθει στη βουλή, αν δεν δοθεί λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει την ονομασία και τις αλλαγές του Συντάγματος, ταυτόχρονα.
Σπυράκη: Λύση για όλα τα θέματα, μονομιάς
Την θέση της ΝΔ, αναλυτικά, για το Σκοπιανό, παρουσίασε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
«Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης της FYROM» υπογράμμισε με παρέμβασή της στη προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες, η κ. Σπυράκη.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ μιας λύσης μίας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΠΓΔΜ ότι η χώρα – όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως «Μακεδονικό έθνος» όπως το επικαλέστηκε μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά».
Η ίδια κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι οι πολίτες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους και γράφουν την ιστορία της, και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Συνεπώς επιμένουμε σε μία ολοκληρωμένη λύση η οποία θα περιλαμβάνει και θα επιλύει όλα τα παραπάνω θέματα μονομιάς και έναντι όλων».
Οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς αφήνουν αυτά τα ερωτήματα αναπάντητα.
«Οχι» σαλαμοποίηση της λύσης…Η δήλωση Κουμουτσάκου μετά την συνάντηση με τον κ. Νίμιτς:
«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.
Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.
Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».
Την στάση της ΝΔ υπέρ μιας λύσης-πακέτο στο Σκοπιανό υπερασπίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της:
Ντόρα Μπακογιάννη
@Dora_Bakoyannis
Ντόρα Μπακογιάννη
@Dora_Bakoyannis
«Εάν δε τα λύσουμε όλα πακέτο, πριν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν στη συνέχεια, θα έχει χαθεί για την Ελλάδα το κεκτημένο του Βουκουρεστίου».
Επιμένει η ΝΔ για το Σκοπιανό: Όχι λύση με δόσεις [βίντεο]
«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», τόνισε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.
Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου. Οσον αφορά τα ονόματα, ο κ. Νίμιτς φάνηκε να εκτιμά ότι η λύση εφόσον βρεθεί, θα είναι πιο πιθανό να είναι γύρω από τα ονόματα Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου