Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στην Aïn Dara στη Β Συρία


Τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στην Aïn Dara στη Β Συρία στην περιοχή του Αfrin και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο ναό που περιλαμβάνει. Πρόκειται για τον χώρο γνωστό ως Kinalua (στην εποχή του σιδήρου) – kunulua (στην εποχή hittite) – Gindaros (στην ελληνιστική εποχή).

Βρίσκεται στην κοιλάδα του Afrine  στα 70 km, ΒΔ του Χαλεπίου και 10 km από το Afrine.
‘Aïn (ή ‘Ayn) στην αραβική σημαίνει μια μικρή πηγή νερού κι επομένως ‘Aïn Dara είναι η πηγή νερού της Dara.
Ο χώρος που ταυτοποιείται από την εποχή Σιδήρου  (τέλος 2ης χιλιετίας π.Χ ), ως XVIeαι.μ.Χ  με ευρήματα από εποχή Σιδήρου, ελληνιστικής, ρωμαικής, βυζαντινής και αραβικής περιόδου ως τον XVIe αι. μ.Χ.
Το ενδιαφέρον του αρχαιολογικούχώρου της Aïn Dara σχετίζεται με τα ευρήματα του που ανέρχονται στην εποχή νεο-Χετταίων του XIe ως IXe αι. π.Χ. Σε αυτήν την περίοδο η  Aïn Dara ήταν η πρωτεύουσα ενός πριγκηπάτου  αποκαλούμενου Kunulua στ’ ασσυριακά κείμενα. Είναιο μόνος αρχαιολογικός χώρος στη Συρία με ευρήματα της εποχής νεο-hittite.

Ο χώρος αυτός της Aïn Dara αποτελείται από μαι ακρόπολη που κορυφώνεται στα 30 μέτρα και κυριαρχεί σε χαμηλή πόλη 59 εκταρίων επιφάνειας. Στον χώρο ταυτοποιήθηκαν 6 αρχαιολογικά επίπεδα με το παλαιότερο νά ανέρχεται στην εποχή του Σιδήρου.Το πιο σημαντικό εύρημα της περιόδου νεο-Χετταίων αντιπροσωπεύεται από το ναό που είναι κτισμένος στην άκρη της ακρόπολης της πόλης.Πρόκειται για ιερό ανολοκλήρωτο γιατί ήταν υποδόμηση όταν η περιοχή κατακτήθηκε από τον ασυριακό στρατό του Salmanazar III (γιος του Assur-Nasirpal II), στα μέσα του IXe π.Χ.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς το σχέδιο του ναού της Ishtar είναι σχεδόν ταυτόσημο με αυτό του ναού του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.Το ιερό αυτό ήταν αφιερωμένο
στη συριακή και σημιτική θεότητα της γονιμότητας και της αγάπης
 Ishtar που είχε ως εμβληματικό της σύμβολο το λιοντάρι….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου