Αφορά κατηγορία διακίνησης παράτυπων μεταναστών έναντι αμοιβής
Μια δίκη με τεράστιο ενδιαφέρον πρόκειται να εκδικαστεί στις 24 Φεβρουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Βασικός κατηγορούμενος είναι αξιωματούχος εν ενεργεία της ΕΥΠ, ο οποίος φέρεται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε παράτυπους μετανάστες έναντι χρηματικής αμοιβής.
Μάλιστα, ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο και πρώην ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο εν λόγω κατηγορούμενος (είχε το προσωνύμιο «Μακρυμάλλης») μετέτρεψε τη νόμιμη, αρχικά, αναζήτηση εκ μέρους του «πηγών» για την άντληση πληροφοριών στον τομέα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων σε «εκκολαπτήριο επικερδών επιχειρήσεων με τους πληροφοριοδότες».
Όπως, ειδικότερα, αναφέρει το βούλευμα, ο αξιωματούχος της ΕΥΠ από το έτος 2010 έως τον μήνα Ιούλιο του 2015, μαζί με έναν αλλοδαπό Ιρακινής καταγωγής (ο οποίος φυγοδικεί) καθώς και άλλα άτομα, που είχαν δευτερεύοντα ρόλο στην οργάνωση, διευκόλυναν κατ’ εξακολούθηση απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, τόσο κατά την είσοδο στη χώρα μας και κατά την έξοδο από αυτήν, να μην υποβάλλονται «στον προβλεπόμενο αστυνομικό έλεγχο, κατά την άφιξη και την αναχώρηση», με σκοπό το οικονομικό όφελος.
Ένοπλη παρέμβαση
Ως χαρακτηριστική περίπτωση, αναφέρεται η ένοπλη παρέμβαση αλλοδαπών πληροφοριοδοτών του «Μακρυμάλλη» κοντά στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου άρπαξαν στην κυριολεξία από τα χέρια αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής 65 παράτυπους μετανάστες που ήταν μέσα σε φορτηγό και τους φυγάδευσαν!
Ωστόσο, τα όσα με λεπτομέρειες περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, για τη δράση των φερόμενων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνα που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος αξιωματούχος της ΕΥΠ μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος από τον ανακριτή –με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα-, χωρίς να του επιβληθεί κανένας απολύτως περιοριστικός όρος!
Ο ίδιος είχε υποστηρίξει στην απολογία του ότι είναι αθώος και δρούσε στα πλαίσια της υπηρεσιακής του ιδιότητας και πάντα σε γνώση της ηγεσίας της υπηρεσίας του. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια τον έχουν απαλλάξει από κάθε κατηγορία.
Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ανέφεραν ότι και η υπόθεση αυτή εντάσσεται μέσα στον πόλεμο των συνδικαλιστικών φορέων που διεξάγεται εδώ και χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, ο «Μακρυμάλλης» είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την υπηρεσιακή εξόντωση συναδέλφων του. Και αυτό το «εξαργύρωσαν», όταν ήρθε η ώρα, με τη δική του πειθαρχική απαλλαγή…
Εξιλαστήριο θύμα;
Στην ίδια δικογραφία κατηγορούμενος για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση είναι και πρώην αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Αν και αρχικά κατηγορήθηκε και ως μέλος της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι συμμετείχε σε αυτήν και έτσι αθωώθηκε από το αδίκημα αυτό. Ομόφωνα αθώος κρίθηκε επίσης –από άλλο Δικαστήριο- και για το «πόθεν έσχες».
Όπως ο ίδιος αναφέρει στα απολογητικά του υπομνήματα, είχε κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ιρακινό φυγόδικο συγκατηγορούμενό του, επειδή ήταν πληροφοριοδότης του. Δεν προκύπτει, πάντα κατά τους ισχυρισμούς του, από τις υποκλαπείσες συνομιλίες η γνώση του, πως ο Ιρανικός έπαιρνε χρήματα από αλλοδαπούς για διάφορες «διευκολύνσεις», όπως ψευδώς τους υποσχόταν, σε σχέση με νομιμοποιητικά έγγραφα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Τέλος, ισχυρίζεται ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε και βρέθηκε κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή, μόνο και μόνο επειδή είχε τηλεφωνικές επαφές με ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις για τις τότε (2015) επικείμενες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.
Στέλιος Βορίνας
Εφημερίδα «Παρασκήνιο»
kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου