Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Μπουσάτι: Οι τσάμηδες να χαρούν τις περιουσίες στην Ελλάδα


Ο υπουργός Ντιτμίρ Μπουσάτι ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών για τις συνομιλίες με την Ελλάδα, στην Κρήτη και στην Κορυτσά για τα παλαιά θέματα μεταξύ των δύο χωρών. Στη σύσκεψη που διεξήχθη ανοικτών των θυρών, αφού ένα μέρος των μελών της επιτροπής δεν είχαν πιστοποιητικό ασφαλείας, ο υπουργός δήλωσε ότι στις συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει πρόοδος πάνω σε όλα τα θέματα, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο Μπουσάτι επισήμανε ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα πάνω σε εκκρεμείς υποθέσεις έχουν ξεκινήσει από το 2013 και πως το θέμα των εκταφών για την ανεύρεση των τάφων ελλήνων στρατιωτικών, συνεπάγεται του νόμου. «Αυτή η διαδικασία άρχισε από τα τέλη του 2013. Η κυβέρνηση Ράμα όρισε νέες ισορροπίες με τη γείτονα χώρα κι έχουμε αποφασίσει με τον έλληνα συνάδελφο νέο μηχανισμό διαλόγου για τις εκκρεμείς υποθέσεις. Το καθεστώς των νεκροταφείων είναι καλυμμένη νομικά. Το κοιμητήριο και τα σημεία που θα γίνουν οι εκταφές για την ανεύρεση των οστών των ελλήνων πεσόντων δεν είναι το ίδιο πράγμα. Με την ελληνική πλευρά συζητήσαμε και για θέματα επικαιρότητας», δήλωσε εκείνος.
Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας για τα θαλάσσια ύδατα, ο Μπουσάτι είπε ότι όπως για την Ελλάδα έτσι και για την Αλβανία, η νέα συμφωνία θα είναι καλύτερη, ενώ «κέντρισε» το Μπάσα για τη συμφωνία του 2009. «Η συμφωνία που υπογράφει από το Μπερίσα το 2009 είναι στα χαμένα. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη του έβαλε το Λιουλεζίμ Μπάσα το πιστόλι στον κρόταφο για να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Δεν έχουμε ούτε την ένδειξη παρέμβασης άλλων κύκλων για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η κληρονομιά πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι χαρακτηρίζεται από χονδροειδείς δόσεις, μίζερο επίπεδο όσον αφορά την εκπροσώπηση της εθνικής υπόθεσης κι ένα είδους κατωτερότητας», είπε εκείνος
Ο υπουργός απαίτησε ώστε οι τσάμηδες να χαρούν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες. «Η άρση του εμπόλεμου λαμβάνει υπόψη και την πολιτική και τη νομική πτυχή, καθώς και τις συνέπειες που επιφέρουν. Ο κάθε πολίτης που είναι τσάμικης καταγωγής να χαρεί τις περιουσίες. Το εμπόλεμο υπάρχει, για την άρση του απαιτούνται εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, ενώ η Αλβανία με την Ελλάδα δεν το έχει το εμπόλεμο, είναι το αντίθετο. Υπάρχει συγκεκριμένη υπόσχεση για την άρση. Γίνεται λόγος για τρεις κατηγορίες, για τις περιουσίες των αλβανών, των ελλήνων μειονοτικών με αλβανική ιθαγένεια και για τις περιουσίες του αλβανικού κράτους».
Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όπως και ο έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει ότι η Αλβανία και η Ελλάδα επίκειται να υπογράψουν νέο ντοκουμέντο στρατηγικής εταιρότητας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ότι η διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών εισήλθε σε ένα σημαντικό κρίκο της επίλυσης των παλαιών θεμάτων, ξεκινώντας με το εμπόλεμο, τη συμφωνία για τα θαλάσσια ύδατα και τις εγγυήσεις για τα δικαιώματα των αλβανών πολιτών στην Ελλάδα.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών ΥποθέσεωνΣέχου: Είμαστε κατά της ημερήσιας διάταξης αυτής της σύσκεψης. Ο Υπουργός θα έπρεπε να είχε συμβουλευτεί πριν την ψήφο κατά των ΗΠΑ στον ΟΕΕ. Η ψήφος στον ΟΕΕ για την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, θα έπρεπε να είχε συζητηθεί νωρίτερα στην επιτροπή και στη Βουλή.
Χούσι: Δεν βλέπω παραβί8αση της διαδικασίας, όταν έχετε ζητήσει ακροαματική διαδικασία με τον υπουργό.
Γκιόσα: Πέρασαν τρεις μήνες από τη συνάντηση και τις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα κι απάντηση δεν πήραμε. Απαιτείται λίγο περισσότερος σεβασμός για την επιτροπή και θα έπρεπε να είχαμε μια απάντηση πριν περάσουν τρεις μήνες.
Παλόκα: Σήμερα δεν είναι ανάγκη να ακούσομε τον υπουργό. Ψηφίσαμε στον ΟΕΕ κατά των ΗΠΑ. Τι θα συζητήσουμε σήμερα; Δεν θέλουμε πια να συζητήσουμε για το θέμα αυτό. Να έρθουμε τώρα εμείς και να κάνουμε σόου, δεν αξίζει. Δεν θα γίνουμε ντεκόρ.
Κοδέλι: Το αίτημα για ακροαματική διαδικασία είναι δικό μου αίτημα. Είμαι της άποψης ότι οι συνομιλίες του Μπουσάτι με τον Κοτζιά δεν ήταν παρά μια διαδικασία. Αν συμφωνείτε, ας ακούσουμε τον Υπουργό μόνο για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.
*Μπουσάτι: Αν δεν ενδιαφέρεστε ν’ ακούσετε, για μένα δεν αποτελεί κανένα μεγάλο πρόβλημα. Όσον αφορά την τράπεζα με την Ελλάδα, δεν παρακαθίσαμε ως κατώτεροι. Καθίσαμε στο τραπέζι για να μιλήσουμε για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις.
Ο Μπουσάτι για το τσάμικο θέμα: Ο κάθε πολίτης τσάμικης καταγωγής να χαρεί τις περιουσίες
Η συμφωνία για τα θαλάσσια ύδατα: Σε ό,τι αφορά της συμφωνίας για τα θαλάσσια ύδατα εμείς δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη του έβαλε του Λιουλεζίμ Μπάσα το πιστόλι στον κρόταφο για να υπογράψει τη συμφωνία. Δεν έχουμε ούτε την ένδειξη ότι υπάρχει παρέμβαση άλλων κύκλων για την υπογραφή της συμφωνίας. Δεν πρέπει να χάσουμε πολύ χρόνο για ένα στοιχειώδες πράγμα. Η εφαρμογή της αποφάσεως του Συνταγματικού Δικαστηρίου ισχύει για κάθε είδους λειτουργήματος ή θεσμού. Η κληρονομιά πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι χαρακτηρίζεται από χονδροειδείς δόσεις, μίζερο επίπεδο όσον αφορά την εκπροσώπηση της εθνικής υπόθεσης κι ένα είδους κατωτερότητας.
Οι ιδιοκτησίες και το εμπόλεμο, Μπουσάτι: Η συμφωνία που υπόγραψε ο Μπερίσα το 2009 είναι στα χαμένα. Ψεύδεστε όταν κάνετε λόγο για εμπόριο οστών. Η επιτροπή για το θέμα των περιουσιών συνήλθε μόνο μια φορά από το 1996. Δεν έχει λειτουργήσει η Συμφωνία με την Ελλάδα. Το εμπόλεμο υπάρχει, για την άρση του απαιτούνται εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, ενώ η Αλβανία με την Ελλάδα δεν έχουν εμπόλεμο, πρόκειται για το αντίθετο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη υπόσχεση για την άρση. Γίνεται λόγος για τρεις κατηγορίες, για τις περιουσίες των αλβανών, των ελλήνων μειονοτικών με αλβανική ιθαγένεια και για τις περιουσίες του αλβανικού κράτους. Πρόκειται για διαφορά καθεστώτα και για να γίνει η ακύρωσή τους.
Πηγή:shqiptarja.com
Himara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου