Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ερχεται το απόλυτο χάος: Σύγκρουση Μόσχας-Ουάσινγκτον για την Βοσνία – Μπαίνει «σφήνα» και η Τουρκία παίζοντας με τη «φωτιά»



Νέα έκθεση του ΝΑΤΟ βάζει «φωτιά» στην γεωπολιτική κατάσταση  για την Βοσνία , καταδεικνύοντας  τις πολύ άσχημες εξελίξεις που πιθανότατα θα έχουμε με αφορμή την προσπάθεια εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ , από Σερβία και κυρίως την Ρωσία η οποία «εγγυάται» την ακεραιότητα της σερβικής οντότητας μέσα στην ομοσπονδιακή δημοκρατία της Β-Ε.     
«Η σερβική δημοκρατία έχει τη δύναμη να εμποδίσει την ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει κατεπείγουσα  έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τον αντίκτυπο της ρωσικής επιρροής σε όλο τον κόσμο, και ειδικά όσο αφορά όλα όσα σχετίζονται με την Βοσνία .
Ναι..η Βοσνία  θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία προς το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις τρεις οντότητες που απαρτίζουν την χώρα,   Κροάτες, Μουσουλμάνους και Σέρβους, οι οποίοι  εκπροσωπούνται στην προεδρία της Β-Ε και πρέπει να υλοποιήσουν τις  αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»,συνεχίζει η έκθεση .
Πως όμως θα γίνει αυτή η ουτοπική διαδικασία όταν οι Σέρβοι έχουν δηλώσει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ;   
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η σερβική αυτόνομη οντότητα στη Βoσνία  , η οποία κατοικείται κυρίως από Σέρβους…διατηρεί στενότατες σχέσεις με τη Μόσχα, αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με την εφημερίδα Nezavisne Novine.
« Παρά το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση στο Σεράγεβο εξέφρασε  την υποστήριξή της  στην υλοποίηση των μέτρων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Σερβοβοσνιακό  Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα, τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ,»υπενθυμίζει η έκθεση.
Στο έγγραφο αυτό, σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος θα επιβραδύνει την προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
« Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον συνάντησε αρκετές φορές, αν και ο Ντόντικ δεν έχει κρατική εξουσία. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν δεν συναντήθηκε ποτέ με την κεντρική κυβέρνηση της Βοσνίας , κάτι που  αποτελεί παραβίαση των διπλωματικών πρωτοκόλλων. Ο Ρώσος πρόεδρος  κατέστησε σαφές ότι μόνο ο Ντόντικ είναι επιθυμητός συνομιλητής γι ‘αυτόν»,  αναφέρει η έκθεση.
Η ίδια έκθεση τονίζει  ότι η Ρωσία έχει υποστηρίξει δημοσίως το «Σερβικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία,», το δημοψήφισμα για την Ημέρα της Δημοκρατίας, για το οποίο το Συνταγματικό Δικαστήριο τόνισε ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των μη Σέρβων στη χώρα, ενώ διατηρεί και αμυντικές σχέσεις με τους Ρώσους .
« Αν η Β-Ε κινηθεί προς τα εμπρός για να σημειώσει πρόοδο στην πορεία προς το ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους Σέρβους για να μπλοκάρει την διαδικασία αυτή .
Επίσης τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο, και  τα σερβικά ΜΜΕ στην Σερβοβοσνιακή πλευρά εξασκούν πολιτική κατά του ΝΑΤΟ και κατά της ΕΕ  από το γραφείο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «Σπούτνικ» στο Βελιγράδι», καταλήγει η  έκθεση του  Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η έκθεση των ΗΠΑ που αναμιγνύει την  Ρωσία στις σχέσεις στις άλλων  χωρών  είναι εσφαλμένη.
Την ίδια ακριβώς στιγμή οι νεο-οθωμανοί  κλήθηκαν από την βοσνιακή δημοκρατία ( μουσουλμάνοι) για να κατασκευάσουν ένα αεροδρόμιο και γήπεδα γκολφ στο βουνό Vlasic.
«Είναι αλήθεια ότι θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια στο Vlasic», επιβεβαίωσε ο Δρ. Ebru Guersan, πρόεδρος μιας τουρκικής κοινοπραξίας που σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 4,2 δισ. Ευρώ στην κατασκευή του Eco Zone Koricani-Vlasic.
«Θα έρθω προσωπικά στην Βοσνία στα τέλη Ιανουαρίου για να αρχίσω τις τελικές συνομιλίες με τοπικούς εταίρους / ιδιοκτήτες έργων, προκειμένου να οριστικοποιήσω την κύρια σύμβαση. Μετά από αυτό, η ομάδα μου θα ξεκινήσει με την κατασκευή του αεροδρομίου στην περιοχή μαζί με εργολάβους », είπε ο ίδιος.
«Ναι, οι Τούρκοι έρχονται στο τέλος του μήνα», επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του έργου.
Στην τεκμηρίωση που παρείχαν οι επενδυτές, αναφέρθηκε ότι η τουρκική πλευρά αποτελεί στην ουσία  μια τουρκική-κινεζική κοινοπραξία.
Συνεργάζονται με τις κινεζικές τράπεζες και μερικές τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες. Μεταξύ άλλων, έχτισαν αεροδρόμια στην Κωνσταντινούπολη και την Πρίστινα και κατασκευάζουν σήμερα ένα τουριστικό συγκρότημα στο Αζερμπαϊτζάν.
Όλα αυτά όπως είναι γνωστό κατανοητό θα φέρουν στην Βοσνία και την δράση  Τούρκων πρακτόρων , ακόμα πιο πολλών και στο μέλλον την έντονη παρουσία των τουρκικών ενόπλων  δυνάμεων. Άλλωστε ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι «προστάτης» των μουσουλμάνων της χώρας.
Χθες επίσης υπενθυμίζουμε  επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ, το οποίο δημοσιοποίησε η εφημερίδα  Gurdian , το οποίο έκανε λόγο για άρτια εκπαιδευμένες σερβικές πολιτοφυλακές από  Ρώσους συμβούλους με έδρα την Βοσνία.
Για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παραδέχονται ένα τέτοιο γεγονός που δείχνει πως έρχονται κατακλυσμιαία γεγονότα στην περιοχή. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσαν ο υπουργός ασφαλείας της  Βοσνίας  Ερζεγοβίνης, Α. Μέκτιτς, και βοσνιακά πρακτορεία ειδήσεων.

Με την βοήθεια ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων RSB και της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών GRU, οι Ρώσοι δημιούργησαν μια Σερβοβοσνιακή πολιτοφυλακή με εκατοντάδες άντρες άρτια εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους. Αφορμή ήταν η απόφαση του Σεράγεβο για ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ.
Την «βόμβα» βέβαια την έχει ρίξει πριν μήνες ο  πρόεδρος των Σερβοβόσνιων και
 επιστήθιος φίλος του Ρώσου Τσάρου Β.Πούτιν για το τι μέλει γενέσθαι στο σχέδιο
εισόδου της χώρας με το «στανιό»
 στο ΝΑΤΟ, με τον ίδιο να έχει μιλήσει για δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της 
Σερβοβοσνιακής πλευράς και ένωσης της με την Σερβία  .
Αυτός θα είναι και ο κύριος λόγος για έναν ακόμη γύρο του τρομερού πολέμου 
του 1995 στην ίδια περιοχή στην οποία όταν το ΝΑΤΟ μέσω του Αμερικανού 
στρατηγού Σβάρτσκωφ είχε εκφράσει τότε την επιθυμία να εισβάλει , ο τότε
 Έλληνας ΑΓΓΕΘΑ στρατηγός Βερυβάκης ..λέγεται από φήμες του ελληνικού 
τύπου της εποχής , ότι του είπε ότι η « περιοχή της Βοσνίας έχει 1000 πόρτες 
για να μπεις και καμία για να βγεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου