Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Μεγάλαι αι ευθύναι των παραδοσιακών Μητροπολιτών


Ποίοι οφείλουν να είναι οι Αρχιερείς
Ο Μέγας Βασίλειος σε επιστολή του προς την Εκκλησία της Νεοκαισαρείας αναφερόμενος προς το ιερό ύψος αλλά και τις βαρειές ευθύνες του επισκοπικού αξιώματος τόσο απέναντι του Θεού όσο και των ανθρώπων μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι «Εκκλησιών κόσμος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας, στερέωμα της εις Χριστόν πίστεως, οικείοις ασφάλεια, δυσμαχώτατος τοις υπεναντίοις, φύλαξ πατρώων θεσμών, νεωτεροποιΐας εχθρός, εν εαυτώ δεικνύς το παλαιόν της Εκκλησίας σχήμα, οίον από τινος ιεροπρεπούς εικόνος, της αρχαίας καταστάσεως, το είδος της υπ’ αυτόν Εκκλησίας διαμορφών».  Για τον λόγο αυτό συνείδηση της Εκκλησίας από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της ήταν να προάγωνται στο ανώτατο αυτό ιερατικό αξιώμα οι πλέον άξιοι και κατάλληλοι. Έτσι ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, για να τονίση τις προϋποθέσεις που ισχύουν, για να αναλάβη κάποιος το μεγάλο αξίωμα του επισκόπου σημειώνει ότι «καθαρθήναι δει πρώτον, είτα καθάραι».

Επίκεινται εκλογαί ΠΕΝΤΕ νέων Προκαθημένων και Αρχιεπισκόπων
Συγκλίνουσες πληροφορίες από πολλές πλευρές θεωρούν ότι στις περισσότερες από τις Ορθόδοξες ελληνόφωνες Εκκλησίες, κατά το προσεχές εγγύς διάστημα, επίκειται εκλογή Προκαθημένου και νέων Αρχιεπισκόπων. Την στιγμή μάλιστα όπου στην μητροπολιτική Ελλάδα η οικονομική κρίση, αλλά κυρίως η πνευματική και η ηθική όλο και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά και όταν οι σχέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας δοκιμάζονται καθημερινά και από ότι φαίνεται θα δοκιμασθούν ιδιαίτερα κατά την παρούσα χρονιά. Έτσι, εκτός των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι επίκειται η παραίτηση η η αναγκαστική εκδίωξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνά αναφορά και για επικείμενη εκλογή νέου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, στην Εκκλησία της Ελλάδος αν και δεν έχει τεθή επισήμως θέμα εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου οι δελφίνοι του θρόνου το τελευταίο χρονικό διάστημα, θεωρώντας ότι το τέλος της θητείας του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου είναι εγγύς, εντείνουν τις προσπάθειές τους παρασκηνιακώς προς άγραν ψήφων. Τέλος, οι Αρχιεπίσκοποι τόσο της Εκκλησίας της Αλβανίας ο κ. Αναστάσιος όσο και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κ. Στυλιανός διανύουν την ενάτη δεκαετία της ζωής τους.
Περί νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής
Παρά τις διαψεύσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν παραιτείται, το Έθνος της Κυριακής της 10 Δεκεμβρίου αποκάλυψε ότι μετά από έντονες πιέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει δρομολογηθή η διαδοχή του κ. Δημητρίου μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Εν τω μεταξύ η Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας σε σημείο να μη μπορή να πληρώση αναγκαίους λογαριασμούς της. Επίσης οι πιέσεις και ο πόλεμος προς τον Γέροντα Εφραίμ τον τελευταίο καιρό έχει ενταθή και όπως δημοσίευσε ο Ορθόδοξος Τύπος στο προηγούμενο φύλλο του, ελληνοαμερικανοί «κοσμικώς ισχυροί, έχοντες πολλά χρήματα, μεγάλες περιουσίες, υψηλά αξιώματα καθώς και εκείνοι που έχουν ενταχθή σε σκοτεινές λέσχες και μυστικές στοές» πολεμούν τον π. Εφραίμ, τον ίδιο και το έργο του. Τέλος δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο στενός συνεργάτης του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ είναι το φαβορί για την θέση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Όμως, όπως γράφτηκε στο ιστότοπο Πενταπόσταγμα « Μία ατυχής επιλογή θα οδηγούσε ακόμα και στην απόσχιση της Αρχιεπισκοπής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Οι ασχολούμενοι με τα Εκκλησιαστικά γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται ο Σεβ. Γαλλίας κ. Εμμανουήλ να γίνη αποδεκτός με κανένα τρόπο και με καμία πίεση στην Αμερική. Θα έχη την κατάληξη του πρώην Αμερικής κ. Σπυρίδωνος, αλλά σε ταχύτατο χρόνο, για να μη πούμε ότι δεν θα ενθρονισθή καν στην θέση του.
Επιβάλλεται να εκλεγή Αρχιεπίσκοπος εκείνος που θα ψηφισθή από την Ιερά Σύνοδο της Αμερικής εν Πνεύματι Αγίω.
Περί εκλογής νέου
Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
Σύμφωνα με δημοσίευμα του World Religion News ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει μπη στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου κ. Ρ. Ερντογάν, λόγω των σχέσεών του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Επίσης γίνεται αναφορά για την αρνητκή στάση του Πατριάρχη στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου κ. Τραμπ να αναγνωρίση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους. Ακόμα αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι επόμενος διάδοχος του Πατριαρχικού θρόνου θεωρείται ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, τον οποίον στηρίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία. Ο κ. Ελπιδοφόρος, σημειώνει το άρθρο, όχι μόνο είναι Τούρκος πολίτης, αλλά και έχει γεννηθή στην Κωνσταντινούπολη, μιλάει άπτεστα τα τουρκικά, απολαμβάνει την προσοχή των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και καταλήγει το δημοσίευμα του World Religion News λέγοντας ότι «Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να καταστήσουν τον Μητροπολίτη Ελπιδοφόρο ως τον κορυφαίο υποψήφιο στα μάτια των Τούρκων, παρά τα όποια σκάνδαλα που ακούγονται εναντίον του».
Αλλά, αφού ακούγονται σκάνδαλα, είναι αδιευκρίνιστο εάν είναι αληθή η κατασκευασμένα  γι’ αυτό απαιτείται έρευνα. Και εάν η έρευνα δεν πραγματοποιείται από την ίδια την Εκκλησία, οφείλουν οι δημοσιογράφοι ως «λειτουργοί της αληθείας» να αναζητήσουν την πραγματική αλήθεια. Στην περίπτωση όμως, όπου τα σκάνδαλα είναι αληθή, τότε τα μέσα να υψώσουν “φωνή-εμπόδιο” στην εκλογή του συγκεκριμένου προσώπου.
Υπάρχει όμως Επίσκοπος ενάρετος και ικανός στην Κωνσταντινούπολη που θα μπορούσε να αναλάβη τον Θρόνο της, Κληρικός που ξεχωρίζει. Είναι Αρχιερέας που λάμπει και αστράφτει με τις πραγματικές αρετές και ικανότητές του και όχι με φτιαχτό προσωπείο. Είναι Επίσκοπος που δεν προστρέχει σε πολιτικούς προστάτες στην κατέχουσα την Μικρά Ασία Εξουσία, ούτε προσπίπτει στην εξουσία των Αμερικανών Πλανηταρχών. Είναι ελεύθερος και αδέσμευτος, αληθής «φύλακας πατρώων θεσμών» (Μ. Βασίλειος). Επίλεκτος Κληρικός που βρίσκεται μακρυά από την παρούσα οικουμενιστική και πολλά άλλα αρνητικά εξουσία της Κωνσταντινουπόλεως. Στην «γωνία της εξουσίας», αλλά στο «κέντρο της διακονίας» του λαού του Θεού, των Ελλήνων, αλλά και των Κρυπτοχριστιανών.
Επίσης άξιοι εκλογής είναι και δύο ενάρετοι και παραδοσιακοί Επίσκοποι ένας από τα νησιά του γλαυκού Αιγαίου και ένας από την λεβεντογέννα Κρήτη μας.
Περί εκλογής νέου
Προκαθημένου της Ελλάδος
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις που είχε δώσει, όταν είχε εκλεγή, είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να παραμείνη ισοβίως στον αρχιερατικό θώκο και ότι θα παραιτείτο όταν θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή. Έτσι, ενώ ελέγχει απόλυτα την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ενώ αυτή στηρίζει τις περισσότερες επιλογές του, ωστόσο υπάρχουν Ιεράρχες, οι οποίοι προετοιμάζονται, για να διεκδικήσουν τον θρόνο, όταν θα έλθη η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Για αυτό αναπτύσσουν, αφενός σχέσεις με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες η με ΜΜΕ, και αφετέρου συσπειρώνουν γύρω τους όσο το δυνατόν περισσοτέρους Μητροπολίτες. Έτσι τον τελευταίο καιρό έχει ενταθή ο πειρασμός των δημοσίων σχέσεων. Συνεχή αρχιερατικά συλλείτουργα σε ονομαστήρια Μητροπολιτών, έντονη κοσμική προβολή, πανηγύρια, ταξίδια πληρωμένα από το εκκλησιαστικό παγκάρι, φωτογραφίες και πολυτελείς αρχιερατικές ενδυμασίες, έχουν αυξηθή το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και “εξομολογήσεις” προβληματικών δελφίνων σε παραδοσιακούς Ιεράρχες. Ήδη ΟΚΤΩ “δελφίνοι” και “Νεοδελφίνοι” αποκαλύπτονται από τις εύγλωττες κινήσεις και τις αποκρυπτογραφημένες ενέργειές τους.
Περί εκλογής νέου
Προκαθημένου Αλβανίας
Το ζήτημα αυτό είναι πολύ πολυσύνθετο από πλευράς τόσο εθνικών όσο και γεωπολιτικών ζητημάτων. Αλλά εύκολα επιλύσημο με βάση τους Ιερούς Κανόνες και το καταστατικό μας Ευαγγέλιο. Θα επανέλθουμε όμως εκτενέστερα στο θέμα αυτό.
Περί εκλογής νέου
Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας
Για τον μακρινό Ορθόδοξο Ελληνισμό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δυστυχώς διάφοροι εκκλησιαστικοί προύχοντες τάζουν τον επίζηλο θρόνο της Αυστραλίας σε Επισκόπους που δεν κάνουν άλλο από το να τρέχουν σε πανηγύρια, κηδείες και μνημόσυνα.
Πρέπει να εκλεγή ενάρετος Κληρικός της Αυστραλίας, που να υπηρετή εκεί και να αναλώνεται στην διακονία του λαού του Θεού.
Γενικά και αυτονόητα
 Η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για την κάλυψη των θρόνων αυτών των σπουδαιότατων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών θέτει τις Ιεραρχίες τους προ μεγάλων ευθυνών. Βέβαια τα παρασκήνια θα είναι ιδιαίτερα έντονα, αφού τα προβλήματα και τα συμφέροντα που θα έχουν να επιλύσουν και να διαχειριστούν θα είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Έτσι καλούνται οι Ιεράρχες που εμφορούνται από παραδοσιακές και εκκλησιαστικές πεποιθήσεις, με αγωνιστικό αντιοικουμενιστικό φρόνημα, να συσπειρωθούν, ώστε να υποδείξουν προκαθημένους με το ανάλογο φρόνημα. Κατά κοινή ομολογία το αυστηρό και παραδοσιακό ήθος είναι η καλύτερη μαρτυρία στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε. Η οικουμενική μαρτυρία της Ορθοδοξίας σημαίνει Πατερικό φρόνημα, ιεραποστολή στα έθνη και προπαντός αναγέννηση και επανευαγγελισμό του κόσμου.
Εδώ οφείλουμε να προτείνουμε το λογικό και αυτονόητο. Την απαρέγκλιτο και αληθή τήρηση των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας μας. Δηλαδή, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Αυστραλία να συγκληθούν οι τοπικές εκεί Σύνοδοι και να εκλέξουν μόνες τους ελεύθερα και αδέσμευτα, εν προσ­ευχή και νηστεία, εν Πνεύματι Αγίω τον Αρχιεπίσκοπό τους, άνδρα ενάρετο, ακατηγόρητο, ικανό και πνευματικό.
Οι ευσεβείς Ιεράρχες καλούνται πλέον σε αφύπνιση, όπως αναλογισθούν τις ευθύνες τους τόσο απέναντι της Ορθοδοξίας όσο και του Ελληνισμού. Μελλοντικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοποι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα πρέπη να είναι μεγάλοι σε ηλικία, παραδοσιακοί, να τηρούν απαρέγκλιτα την Αλήθεια της Πίστεως, ορθοφρονούντες, ορθοπραττούντες και να αγαπούν την Πατρίδα.
Δυστυχώς οι όντως ευσεβείς και ακατηγόρητοι Επίσκοποι, κατά κανόνα, ούτε καν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ούτε συνεργάζονται, ούτε τηλεφωνούν, ούτε συνεννοούνται για τα μεγάλα Εκκλησιαστικά θέματα.
Ας  συντονιστούν κατά Θεό, ας οργανωθούν και ας εγκαταλείψουν τις μικρότητές τους και τις μικροπρέπειές τους, φοβούμενοι τις καταχθόνιες μεθοδεύσεις των διεφθαρμένων και αιρετικών, των βαρέων λύκων που λυμαίνονται την Εκκλησία μας.
Γεώργιος Κ. Τραμπούλης
Διευθυντής Συντάξεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου