Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Αρχική Ελλάδα – Κύπρος » Διεθνή » Τουρκία » Η εταιρεία Επικοινωνία Άμυνα & Ασφάλεια - Διεθνή Απειλές Χεζμπολάχ αν δε σταματήσει το τείχος στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου


Ένταση έχει προκληθεί στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς αναφορές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, απειλούν ευθέως τους Ισραηλινούς με στρατιωτικό πλήγμα, εάν δεν σταματήσουν το τείχος που ορθώνουν στα σύνορα για να προστατεύσουν τις κοινότητές τους που βρίσκονται στις συνοριακές περιοχές.
Οι Ισραηλινοί ορθώνουν το τείχος εξοπλισμένο με τεχνολογία επιτήρησης, καθώς δεν αποτελούσε μυστικό ότι η στρατηγική της Χεζμπολάχ θα ήταν να επιχειρήσουν διείσδυση σε ισραηλινό έδαφος και κατάληψη κάποιου χωριού, ή/και να συλλάβουν αιχμαλώτους, πέραν της «βροχής» βαλλιστικών πυραύλων στα ισραηλινά αστικά κέντρα, που παγίως απειλούν.

Η Χεζμπολάχ επικοινώνησε για το θέμα με τη δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθούν τις εργασίες που γίνονται στα σύνορα! Η UNIFIL έστειλε στην αμερικανική και τη βρετανική πρεσβεία τα μηνύματα της Χεζμπολάχ και από εκεί πέρασαν στους Ισραηλινούς και συγκεκριμένα στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Προφανώς οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να ζητούν την άδεια της Χεζμπολάχ προτού αποφασίσουν ποια αμυντικά μέτρα θα επιλέξουν για να προστατεύσουν το έδαφός τους, όμως η σιιτική οργάνωση αναφέρεται κατά πάσα πιθανότητα στις διαφιλονικούμενες «φάρμες Σεμπάα» οι οποίες κατέχονται από το Ισραήλ και αποκλείονται με το τείχος.
Πρόκειται για λωρίδα γης 9-10 χιλιομέτρων μήκους και περίπου 2,5 πλάτους (22 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικά) που τα διεκδικούν και οι Λιβανέζοι και οι Σύροι. Η Χεζμπολάχ δημιουργώντας θέμα, επιδιώκει να λειτουργήσει «πατριωτικά» ενισχύοντας τις λιβανέζικες θέσεις. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ανήκουν de facto στη Συρία.
Μόνο που από το 1981 τα έχουν προσαρτήσει οι Ισραηλινοί, με τη διεθνή κοινότητα να μην έχει αναγνωρίσει την ενέργεια. Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εστάλη πάντως σαφές μήνυμα στη Χεζμπολάχ, διά της UNIFIL, ότι θα πληρώσουν βαρύτατο τίμημα εάν αποτολμήσουν να κλιμακώσουν στρατιωτικά στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου