Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Z. Zaev: Πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα το δημοψήφισμα - Με το Gorna Makedonija ο Nimetz στα Σκόπια



Στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο οποίος αύριο θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Πάντως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε και πάλι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα.

Συγκεκριμένα ο Zoran Zaev δήλωσε ότι η στάση του κόμματός του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) Ali Ahmeti. 
«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
O Zaev ξεκαθάρισε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».
Ο κ. Nimetz θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Gjorge Ivanov, τον πρωθυπουργό, Zoran Zaev, τον υπουργό Εξωτερικών, Nikola Dimitrov, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Hristijan Mickoski και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Ali Ahmeti.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιμένει - όπως είχε δηλώσει και στην προχθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών - σε σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. Το προτιμώμενο όνομα, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Πρόκειται για όνομα που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Άλλα ονόματα που εξετάζονται είναι τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, ο Matthew Nimetz επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία και να δούμε πως μπορούν οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά».
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, συμπλήρωσε σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, τονίζοντας ότι υπάρχει θέληση για λύση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.  Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η δέσμη προτάσεων που έχει καταθέσει δεν είναι τελική αλλά αντικείμενο αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Εκτός από τις δυσκολίες που έχει η ίδια η διαπραγμάτευση, ένα ακόμα αγκάθι ήρθε να προστεθεί από τις εκτεταμένες δημόσιες αναφορές του Νίκου Κοτζιά σχετικά με τα «ελληνικά προαπαιτούμενα» για την επίλυση του ονοματολογικού.
Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «λύση πακέτο», σημείωσε ότι το δεύτερο συνθετικό θα είναι «γεωγραφικός προσδιορισμός» που θα συνδέεται με τη Μακεδονία, ενώ τάχθηκε υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά, αμετάφραστο, που θα διακρίνει τη FYROM από την ελληνική Μακεδονία λέγοντας ότι η γλώσσα στην οποία θα διατυπωθεί το όνομα δεν πρέπει να είναι τα αγγλικά.
Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ότι «υπογραμμίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων θα μπορούσε να μειώσει το χώρο για συνομιλίες».|
«Επιδεικνύουμε από την πλευρά μας καλή θέληση για κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα σέβεται τους προβληματισμούς, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών» σημειώνουν τα Σκόπια.
«Για να βρεθεί μια λύση χρειάζεται και η καλή θέληση της άλλη πλευράς», καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ.
«Σύντομα η μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου»
Η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zoran Zaev, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Mile Bosnjakovski.
«Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα», είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.
Eρωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Matthew Nimetz, ο Mile Bosnjakovski επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Και προσέθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις αυριανές συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον Matthew Nimetz, ο οποίος επίσης θα κάνει δήλωση.
Φωτογραφία: APImages

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου