Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το κυπριακό success story είναι περίπτωση προς μελέτη


Από τον
Μανώλη Κοττάκη
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο δείχνουν ότι οι ηγεσίες που υποτιμούν τους λαούς ή που υπερτιμούν τις δυνατότητές τους γνωρίζουν ιδιαιτέρως δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η ραγδαία πτώση των ποσοστών του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση μπορεί να κοστίσει στον κύριο Αναστασιάδη, μπορεί και όχι. Οι οπαδοί του Νικόλα Παπαδόπουλου, τον οποίο ο Πρόεδρος «προσφυώς» εξύβρισε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως «παιδί της μαμάς» του, θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Ας πάει τώρα ο κύριος Αναστασιάδης να τα βγάλει πέρα με τη σύζυγο του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, Φωτεινή Λεβέντη... Κοιτάζοντας, όμως, τον εκλογικό χάρτη του πρώτου γύρου δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς δύο ανατροπές.

Η πρώτη αφορά το περίφημο «υπόδειγμα» της Κύπρου, η οποία βγήκε στην ανάπτυξη και δανειοδοτείται γενναία από τις αγορές, χωρίς να προσφύγει σε ποσοτική χαλάρωση, επειδή εφήρμοσε αταλάντευτα το Μνημόνιο. Το κυπριακό success story έχει καταστεί πλέον περίπτωση προς μελέτη στην πατρίδα μας. Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη σε κομματικά συνέδρια και σε ημερίδες έχει καταστεί ρουτίνα στην Αθήνα. Απ’ ό,τι δείχνουν όμως τα αποτελέσματα, ο κυπριακός λαός δεν εκτίμησε ιδιαιτέρως την επιτυχία αυτή... Δέκα μονάδες κάτω, με τα κυπριακά ομόλογα να κάνουν ράλι και το κούρεμα καταθέσεων να αποτελεί μακρινή ανάμνηση πενταετίας, δεν αποτελεί και αξιοθαύμαστη επίδοση... Μπορεί στον δεύτερο γύρο ο κύριος Αναστασιάδης να κερδίσει, αλλά το μάθημα ότι το Μνημόνιο στοιχίζει το έλαβε.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα περιέχει ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο: Την έκρηξη των ποσοστών της κυπριακής Ακροδεξιάς. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κύριος Πρόεδρος, υπερεκτιμώντας το εκτόπισμά του, προέβη σε δύο προκλητικές δηλώσεις: Αναγνώρισε δικαίωμα ΑΟΖ στην οντότητα του ψευδοκράτους και δήλωσε ότι του είναι αδιάφορο αν τα Σκόπια θα ήθελαν να ονομαστούν «Βόρειος Ελλάς».
Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, με ηγεμονικό τρόπο αντέστρεψε το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάς συμπαρατάσσεται» και το μετέτρεψε σε «η Ελλάς αποφασίζει, η Κύπρος συμπαρατάσσεται». Επεφύλαξε, δηλαδή, στον εαυτό του τον ρόλο του ηγέτη της μητέρας πατρίδας και αναβάθμισε τη Λευκωσία σε μητροπολιτικό κέντρο. Ακόμα κι αυτό να συμβαίνει, λόγω της ενεργειακής γεωπολιτικής αναβάθμισής της, υπάρχουν πράγματα στην πολιτική που γίνονται, αλλά δεν λέγονται. Ο υπέρμετρος ηγεμονισμός του Προέδρου ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά των Βρυξελλών. όχι όμως και των Κυπρίων. Το αποτέλεσμα, ορατό: Σχεδόν 6% η κυπριακή «Χρυσή Αυγή». Οι προσβολές πληρώνονται... Ελπίζουμε ο κύριος Πρόεδρος στη δεύτερη θητεία, που κατά τα φαινόμενα εξασφαλίζει, να πολιτευτεί διαφορετικά. Πήρε το μάθημά του, νομίζουμε.
http://www.dimokratianews.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου