Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Έκλεισαν οι κάλπες στην πΓΔΜ, υψηλό το ποσοστό της αποχής


Εντός των επόμενων λίγων ωρών αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ. Επικράτηση του «ναι» με αποχή άνω του 50%, αναμένουν οι αναλυτές.
Έκλεισαν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στην πΓΔΜ, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, απέχοντας παρασάγγας από το όριο του 50%, το οποίο απαιτούταν για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα.

Το ερώτημα, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι περίπου 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, ήταν το εξής: «Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;»
Το «στοίχημα» για τον Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως «χάθηκε», καθώς η συμμετοχή κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.
«Ερωτηματικό» αποτελούν οι εφεξής κινήσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, καθώς παρά την αναμενόμενη επικράτηση του «ναι», η αποχή όπως όλα προμηνύουν, θα αναδειχθεί ως ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος.
Ο κ. Ζάεφ προσήλθε στο εκλογικό κέντρο της γενέτειράς του, Στρούμνιτσα, το πρωί της Κυριακής, στέλνοντας μήνυμα «νίκης». Στον αντίποδα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν προσήλθε στις κάλπες, μποϊκάροντας τη διαδικασία.
Πλέον, η «μάχη» για το Σκοπιανό μετατοπίζεται στη Βουλή της γειτονικής χώρας, όπου η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, μια διαδικασία η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 των βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου