Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Η νέα σχολική χρονιά στα σχολεία της Ελληνικής μας Κοινότητας

Η νέα σχολική χρονιά στα σχολεία της Ελληνικής μας Κοινότητας

Η νέα σχολική χρονιά άνοιξε τις πύλες σε όλα τα στάδια του  εκπαιδευτικού συστήματος, από την πρώτη τάξη και μέχρι τα πανεπιστήμια και στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στο Λύκειο «Τίμιος Σταυρός» στην Ιερά Μητρόπολη Αργυρόκαστρου, στο Τεχνικό και Λύκειο Γενικής εκπαίδευσης «Πνοή Αγάπης» στο Μεσοπόταμο και στο Εννιάχρονο σχολείο υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Αργυροκάστρου. Με την παρουσία των τοπικών αρχών στα κεντρικά σχολεία του βορειοηπειρωτικού χώρου, όπως Φοινίκη, Μεσοπόταμο, Λιβαδειά, Δερβιτσιάνη, Βρυσερά, Χιμάρα και σε άλλες κοινότητες με μικρότερο αριθμό μαθητών.
 Στο Εννιάχρονο ελληνικό σχολείο των Αγίων Σαράντα, που στεγάζεται στο σχολείο «Αντέμ Σιέμε», εφέτος κάθισαν στα θρανία όλων των τάξεων 146 μαθητές, δέκα από τους οποίους στην πρώτη τάξη, με την έμπειρη δασκάλα Θωμαΐδα Σώνου.
Στα 25 χρόνια της ύπαρξης του σχολείου αυτού, είναι η πρώτη χρονιά που ο αριθμός των μαθητών έπαθε μεγάλη ύφεση. Ήταν το μοναδικό σχολείο που αριθμούσε άνω των διακοσίων μαθητών κάθε χρόνο, με ολοκληρωμένο αριθμό για την κάθε τάξη.
Όπως μας ενημέρωσε η υποδιευθύντρια του σχολείου, που καλύπτει και το ελληνικό σχολείο, Άρτα Μπουζούκα, το φαινόμενο  της πτώσης του αριθμού είναι γενικό. Και στις τάξεις του αλβανικού σχολείου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.
Διαπιστώθηκε, όμως, πως πολλοί ελληνικής καταγωγής μαθητές πηγαίνουν στις αλβανικές τάξεις. Κι αυτό γιατί μερικοί γονείς αγνοούν το ελληνικό σχολείο κι άλλοι λόγω των προβλημάτων με τα βιβλία και του ισοζυγίου των ωρών στην ελληνική γλώσσα που παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια.
Εφέτος τα βιβλία ήρθαν κανονικά και εντός εβδομάδος οι μαθητές θα εφοδιαστούν. Ας ευχηθούμε (γιατί απ’ όσους ρωτήσαμε δε γνωρίζουν) να είναι «ξεφορτωμένα» από το εθνικιστικό περιεχόμενο περί Μεγάλης Αλβανίας, που εδώ και 25 χρόνια δηλητηρίασαν τους μαθητές μας.
Ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος, επισκέφτηκε τις τάξεις του ελληνικού σχολείου των Αγίων Σαράντα και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου