Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Τέλος των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία; - Πώς μία ανοικτόμυαλη κοινωνία απειλείται από τον εθνικισμό


Θα πέσουν οι Σουηδοί στην «παγίδα» του εθνικισμού;
Με τη Βενεζουέλα να έχει επιστρέψει δεκαετίες πίσω σε όλα τα επίπεδα, μία χώρα πλέον «σώζει» τη φήμη του Σοσιαλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο: η Σουηδία.
Η χώρα των Olof Palme και Dag Hammarskjöld, είναι ευρέως γνωστή για –μεταξύ άλλων– την πανέμορφη φύση, το κορυφαία εκπαιδευτικό σύστημα, την οικονομική ευημερία και το υψηλό (και διαφορετικό) βιοτικό επίπεδο, φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις των σχετικών κατατάξεων. Αυτός είναι και ο λόγος που ουκ ολίγοι επέλεξαν και επιλέγουν τη Σουηδία ως μία διέξοδο από τα προβλήματα των χωρών, τους, με το σκανδιναβικό κράτος να τους δέχεται με «ανοικτές αγκάλες». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας κρατικής αρχής για τον περασμένο Ιανουάριο (όταν έσπασε το «φράγμα» των 10 εκατομμυρίων κατοίκων), το 17% του συνόλου των κατοίκων, ήτοι άνω των 1,7 εκατομμυρίων, είναι γεννημένοι εκτός Σουηδίας, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των σκανδιναβικών κρατών.


Κι όμως, το προαναφερθέν σύντομο «ιστορικό» ίσως δεν είναι αρκετό για να γλιτώσει τους Σουηδούς από την «παγίδα» (ή μόδα;) του εθνικισμού.
Οι επικείμενες εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου ίσως είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία της Σουηδίας. Τούτου λεχθέντος, όχι μόνο απειλείται η κυριαρχία (πλην της περιόδου 2006-2014, που ήταν αντιπολίτευση) των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά, ταυτόχρονα, οι Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται έτοιμοι ακόμη και να κερδίσουν τις εκλογές. Υπό την αρχηγεία του 39χρονου Jimmie Åkesson, οι Δημοκράτες εκμεταλλεύθηκαν την οργή μίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για το μεταναστευτικό ζήτημα και, εξαγγέλλοντας μία ξενοφοβική ατζέντα, είδαν τα ποσοστά τους να πολλαπλασιάζονται και να ξεπερνούν για πρώτη φορά το 20%! Στην πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, η διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Stefan Löfven (απεικονίζεται στη φωτογραφία του άρθρου) δεν ξεπερνά τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, με τους Μετριοπαθείς να περιορίζονται στην τρίτη θέση. 
Να σχολιαστεί πως οι Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται πιο ήπιοι από πλευράς ρητορικής, σε σύγκριση με εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Κάποιοι τους κατατάσσουν και στην κεντροδεξιά. 

Η οργή των Σουηδών για το μεταναστευτικό

Η Σουηδία έχει δεχθεί περίπου 400.000 πρόσφυγες από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, το 2015. Μάλιστα, όσοι μετανάστευσαν στη χώρα απολαμβάνουν μία πολύ υψηλού επιπέδου κρατική πρόνοια, ενώ δεν παρατηρήθηκαν πουθενά το φαινόμενο εκμετάλλευσης στην αγορά εργασίας (σσ: οι μισθολογικές διαφορές στη χώρα είναι ούτως ή άλλως χαμηλές) όπως, π.χ., στη Γερμανία. 
Παρόλα αυτά και παρά την ευγένεια που διακρίνει τη σουηδική κοινωνία, ορισμένοι Σουηδοί έχουν δυσαρεστηθεί έντονα, για τρεις βασικούς λόγους. 
Από οικονομικής πλευράς, οι σχετικές δαπάνες για την πρόνοια των μεταναστών κυμαίνονται από το 2016 κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Με περίπου 16.000 Σουηδούς άστεγους –σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στις τοπικές εφημερίδες– σε όλη τη χώρα, οι πολίτες επιθυμούν περισσότερη προσοχή από τις κρατικές αρχές στις αδύναμες ομάδες εκτός των προσφύγων-μεταναστών. Παρένθεση: Το προσωπικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 61,85%. Δεύτερον, σημαντικότατο ρόλο στη μεταστροφή της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης έπαιξε η μοιραία 7η Απριλίου 2017, όταν 39χρονος Ουζμπέκος έσπειρε τον θάνατο (πέντε νεκροί και 15 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση) στη Στοκχόλμη, πέφτοντας με φορτηγό σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Επί αυτού, να σημειωθεί πως ο αριθμός των περιστατικών θανατηφόρας βίας αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο κατά το περασμένο έτος –σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Swedish Council for Crime Prevention. Τα εν λόγω περιστατικά (αριθμός θυμάτων), 113 στον αριθμό (έναντι 106 το 2016), αφορούσαν δολοφονίες, ανθρωποκτονίες, παιδοκτονίες και γενικότερα επιθέσεις με θανατηφόρο αποτέλεσμα, διευκρινίζεται. Εκ των 113 θυμάτων, τα πέντε άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη, την 7η Απριλίου 2017, επισημαίνεται. Χωρίς να συμπεριληφθούν οι πέντε θάνατοι από την τρομοκρατική επίθεση του Απριλίου, οι 108 περιπτώσεις θανατηφόρας βίας θα εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των θυμάτων για το 2016, ωστόσο είναι λιγότερες από το 2015 (112) και το 2007 (111). Τρίτον και, ίσως, σημαντικότερο, ορισμένοι πληθυσμοί μεταναστών προσπαθούν να επιβάλλουν έναν συντηρητικό τρόπο ζωής που δεν ταιριάζει στη Σουηδία, προκαλώντας την οργή των ντόπιων. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητη η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων ή τα θρησκευτικά ταμπού στη Σουηδία (βλέπε παρακάτω…).
Ένα πολύ εύστοχο παράδειγμα παρέθεσαν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι «Financial Times»: το Τρολχάταν. Η άλλοτε πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας της Saab, ψήφιζε παραδοσιακά τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, η χρεοκοπία της εταιρείας ήταν βαρύ πλήγμα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, αλλά και για το κόμμα που απώλεσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βάσης του. Τον τρέχοντα Αύγουστο, μία συμμορία νεαρών πυρπόλησε δεκάδες αυτοκίνητα στο Κρόνογκαρντεν, ένα προάστιο με μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό. Παρόμοια περιστατικά αποτελούν πλέον σχετικά σύνηθες φαινόμενο στη Σουηδία. «Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κάνουν καλή δουλειά. Δουλεύω πέντε μέρες την εβδομάδα και κάποιοι μένουν στο σπίτι τους κάνοντας απολύτως τίποτα. Οι Σοσιαδημοκράτες υποστηρίζουν μία νωχελική καθημερινότητα και ο κόσμος το έχει βαρεθεί αυτό», υποστηρίζουν πολίτες της περιοχής. Μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ότι δαπανά περισσότερα χρήματα για τους μετανάστες απ’ ό,τι για τους ηλικιωμένους. «Νοιάζονται περισσότερο για ανθρώπους που ήρθαν στη Σουηδία τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, παρά για τους ανθρώπους που έχτισαν το σύστημα». 

Τα τελευταία «χαρτιά» του πρωθυπουργού Stefan Löfven

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση γνωστοποίησε πως ενδέχεται να επιβάλλει την υποχρεωτική εκμάθηση της σουηδικής γλώσσας στους κατέχοντες άσυλο, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση της στο μεταναστευτικό πληθυσμό. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πότε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, αλλά ένα είναι σίγουρο: θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2018, αν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίσει και πάλι. Σε περίπτωση που οι μετανάστες δεν δεχθούν να συμμετέχουν στα μαθήματα, τότε θα χάνουν αυτόματα τα τεράστια οφέλη της κοινωνικής πρόνοιας. 
Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο, το κυβερνών κόμμα πρότεινε να μην χορηγείται άδεια λειτουργίας για σχολεία που «δεν πρεσβεύουν τις αξίες της Σουηδίας, όπως η ισότητα των φύλων». Η πρότασηαφορά τις οργανώσεις που «τρέχουν» τα λεγόμενα «ελεύθερα σχολεία» -χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση- στη Σουηδία, η πλειοψηφία των οποίων είναι μουσουλμανικές. Όπως ανέφερε το Κόμμα, οι εν λόγω οργανώσεις ή εταιρείες δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διοικήσουν ή να ιδρύσουν κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα, αν δεν αποδεχτούν την πλήρη ισότητα όλων των ανθρώπων, την οποία πρεσβεύουν οι αξίες της Σουηδίας. «Κανένας δεν πρέπει να αναγκάζει τους μαθητές να πιστέψουν σε οποιαδήποτε θρησκεία. Το σύνολο της εκπαίδευσης πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τη θρησκεία», σημειώνεται από τον υπουργό κ. Gustav Fridolin. Επί του παρόντος υπάρχουν πάνω από 70 τέτοιου τύπου σχολεία στη Σουηδία, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα μουσουλμανικά, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει καταγγελθεί ο τρόπος με τον διδάσκονται τα παιδιά, ενώ από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν καταγραφεί και περιστατικά παιδιών που δέχθηκαν οδηγίες να αποφύγουν παιδιά άλλων θρησκειών κ.λ.π.. Επίσης, έχουν καταγραφεί διάφορα μεμονωμένα περιστατικά βίας σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι διαδεδομένο. Η Σουηδία, γενικότερα, αποτελεί από τις ιδανικότερες κοινωνίες παγκοσμίως, καθώς έχει προωθήσει -με επιτυχία- επί χρόνια την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της θρησκείας από το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών, είτε με βάση το φύλο, είτε με βάση την κατάσταση της υγείας, της εθνικότητας ή την επιλογή της θρησκείας. Δεν είναι τυχαίο ότι, στις σχετικές κατατάξεις, αποτελεί μία από τις καλύτερες χώρες σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, την ισότητα κλπ. 

Οι Σουηδοί Δημοκράτες στον δρόμο της Marine Le Pen 

Το κόμμα πρότεινε νωρίτερα μέσα στο έτος δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετικές δημοσκοπήσεις του παρελθόντος, οι πολίτες της Σουηδίας που επιθυμούσαν το δικό τους «Swexit», δεν ξεπερνούσαν το 20% των ερωτηθέντων. «Υπάρχει μια δημόσια πλειοψηφία υπέρ της ΕΕ και το σεβόμαστε. Εάν τελικά υπάρχει μια δημόσια πλειοψηφία εναντίον της ΕΕ, τότε θα το αποφασίσουμε. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο κόμμα που θέλει τη Σουηδία να εγκαταλείψει την ΕΕ», είχε απαντήσει τότε η κα Ulla Andersson, αξιωματούχος του Αριστερού Κόμματος που υποστήριξε την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Klassekampen» νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, σχεδόν το ήμισυ (47%) των Σουηδών τασσόταν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμώντας, αντ' αυτού, μία Σκανδιναβική Ένωση που θα περιλαμβάνει τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία. Μόλις το 36% προτιμούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου