Σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην ΕΕ, η Βρετανία «στηρίζει 100% τις αμερικανικές κινήσεις» σε σχέση με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF.
Τη θέση ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δε θα τοποθετήσουν πυραύλους στην επικράτεια της, σε περίπτωση που αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF), εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Vladimir Chizhov μιλώντας στο Sputnik.
Ερωτώμενος σχετικά με το αν έχει συζητήσει την πρόταση της Ουάσινγκτον για έξοδο από τη συμφωνία INF με τους ευρωπαίους συνεργάτες του, ο Chizhov δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί απάντησαν ότι η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα καθώς δεν είναι στρατιωτική ένωση.
«Κάποιοι γερμανοί πολιτικοί, ανάμεσα στους οποίους και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέτουν το θέμα της λήψης μιας απόφασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα απαγορεύει την ανάπτυξη (αμερικανικών) πυραύλων στην επικράτεια της χώρας», τόνισε ο Chizov.
Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ δήλωσε επίσης ότι, αντίθετα με τη Γερμανία, η Βρετανία «στηρίζει 100% τις αμερικανικές κινήσεις».
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Adebahr σημείωσε ότι το Βερολίνο «υποστήριξε τη διατήρηση» της συνθήκης INF και «τη λειτουργία της αρχιτεκτονικής της μείωσης των όπλων στην Ευρώπη».
Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον θα αποχωρούσε από τη Συνθήκη INF του 1987 λόγω της φερόμενης παραβίασης της συνθήκης από τη Ρωσία. Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται τις κατηγορίες, με τον εκπρόσωπο τύπου Ντμίτρι Πέσκοφ να τονίζει ότι η Ρωσία «τηρεί τις υποσχέσεις της» στο πλαίσιο της συνθήκης.
Η Συνθήκη INF, την οποία υπέγραψαν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν στις 8 Δεκεμβρίου του 1987, απαγορεύει την ανάπτυξη και τη δοκιμή βαλιστικών πυραύλων μέσου και βραχέως βεληνεκούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου