Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Απάντηση Μόσχας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Δεν θα υπακούσουμε» – Ιερέας εγκαταλείπει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εντάσσεται στην Ρωσική Εκκλησία



Την δική της απάντηση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως σχετικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα η Μόσχα θα υπακούσει, έδωσε η
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Η Ρωσική Εκκλησία, όπως και κάθε άλλη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν είναι υποχρεωμένη να υπακούει στις αποφάσεις του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, όπως και οι κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, τους οποίους ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν του παρέχουν εξουσίες πέρα ​​από το πατριαρχείο του” ανέφερε ο Igor Yakimchuk, γραμματέας του Πατριαρχείου Μόσχας επί των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Ο ιερέας σχολιάζει την παρατήρηση του πατριάρχη Βαρθολομαίου τη Δευτέρα ότι τα προνόμια του βασίζονται σε κανόνες Οικουμενικών Συνόδων, που όλοι στον ορθόδοξο κόσμο πρέπει να σεβαστούν και ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα τις αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία.
Ο ιερέας ισχυρίστηκε ότι οι κανόνες που ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέταξαν τον επίσκοπο της Κωνσταντινούπολης στη δεύτερη θέση, ακολουθώντας τον επίσκοπο της Ρώμης, σε κατάλογο εκκλησιών που υπήρχαν κατά την κατάρτιση των κανόνων, με την αιτιολογία ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν έδρα του τσάρου και της Γερουσίας .
«Δεδομένου ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει πολύ καιρό και ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι καν η πρωτεύουσα της Τουρκίας, δεν υπάρχουν πλέον κανονικά θεμέλια ούτε για την συμβολική υπεροχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στον Ορθόδοξο κόσμο», δήλωσε.

Ιερέας αλλάζει στρατόπεδο

Στο μεταξύ το γύρο των εκκλησιαστικών γραφείων έχει κάνει τις τελευταίες ώρες η υπόθεση Αμερικανού ιερέα που ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εντάχθηκε κατ΄επιλογήν του στη Ρωσική Εκκλησία.
Συγκεκριμένα, ο πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Bluefield (ΗΠΑ, Δυτική Βιρτζίνια) π.Mark Tyson έφυγε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και έγινε μέλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς (ROCOR) σε ένδειξη αλληλεγγύης για την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.
«Πριν από λίγες ημέρες, ο πατριάρχης, τον οποίο τιμούσα για περισσότερο από δύο δεκαετίες, έλαβε την πρωτοφανή απόφαση για να αποκατασταθεί η κανονική κατάσταση της αποσχισθείσας συμμορίας που είχε καθαιρεθεί στην Ουκρανία», λέει ο απόφασή του.
Ο ιερέας σημειώνει ότι «οι ανήθικες και μη-κανονικές ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία έχουν ήδη συμβάλει στη βία κατά της κανονικής Εκκλησίας», και αυτή η βία θα αυξηθεί.
«Μπροστά στα μάτια μας, ο εμφύλιος πόλεμος εκτυλίσσεται … και ο πατριάρχης μας έδωσε την επίσημη έγκριση του. Η νέα και ανεξάρτητη «εκκλησία” που δημιούργησε αποτελείται από ειδωλολάτρες. Δεν λατρεύουν την Αγία Τριάδα, αλλά τον ψεύτικο Θεό, που ονομάζεται «ελεύθερη Ουκρανία»”, λέει επιστολή του ιερέα.
Για το λόγο αυτό, ο ιερέας Tyson αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενορία της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. «Τέλεσα την τελευταία λειτουργία και εκεί δεν μνημόνευσα Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η συνείδησή μου δεν θα αφήσει να συμβεί αυτό. (…) Αποφάσισα απλά, αλλά σταθερά, να ενωθώ στην κοινωνία με την κανονική ουκρανική εκκλησία, η οποία περιθωριοποιήθηκε από τις ακατανόητες ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου «, γράφει ο πατέρας Μάρκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο της Ανατολικοαμερικανικής Επισκοπής του ROCOR, ο ιερέας έχει ήδη γίνει δεκτός και διορισμένος στον κλήρο μιας από τις εκκλησίες της Βιρτζίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου