Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΚΑΝΑΔΑΣ: Είναι η Faith Goldy η νέα «απειλή» για το σύστημα;


Το Russia Today έχει αφιέρωμα στην Faith Goldy, την εντυπωσιακή νεαρή υποψήφια δήμαρχο Τορόντο, με ρίζες ουκρανικές και ελληνικές, την οποία χαρακτηρίζει ως “whitesupremacist”.  
Λέει το άρθρο:
Υποσχέθηκε να «Κάνει τον Καναδά ασφαλή και πάλι!» και να βάλει φρένο στο να μετατραπεί το Τορόντο σε «ασφαλές χώρο για την Σαρία». Όλα αυτά στοίχισαν στην Faith Goldy την καταδίκη της από τους πολιτικούς αντιπάλους της και το να μπει στην μαύρη λίστα από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Όντως αξίζει; 
Βρήκε όμως τρόπο η 29χρονη να ακουστεί. Καθώς το φαβορί για τις εκλογές της Δευτέρας (22/10), ο κεντροδεξιός δήμαρχος και επίσης υποψήφιος John Tory, διάβαζε μια συνηθισμένη ανακοίνωση σε μια ομάδα δημοσιογράφων και οπαδών του στο δρόμο, η Goldy στάθηκε στο πλάι φωνάζοντας σχετικά με την άνοδο του ποσοστού δολοφονιών στη μητρόπολη του Καναδά.
Καθώς ο Tory την αγνόησε και οι οπαδοί άρχισαν να φωνάζουν "ToryTory!", εκείνη επέμενε και τον αποκάλεσε "έναν αδύναμο άνδρα που δεν θέλει να πολεμήσει" και έναν "κακό δήμαρχο". Πάντως ήταν μία έξυπνη και δυναμική παρέμβαση που την κάλυψαν όλα τα κορυφαία τοπικά μέσα ενημέρωσης.Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι την περιμένει η ίδια εκλογική μοίρα. Ενώ η Goldy πιθανότατα θα έρθει τρίτη ανάμεσα στους περισσότερους από δώδεκα υποψηφίους, προβλέπεται ότι θα έχει χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό και επομένως, το “Torontos nextmayor”, που διακηρύττει η ίδια φαντάζει όνειρο. Το ερώτημα είναι αν καταφέρει να επικεντρωθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων και να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Justin Trudeau, είναι ένας φανατικός globalist και neo-liberal κεντροαριστερός που τιμωρήθηκε από τους εκλογείς σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Andrew Scheer, είναι το είδος του συντηρητικού πολιτικού που είναι μόνο λόγια, που ως αντίδραση σε κάτι τέτοιους δημιουργήθηκαν κινήσεις όπως το Tea Party.

Εν τω μεταξύ, το Τορόντο είναι το καλύτερο μέρος για να γίνει η εστία οποιασδήποτε μελλοντικής πολιτικής επανάστασης. Είναι εδώ που ο εκλιπών Rob Ford - πραγματικά ένας Trump πριν τονTrump – έγινε δημοφιλής και αγαπημένος δήμαρχος πριν από την πτώση του μέσα σε σκάνδαλο ναρκωτικών. Ο αδελφός του Dougείναι ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός της επαρχίας του Οντάριο και έρχεται σε αντίθεση με τους δύο κορυφαίους υποψήφιους δημάρχους.
Ωστόσο, κάποιος θα μπορούσε να νομίσει ότι η Goldy είναι αδελφή του Ford. Νεαρή, αδύνατη, με φουσκωμένα χείλη, μοιάζει με μοντέλο και όχι για το κορίτσι της διπλανής πόρτας, πόσο μάλλον για πολιτικό. Αλλά η γεννημένη και μεγαλωμένη στο Τορόντο Καθολική με ουκρανικές και ελληνικές ρίζες έχει δύο πτυχία κύρους, μεταξύ των οποίων και ένα στη δημόσια πολιτική από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η όλη καριέρα της – ήταν πριν δημοσιογράφος - ήταν αφιερωμένη στην πολιτική. Η Goldy δεν λέει κάτι καινούργιο. Μια έρευνα σχετικά με το πρόγραμμά της για χαμηλή φορολογία, νομοθεσία υπέρ των επιχειρήσεων, σκληρή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας και διατήρηση της καναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν τα αγαπημένα θέματα για τους συντηρητικούς της Βόρειας Αμερικής.
Ακόμα κι οι αντίπαλοί της δεν την αντιμετωπίζουν ως άλλον έναν υποψήφιο της Δεξιάς.

Alt-right”, “far right”, “θηλυκός Donald Trump”, “whitenationalist”, “white supremacist”, “fascist”, “Nazi fellow traveler”, “neo-Nazi”, “Nazi” είναι μερικά από τα επίθετα με τα οποία συνοδεύεται το όνομά της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Goldie δεν είναι αφελής. Επιλέγει να πει πράγματα που είναι δυσάρεστα στις mainstream προτιμήσεις και εκμεταλλεύεται την ικανότητά της να μιλάει απλά ως όπλο για να προκαλεί συστηματικά και να προσελκύει την προσοχή.

Αρνείται σφοδρά κάθε αναφορά σε «φασισμό» - εχθρό της θεωρεί τον πολιτιστικό σχετικισμό που υποβαθμίζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τον ρίχνει στην αγκαλιά του πολυπολιτισμού. Παρ’ όλα αυτά, έδωσε μια συνέντευξη στο νεο-ναζιστικό (άλλοι λένε ότι πρόκειται περί troll) Daily Stormer (μια κίνηση που κόστισε στηνGoldy την θέση της στο Rebel Media) και σε μια άλλη εκπομπή μίλησε για τις "Δεκατέσσερις Λέξεις", ένα σύνθημα που γνώριζε ότι συνδέεται με την πραγματική άκρα δεξιά.

Αυτό έδωσε το δικαίωμα στους πολιτικούς αντιπάλους της να της κολλήσουν την ταμπέλα «ναζί».

Η Patreon, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για μη κρατικούς φορείς, την απέκλεισε τον Μάιο, ενώ η PayPal έκλεισε τον λογαριασμό της τον Ιούλιο. Διοργανωτές προεκλογικών εκστρατειών αρνήθηκαν την πρόσβασή της σε χώρους ομιλίας και άλλοι την εμπόδισαν να εμφανιστεί το όνομά της σε δημοσκοπήσεις, με την δικαιολογία ότι δεν συμπλήρωσε ένα έντυπο, κάτι που η Goldy αρνείται.
Η Bell και η Rogers, τα δύο μεγάλα συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης που κυριαρχούν στο τοπίο, αν και δέχτηκαν χρήματα για να κυκλοφορήσουν διαφημίσεις της, αρνήθηκαν να το κάνουν, χαρακτηρίζοντας την άρνηση «επιχειρηματική απόφαση». Η Goldyαπευθύνθηκε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των νόμων περί ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών που ορίζουν ότι οι εταιρείες που εκπέμπουν διαφημίσεις από έναν υποψήφιο πρέπει να αποδεχθούν διαφημίσεις και από άλλον. Αν και ξόδεψε, όπως ισχυρίζεται 50.000 δολάρια για μια υπόθεση στο δικαστήριο, ο δικαστή απέρριψε την προσφυγή της και την παρέπεμψε σε ρυθμιστή.

Μετά την δημοσίευση μιας φωτογραφίας με τον Ford, ο πρωθυπουργός του Οντάριο έπρεπε να αποκηρύξει την Goldy, αλλιώς θα θεωρείτο και αυτός “white supremacist”, ακόμα κι αν ποτέ δεν εξέφραζε τέτοιες απόψεις. O Ford πήρε ένα φύλλο από το βιβλίο του Donald Trump σχετικά με την αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων και εξέδωσε μια κάπως "γενική" δήλωση που καταδίκαζε την "ρητορική μίσους, τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό" "είτε προέρχεται από την Faith Goldy είτε από οποιονδήποτε άλλον".

Καθώς η ώρα για το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων πλησιάζει, ηGoldy ασχολείται με τον λογαριασμό της στο Twitter – που ακόμα δεν έκλεισε – ενώ η Google απαγόρευσε τις διαφημίσεις της.
Τη νύχτα της Δευτέρας, οι κεντρώοι του Καναδά θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχα - όταν ξυπνήσουν, τα τείχη του συστήματος της χώρας τους θα έχουν παραμείνει άθικτα.

Ίσως η Goldy δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να οδηγήσει την επίθεση. Νεαρά, όμορφα, θηλυκά, άπειρα - το εκλογικό σώμα μπορεί να δεχτεί ένα ή δύο από αυτά, αλλά αυτού του είδους τα πρόσωπα δεν θεωρούνται ότι έχουν ηγετικά προσόντα.  Ίσως ηGoldy αν επιδείξει αντοχή, μεγαλώνοντας γίνει πιο σεβαστή ή μπορεί να πάρει την πιθανώς ευκολότερη πορεία των εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης και στα  κανάλια του YouTube.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι φύλακες του πολιτικού κατεστημένου του Καναδά δεν χρειάζεται να ανησυχούν γι’ αυτήν – τουλάχιστον για τώρα. Όμως, καθώς θα γιορτάζουν τη νίκη τους, θα πρέπει να αναρωτηθούν: Ήταν μια αποφασιστική νίκη, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα τους σε αριθμό και εξοπλισμό; Κέρδισαν  δίκαια και με δόξα, σύμφωνα με τον κώδικα ιπποσύνης στον οποίο φαινομενικά προσυπογράφουν; Και μήπως επιστρέψει ο εχθρός, ίσως ισχυρότερος και πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει τους νέους κανόνες; - ΚΟ / πηγή
  
Παρακάτω κάποια στιγμιότυπα από διάφορες δραστηριότητες της Goldy. Δύσκολο να κολλήσεις μια "ταμπέλα" στην συγκεκριμένη κυρία. Π.χ. ήταν κατά της επίθεσης κατά της Συρίας και επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ ότι βάζει τα συμφέροντα του Ισραήλ πάνω από όλα, αλλά ταυτόγχρονα θαυμάζει και επικροτεί το κράτος του Ισραήλ για την πολιτική του κατά της παράνομης μετανάστευσης και των προσπαθειών που κάνει να παραμείνει ένα Jewish ethno-state. Το σύστημα βέβαια πετάει ένα "ναζί" ή "white supremacist" και καθαρίζει... Πάντως τσαγανό δείχνει να έχει.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου