Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου μετά την έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ από την βουλή της πΓΔΜ, για την έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη το Σκοπιανό ομόλογό του χαρακτηρίζοντας μεγάλο βήμα την απόφαση της βουλής της πΓΔΜ.
© AP PHOTO / AP PHOTO/BORIS GRDANOSKI
«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση η απάντηση του Πάνου Καμμένου, που υιοθέτησε τις καταγγελίες του VMO περί χρηματισμού αξιωματούχων.
«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.
Το VMO, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του σκοπιανού κοινοβουλίου, κατήγγειλε απόπειρες χρηματισμού βουλευτών του κόμματος.
Μάλιστα ο γγ του αντιπολιτευόμενου VMRO, Ιγκόρ Γιανούσεφ, είπε ότι προσφέρθηκε σε βουλευτή το ποσό του ενός εκατομμυρίου, ενώ σε άλλους δόθηκαν υποσχέσεις για 250.000 ευρώ, ακόμη και 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ικανοποίηση για την έγκριση της συμφωνίας εξέφρασαν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Τα επόμενα βήματα στην πΓΔΜ
Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της σκοπιανής αντιπολίτευσης.
Απομένουν άλλες δύο φάσεις. Στην επόμενη θα κατατεθούν συνταγματικές τροπολογίες το επόμενο διάστημα, όπου εκεί χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία και έχει. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση και στην τρίτη φάση το κοινοβούλιο ψηφίζει «ναι» ή «όχι», όπου απαιτείται πάλι πλειοψηφία 2/3. Οι διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν 3 μήνες.
Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου