Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου»: Οι «γκρίζες» ζώνες της Συμφωνίας των Πρεσπών – Πως τα Σκόπια παίρνουν τα πάντα, οι τροπολογίες-«φωτιά»


Tις επόμενες ημέρες, οι βουλευτές μας, θα πράξουν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Θα δώσουν το πράσινο φως για την Συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα εκχωρήσουν το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς.

Μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν, πως πλέον και καλά η χώρα μας γίνεται ο η ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων, όμως η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Πολύ απλά, με την Συμφωνία, ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για την χώρα μας, αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια!

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να βρει τους 80 (81 είχε τελικά) βουλευτές που απαιτούνταν για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και να αλλάξει η συνταγματική ονομασία της χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία”. Πλέον, απομένει να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.
Τα Σκόπια θα πρέπει να ενημερώσουν την Αθήνα με ρηματική διακοίνωση και ώρα να πάρουν το δρόμο προς την… ελληνική Βουλή. «Αυτές τις ημέρες μαζί με τη φίλη χώρα Ελλάδα θα αποτινάξουμε την απομόνωση και τις διαφωνίες και θα επιβεβαιώσουμε από κοινού την ιστορική συμφωνία. Είμαι βέβαιος ότι και οι βουλευτές της ελληνικής Βουλής θα αναγνωρίσουν το σημαντικό τους ρόλο σε αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.
ΘΡΑΣΟΣ ΖΑΕΦ
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ
Ας δούμε και τι έλεγαν κατά της διάρκεια των παζαριών με τους Αλβανούς βουλευτές οι Σκοπιανοί.
«Αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.
Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως “της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” και στα αγγλικά ως “Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia”».
Και κάπως έτσι, με τις ανάλογες προσθήκες και αλλαγές πέρασε η συμφωνία από τη Βουλή, ανοίγοντας, όμως, μια νέα συζήτηση στην Ελλάδα για το αν οι τελικές συνταγματικές αλλαγές θα προκαλέσουν πρόβλημα στο παρελθόν.
Οι έλληνες βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν (και που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βρει την πλειοψηφία) οφείλουν να γνωρίζουν τι ψηφίζουν, όχι όπως κάνουν με τα Μνημόνια και με τις τροπολογίες της νύχτας και της τελευταίας στιγμής.
Οφείλουν να δουν αν υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες, αν όσα ψήφισε η βουλή της ΠΓΔΜ είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας των Πρεσπών, αν παρεκκλίνει από αυτήν ή αν τελικά υπάρχουν λάθη που στο μέλλον θα τα πληρώσουμε ακριβά.
Λένε κάποιοι που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, όχι στη συμφωνία γενικά με τη γειτονική χώρα αλλά στη συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα ανοίξουν πολλά επικίνδυνα θέματα τα επόμενα χρόνια.
ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ
Η «Βόρεια Μακεδονία» είναι γεγονός, όμως, γιατί οι γείτονες επιμένουν στον όρο «Μακεδονία» που δεν έχει κανέναν γεωγραφικό προσδιορισμό; Στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ θα ενταχθεί ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά ποιο θα είναι τελικά το όνομα που θα υπερισχύσει.
Ως «γκρίζα» ζώνη εμφανίζεται και ως προς τον χαρακτηρισμό των πολιτών της ΠΓΔΜ. Ο Ζάεφ είπε ξεκάθαρα ότι: «Θα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «η γλώσσα μακεδονική και θα αναγνωρίζεται διεθνώς από όλους τους συμμάχους Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία μας, παραμένουν ίδια και προστατεύονται».
Στην τροπολογία 34 που ψηφίστηκε, έγινε αποδοχή του αιτήματος των Αλβανών καθώς τονίζεται ότι: «… καθώς και οι πολίτες που ζουν εντός των συνόρων της, οι πολίτες της Μακεδονίας , ο Μακεδονικός Λαός, και μέρος του αλβανικού, τουρκικού, βλάχικου, σερβικού, ρομά, βοσνιακού λαού..»
Ακόμη στην τροπολογία 36 αναφέρεται στην υποχρέωση της χώρας να προασπίσει τα «χαρακτηριστικά ,ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Μακεδονικού λαού..» ενώ για τους απόδημος κατοίκους της ΠΓΔΜ αναφέρει ως η «Διασπορά του μακεδονικού λαού και του αλβανικού, τουρκικού, βλάχικου, σερβικού, ρομά και βοσνιακού λαού», αναφέρει το in.gr
Αυτά τα σημεία είναι που προκαλούν προβληματισμό κι ενισχύουν τις ανησυχίες ορισμένων που λένε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει αλυτρωτικές τάσεις καθώς γίνεται λόγος για ξεχωριστή «μακεδονική ταυτότητα».
Μια ακόμη ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «μακεδονικό λαό» κι εν συνεχεία για «αλβανικό», τουρκικό», ρομά κ.λπ. Ομοίως δεν υπάρχει πουθενά για τους απόδημους η αναφορά τους ως μέλη της Βόρειας Μακεδονίας αλλά ως μέλη του «μακεδονικού λαού».
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν στο μέλλον εγερθεί θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Όλα αυτά δεν υπήρχαν στις Πρέσπες αλλά αποτελούν μέρος των τροπολογιών που έφερε ο Ζάεφ αυτούς τους μήνες. Ανάλογα με τις πιέσεις που δεχόταν και τα χατίρια που ήθελε να κάνει δηλαδή και χωρίς να έχει η Αθήνα τη δυνατότητα παρέμβασης ή διαπραγμάτευσης.
Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να προσεχθούν σε μια συμφωνία που τις επόμενες ημέρες έρχεται στην Ελλάδα και θα κάνει το τελευταίο της βήμα.

1 σχόλιο:

  1. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ - ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ - Πανελλαδικό Συλλαλητήριο 20/1/2019 Σύνταγμα
    https://www.youtube.com/watch?v=BbiRA3_kEPo

    ΑπάντησηΔιαγραφή