Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Από το πουθενά εμφανίστηκε και τουρκική μειονότητα στα Σκόπια.


Το νεο-οθωμανικό δόγμα στην περιοχή των Βαλκανίων, οι τουρκογενείς μουσουλμάνοι και τα ανταλλάγματα της Τουρκίας στα Σκόπια.
Επανειλημμένως έχω αναφερθεί στην προσπάθεια της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Αλλού με προσεταιρισμό των μουσουλμάνων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλού με εμφάνιση τουρκοφρόνων πολιτών, όπως στην Ελλάδα και Βουλγαρία.
Η δε προσπάθεια εφαρμογής του νέο-οθωμανικού δόγματος στην περιοχή μας εντείνεται, παρά τα όσα προβλήματα έχει να επιλύσει η Τουρκία. Σημειώνω, πως ενώ όλες οι χώρες δυσφορούν -προς το παρόν σε χαμηλούς τόνους- εμείς παριστάνουμε πως δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει.

Μερικές φορές φοβούμαι, ότι επανερχόμενος κατά διαστήματα σ’ αυτό το θέμα, μπορεί να εκληφθεί ότι πάσχω από «οθωμανική καταδίωξη». Δεν είναι έτσι. Αλλά παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, και συζητώντας συνεχώς με έμπειρους διπλωμάτες, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η απουσία μας από τα βαλκανικά συμβάντα και η προτίμησή μας να βρισκόμαστε πάντα στη θέση του παρατηρητή, και μονίμως υποχωρούντος, δεν θα μας επιτρέψει ν’ αποσοβήσουμε δυσμενείς εξελίξεις.
Έχω αναφερθεί επίσης πολλές φορές, στο γεγονός ότι στην Βαλκανική ευνοείται ο ισλαμισμός εις βάρος των υπολοίπων θρησκειών με σκοπιμότητα, που υλοποιεί τα σχέδια των ισχυρών. Εξετάζοντας όλες τις εκδοχές γι’ αυτό το φαινόμενο, καταλήγει κάποιος σε δύο. Ότι αφενός είναι τρόπος δημιουργίας συνεχούς έντασης και αστάθειας, ώστε οι βαλκανικές χώρες να έχουν ανάγκη ισχυρών προστατών, και αφετέρου ότι η ύπαρξη ενός μουσουλμανικού τόξου από την Αδριατική μέχρι τον Εύξεινο, αποτελεί ένα ανάχωμα στην μόνιμα επιδιωκόμενη κάθοδο των Ρώσων στη Βαλκανική.
Αναλύθηκαν παλαιότερα από τη στήλη αυτές οι εκδοχές, ώστε δεν απαιτείται επανάληψη. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύεται η Τουρκία, προωθώντας τα δικά της σχέδια. Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη «τουρκικής συνείδησης» σε κάθε μουσουλμάνο, ακόμη κι αν είναι αυτός αθίγγανος ή Πομάκος.
Ως προς τα Σκόπια, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβει ότι σχεδιάζει αύξηση του αριθμού των Τούρκων στη χώρα αυτή, ώστε να αποτελέσουν μια ισχυρή μειονότητα με καθαρά τουρκικά χαρακτηριστικά. Στον σκοπιανό τύπο δημοσιεύθηκε ότι κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, προ ετών, προέβη σε προπαγάνδα τουρκισμού. Τόνισε προς τους εκεί τουρκογενείς μουσουλμάνους (παλαιότερα υπήρχε αναφορά για όχι περισσότερους από 5.000) να «διατηρήσουν την εθνική (τουρκική) τους ταυτότητα και να αγνοήσουν οποιαδήποτε πίεση, που θα δέχονταν».
Και όντως δέχονταν τότε πιέσεις από τη σκοπιανή κυβέρνηση να δηλώσουν στην απογραφή «Μακεδόνες», ενώ οι λίγοι τουρκογενείς αναθάρρησαν από την επίσκεψη Ερντογάν και δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέση με τους Σλάβους, αλλά είναι εθνικά Τούρκοι και από άποψη θρησκείας μουσουλμάνοι. Τις πιέσεις αυτές τις δημοσιοποίησε η τουρκική πρεσβεία στα Σκόπια.
Φυσικά και η σκοπιανή κυβέρνηση ενοχλείται. Αλλά και δεν μπορεί να αρνηθεί τις «δωρεές» των Τούρκων (πολλές χιλ. δολ. στον στρατό κατά διαστήματα), ούτε τις άφθονες τουρκικές επενδύσεις, που φθάνουν και μέχρι την εκχώρηση του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο ακόμη φέρει μακεδονική ονομασία, παρά τα υπεσχημένα. Κυρίως όμως, δεν μπορεί να αγνοήσει την υποστήριξη των Τούρκων στον «μακεδονισμό» των Σκοπιανών και την αμέριστη υποστήριξη στην ένταξή του στο ΝΑΤΟ.
Με αυτά τα όπλα η Τουρκία, πάτησε γερά το πόδι στα Βαλκάνια, υλοποιώντας το δόγμα Νταβούτογλου, ότι «η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στα εδάφη που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει».
Καμιά προσπάθεια εξευμενισμού του Τούρκου δεν θα είναι επιτυχής για να αλλάξει τα σχέδιά του, είτε πρόκιται για τον Ερντογάν, είτε για οποιονδήποτε άλλον. Τα αφηγήματα, ότι με τον διάλογο θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι προς επίδειξη δήθεν http://www.balkaninsight.com/en/file/hπροοδευτικότητας, αλλά δεν κρύβουν την ατολμία.
Πηγή Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου