Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Και όμως η ΝΔ... σαρώνει στο δημόσιο τομέα



Του Γιάννη K. Τρουπή
Πόσες φορές μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει και ακούσει κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, να προσπαθούν να ταυτίσουν την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την απειλή απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων; Με οποιαδήποτε αφορμή το Μέγαρο Μαξίμου δε ξεχνά να παρομοιάσει τον πρόεδρο της ΝΔ με έναν “εξολοθρευτή” δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος θα απολύσει οποιονδήποτε δουλεύει στο δημόσιο,προκειμένου να ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα. Όποιος λοιπόν έχει πάρει στα σοβαρά την συγκεκριμένη κυβερνητική προσπάθεια, τότε τα παρακάτω στοιχεία θα τον κάνουν μάλλον να αναθεωρήσει πρόσωπα και πράγματα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά σαρωτική νίκη πέτυχε η «γαλάζια» παράταξη ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ. Η ΔΑΚΕ ήρθε πρώτη με 18 έδρες ενώ για 1 ψήφο έχασε την 19η έδρα. Δεύτερη ήρθε η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, ακολουθεί η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και τέταρτη μόλις η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΑΚΕ (ΝΔ) 136-18 έδρες
ΔΑΣ (ΚΚΕ) 112 -15 έδρες
ΠΑΣΟΚ 106 -14 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 95 -13 έδρες
(Αριστεριστές) 70 -9 έδρες
(ΛΑΕ) 57 -8 έδρες
Ανατροπή (ανεξάρτητοι) 40 -6 έδρες
ΕΑΚ 13 -1 έδρα
ΕΡΓΑΣ (αριστεριστές) 3 -0 έδρες
Για πρώτη φορά στην ιστορία του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων λοιπόν αναλαμβάνει πρόεδρος από την προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία παράταξη. Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, πρόεδρος εκλέχθηκε ο Γιάννης Πάιδας. Δάσκαλος στο επάγγελμα, διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος της ΔΑΚΕ, υπεύθυνος της ΔΑΚΕ Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΝΔ.
Τα στοιχεία όμως της “γαλάζιας” επικράτησης δεν σταματούν εκεί, καθώς παρόμοια εικόνα υπάρχει και σε άλλους χώρους εργασίας στο δημόσιο τομέα:
-Την πρωτιά στις εκλογές για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατέκτησε η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΚΕ, με τη διαφορά από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΕΚ, να φτάνει στις 9 ποσοστιαίες μονάδες.
-Την νίκη στις εκλογές της πανελλήνιας ομοσπονδίας εφοριακών κατέκτησε η ΔΑΚΕ εφοριακών, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν λοιπόν σύμπτωση; Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως ο δημόσιος τομέας αποτελεί για εκείνην προνομιακό πεδίο. Θεωρεί πως είναι δεξαμενή ψηφοφόρων της αλλά και αποκλειστικό της ακροατήριο. Η πραγματικότητα όμως, εφόσον δεχτούμε ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων που καταγράφηκαν σε πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες εντός του δημοσίου είναι ενδεικτικού ενός κλίματος, είναι διαφορετική. Οι εκλογικές νίκες της παράταξης που πρόσκειται στην ΝΔ αποτυπώνουν τουλάχιστον τη διάθεση πολλών ανθρώπων που εργάζονται στο δημόσιο να ακούσουν και μία άλλη πρόταση. Την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη μακρυά από αγκυλώσεις του παρελθόντος και δήθεν διλήμματα περί απολύσεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο δημόσιος τομέας δεν αποτελεί μονοπώλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εντέχνως παρουσιάζεται, στοιχείο αναμφίβολα που θέτει νέα δεδομένα ενόψει μάλιστα και την επερχόμενης εθνικής εκλογικής αναμέτρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου