Την κατάργηση του εμπολέμου με την Αλβανία οριστικά και επίσημα, προανήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm. Η είδηση ήδη αποτελεί πρωτοσέλιδο στα περισσότερα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και τυγχάνει ιδιαίτερα θετικών σχολίων, καθώς επρόκειτο για αίτημα που μετ’ επιτάσεως έθετε η Αλβανική διπλωματία εδώ και αρκετά χρόνια.
Μια μεγάλη διάσκεψη στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης με τη συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ, από τα Βαλκάνια και τις χώρες Βίζεγκραντ, και τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία, έχει μπει στον ορίζοντα της νέας χρονιάς από το υπουργείο Εξωτερικών, διευρύνοντας περαιτέρω την βεντάλια της ατζέντας που προωθεί την τελευταία τριετία η ελληνική διπλωματία.
Παράλληλα το 2018 θα είναι η χρονιά της προώθησης των λύσεων για τα άλυτα ζητήματα, "υπολείμματα της Ιστορίας", όπως τα χαρακτήρισε ο Υπουργός συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό την ονομασία των Σκοπίων και τα εκκρεμή ζητήματα με την Αλβανία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχουν γίνει τα βήματα που είχαμε προβλέψει και παρακαλέσει να υπάρξουνε, έχει ανταποκριθεί η αλβανική πλευρά», και αναφερόμενος τόσο στην ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Αθανασίου όσο και στα κοιμητήρια των Ελλήνων πεσόντων καθώς και στην παροχή αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο τόνισε: «Μερικοί λένε έπρεπε να γίνει- ήταν αυτονόητο που έγινε, ναι, αλλά αυτά τα "αυτονόητα" δεν γινόντουσαν επί 25 χρόνια. Μην προσπαθούν να αμφιβάλλουν και να αμφισβητήσουν την καλυτέρευση των σχέσεων Ελλάδος- Αλβανίας και πόσο ωφέλιμες είναι αυτές».
Προσέθεσε ότι ο ίδιος ευχαρίστησε και την αλβανική κυβέρνηση και τον Αλβανό Πρόεδρο για την καλή διάθεση που έδειξαν, επισημαίνοντας ότι θέλει να πει «δημοσίως ότι στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουνε οι Αλβανοί, ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντος επισήμως το εμπόλεμο, η Ελλάδα ασφαλώς θα ανταποκριθεί. Και δεν μπορεί να υπάρχει ούτε καν ένα τυπικό κόλλημα, μια τυπική δέσμευση ή μια τυπική υποψία ότι υπάρχει κάποια εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου