Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Ικανοποίηση Τσίπρα για τον «αφορισμό» στο συλλαλητήριο αλλά και από τη στάση Στόλτενμπεργκ στο θέμα της ονομασίας


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για την αρνητική στάση του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφορικά με τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί ανά την επικράτεια για το Σκοπιανό. Μιλώντας μπροστά στο κομματικό ακροατήριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ιερώνυμο στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ομιλία του με θερμότατα λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο σημειώνοντας: «Εστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας».

Νωρίτερα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι «χωρίς λύση στο όνομα η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ», τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στις 24 του μηνός στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (το αποκάλυψε ο Σκοπιανός ομόλογός του), τόνισε: «Το μόνο που κάνουν τα εθνικιστικά παραληρήματα είναι να ζημιώνουν τη χώρα... Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων, αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα».

Οσον αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης που αφορά την πρόταση ονόματος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής και αποσκοπεί στην επίλυση του ζητήματος με μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων.

Σημείωσε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα, ωστόσο κράτησε επιφυλάξεις, αναμένοντας βήματα από τη γειτονική χώρα. «Είναι θετικό ότι μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων». Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι φόρτωσε στη χώρα από το 1992 το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ: «Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα».
«Τίτλος τιμής αυτά που είπε για μένα» 
Στην ιδιαίτερα επικριτική αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στο ζήτημα της ΠΓΔΜ απάντησε λακωνικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας ότι «το να λέει αυτά ο κ. Τσίπρας είναι τίτλος τιμής για εμένα». Ηταν η δεύτερη φορά που ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στο προσκήνιο για το εθνικό θέμα που έχει συνδεθεί με την πολιτική καριέρα του. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη συνάντησή του με εκπροσώπους παμμακεδονικών ομογενειακών οργανώσεων στο γραφείο του, όπου απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου