Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ξεκίνησε η μεγάλη μάχη: Πήραν φωτιά τα τουρκικά πυροβόλα – Eπίσημη έναρξη της επίθεσης στην Αφρίν- Αντίδραση ΗΠΑ


Ξεκίνησε «ντε φάκτο» η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι, με τον βομβαρδισμό της από το τουρκικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Nurettin Canikli, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν εισβάλει ακόμα χερσαία στρατεύματα στη συριακή αυτή περιοχή.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Nurettin Canikli δήλωσε ότι:
«Εχουμε συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των Κούρδων μαχητών YPG, τα οπλικά τους συστήματα και τις τοποθεσίες τους στην Αφρίν».
«Οι Ρώσοι αξιωματικοί που περιπολούσαν στην Αφρίν έχουν αρχίσει κι αποχωρούν».
«Τουρκικά αυτοκινούμενα πυροβόλα 155-Firtina σφυροκοπούν τις θέσεις του YPG στη Βόρεια Αφρίν».
«Στόχος μας είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD»
«Θα χρησιμοποιήσουμε χερσαίες και εναέριες δυνάμεις»

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας
Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους με Α/Κ πυροβόλα, άρματα μάχης LEO και Sabra, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου  «Koral», μαχητές του FSA σπεύδουν στις πρώτες γραμμές του μετώπου με κατεύθυνση κυρίως προς Azaz.
20 λεωφορεία γεμάτα πρόθυμους Τούρκους-Τουρκόφιλους να θυσιαστούν έχουν εντοπίσει κουρδικές πηγές.
Δείτε το τουρκικό πυροβολικό

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Canikli πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία αναπτύσσει και οπλικά συστήματα κατά των αντιαρματικών πυραύλων που χρησιμοποιεί η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG).
Η Τουρκία οφείλει να καθαρίσει τη βόρεια Συρία από τα, όπως τα αποκάλεσε, τρομοκρατικά στοιχεία, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας επίσης ότι η Τουρκία και η Μόσχα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στην Αφρίν.
Για βαρύ βομβαρδισμό, με περίπου 70 βλήματα, κουρδικών χωριών της περιοχής Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, έκαναν λόγο οι YPG, σημειώνοντας ότι ο βομβαρδισμός αυτός της Αφρίν από το τουρκικό έδαφος άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε σήμερα το πρωί.
Ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Ρότζχατ Ροτζ δήλωσε ότι πρόκειται για τον βαρύτερο τουρκικό βομβαρδισμό από τότε που η τουρκική κυβέρνηση ενέτεινε τις απειλές της για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της κουρδικής περιοχής. Ο Ροτζ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές από την Αφρίν, σημείωσε ότι η YPG θα απαντήσει με τη μέγιστη ισχύ σε οποιαδήποτε επίθεση στην Αφρίν.
ΗΠΑ προς Τουρκία: “Μην χτυπήσετε τους Κούρδους στη Συρία”
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τουρκία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της πόλης Αφρίν, στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
Όταν ρωτήθηκε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, για τις ενδείξεις ότι η Τουρκία προετοιμάζεται να πλήξει τις κουρδικές δυνάμεις στην Αφρίν, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:
“Θα καλούσαμε (….) τους Τούρκους να μην κάνουν οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια (…) Δεν θέλουμε να εμπλακούν σε βίαιες (ενέργειες) αλλά να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο Ισλαμικό Κράτος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου