Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΣΙΓΑΝΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ

Η μεταμόρφωση με στόχο ψηφοφόρους από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.
Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Φαινομενικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ήταν ο ορισμός αυτού που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν boring. Βαρετός. Η ομιλία που εκφώνησε με νυσταλέο ύφος προκάλεσε υπνηλία στο ακροατήριο, παρά την ποιητική κατάληξή της. Στον ίδιο χαμηλό τόνο και η τρίωρη συνέντευξή του στο Βελλίδειο. Χωρίς να υποπέσει σε κάποιο μεγάλο λάθος, αλλά και χωρίς να προκαλέσει ρίγη ενθουσιασμού στο πανελλήνιο. Αν και ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ενώπιον του ελληνικού λαού ως... διανομεύς οράματος με τρόπο που παρέπεμπε μάλλον σε μανάβη λαϊκής (ήρθα να σας μοιράσω όραμα), εντούτοις ο τόνος του, κατά τη γνώμη μας, ήταν εσκεμμένα χαμηλός. 


Και τούτο διότι στη στερνή πτήση του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός έκανε κάτι μάλλον απρόσμενο. Προσπάθησε να γυρίσει τη σκακιέρα «ανάποδα», ιδιοποιούμενος πάγιες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια τμήμα της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ πολεμούσαν τον πρωθυπουργό ως Μαδούρο. Ως επικεφαλής ολοκληρωτικού καθεστώτος. Και εκείνος πήγε στη Θεσσαλονίκη, ο... Μαδούρο, για να φωτογραφηθεί με τον έμπιστο του προέδρου Τραμπ, υπουργό Εμπορίου Γ. Ρος, για να ανακοινώσει ότι μειώνει τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 25%, για να πανηγυρίσει -χωρίς να ζητήσει συγγνώμη- ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ της μεσαίας τάξης κατά 30%, για να δώσει αναδρομικά σε συντηρητικούς δικαστές, στρατιωτικούς και αστυνομικούς, μα και για να εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεωρίου. Και βεβαίως -γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε- για να διακηρύξει ανοιχτά και χωρίς ενοχές τη συμμαχία του με τις ΗΠΑ.
Μετρημένος, λοιπόν, ο Τσίπρας σε αυτήν τη ΔΕΘ, αλλά με σαφή στόχο: Να απεκδυθεί την εικόνα του απρόβλεπτου επαναστάτη που αναστάτωσε την Ευρώπη και τον κόσμο το 2015, να ενδυθεί την εικόνα του - υποτίθεται - σοσιαλδημοκράτη διαχειριστή που απλώς διορθώνει αδικίες και δεν κάνει τρέλες, και, τέλος, να κατοχυρώσει την εικόνα του πολιτικού που υιοθετεί χωρίς δογματισμό τις θέσεις του αντιπάλου του. Κοντολογίς, από λέων μάς προέκυψε σιγανό ποταμάκι. Για όσο τον παρατηρώ αυτή είναι η πλέον επικίνδυνη μεταμόρφωσή του.

Επιχειρεί... εισοδισμό στις εκλογικές βάσεις της Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛ. Και όσον αφορά τη Ν.Δ., καμία ανησυχία, ο κόσμος της είναι έμπειρος και διακρίνει με άνεση τους τσαρλατανισμούς, δεν πιάνεται κορόιδο. Για τους πασόκους, όμως, δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά.
Για τη Ν.Δ. σε κεντρικό επίπεδο αν υπάρχει ένα θέμα είναι ότι ο πρωθυπουργός με τη νομοθέτηση της μείωσης φορολογικών συντελεστών από τώρα της «χαλάει» το παιχνίδι στην αγορά και δημιουργεί σε πρώτη φάση μια αμηχανία, την αμηχανία της συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως θα ξεπεραστεί με άνεση. Η Ν.Δ. είναι αρκετά έμπειρο κόμμα για να τσιμπάει από αυτά. Ωστόσο, η εμπειρία δεν ακυρώνει το στρατήγημα ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο να μετατρέψει τις εκλογές σε σύγκριση ομοειδών συστημικών σχημάτων.

Επείγει, λοιπόν, η αποκάλυψη αυτού του προσώπου. Ρόλος που οφείλουν να αναλάβουν αξιόπιστα πρόσωπα. Διότι αν κρίνω από αυτά που βλέπω σε γνωστούς διαύλους, πρόσωπα που έχουν κάνει με τον βίο και την πολιτεία τους τζακ ποτ αντιπάθειας, δεν βλέπω φως. Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Για πρωθυπουργός που πούλησε το όνομα της «Μακεδονίας», ο κ. Τσίπρας πέρασε ένα μάλλον άνετο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη ασχολήθηκε περισσότερο με το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου