Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

H Τουρκία ενισχύει τους τρομοκράτες στην Ιντλίμπ: Όπλα, πυρομαχικά και ρουκέτες GRAD στα χέρια τζιχαντιστών – Διαλύονται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις



Η Τουρκία ενισχύει με όπλα και πυρομαχικά του ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία με στόχο να μπορέσουν αποκρούσουν πιθανή επίθεση από τον Συριακό Στρατό καθώς και τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους του στη Βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με Τουρκία, σύμφωνα με πηγές ανταρτών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Ανταρτών, είπαν πως η Τουρκία απέστειλε περισσότερο στρατιωτικό υλικό στους ισλαμιστές που δρουν μέσα και γύρω από την Ιντλίμπ, καθώς η Σύνοδος Κορυφή Ρωσίας-Τουρκία-Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν απέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Τουρκία, δηλαδή την αποφυγή επίθεσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και τους συμμάχους τους.
Η Τουρκία, που φιλοξενεί ήδη 3,5 που φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, προειδοποιεί για μια τέτοια επιχείρηση και φοβάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εξαναγκάσει περισσότερους Σύρους να διασχίσουν τα σύνορα. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει για ανθρωπιστική καταστροφή και για κινδύνους για την ασφάλεια της Τουρκίας.
“Έχουν υποσχεθεί πλήρη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για μια μακρά, παρατεταμένη μάχη”, δήλωσε ανώτερος διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), καλά ενημερωμένος για τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών με Τούρκους αξιωματούχους, και ο οποίος ζήτησε διατηρήσει την ανωνυμία.

Τα όπλα, που εισήχθησαν στη Συρία σε μεγάλες ποσότητες τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβάνουν πυρομαχικά και ρουκέτες GRAD, μεταδίδει το Reuters. “Αυτές οι προμήθειες όπλων και πολεμοφοδίων θα επιτρέψουν να παραταθεί η μάχη και να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειές μας δεν θα εξαντληθούν σε έναν πόλεμο φθοράς”, πρόσθεσε ο διοικητής.
Ένας δεύτερος διοικητής των ανταρτών δήλωσε: “Παραλαμβάνουν νέες αποστολές πολεμοφοδίων. Οι Τούρκοι βεβαιώνουν ότι έχουν αρκετά πολεμοφόδια ώστε οι αντάρτες να συνεχίσουν τη μάχη για αρκετό καιρό”.
Η Τουρκία πλέον στρέφεται ξεκάθαρα κατά των ρωσικών δυνάμεων, συμβάλλοντας στις μάχες κατά των Συριακών-Ρωσικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, γεγονός που θα φέρει εφιαλτικές εξελίξεις στο διπλωματικό και στρατηγικό σκηνικό της χώρας.
Περίπου στις 10:35 μ.μ. (τοπική ώρα), στις 11 Σεπτεμβρίου, μια μεγάλη φάλαγγα του τουρκικού στρατού εισήλθε στην επαρχία Ιντλίμπ, προερχόμενη από την επαρχία Hatay, ανέφεραν ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, η τεράστια φάλαγγα του τουρκικού στρατού εισήλθε στην επαρχία Ιντλίμπ με μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβόλων όπλων.
Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, ως προς τη συριακή κρίση, επιβεβαιώνουν πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, και η μάχη για την Ιντλίμπ θα έχει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του μετώπου Πούτιν-Ερντογάν.
Τα ρήγματα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι πλέον εμφανή και οι κινήσεις που γίνονται στη Συρία έχουν καθοριστικό ρόλο για την γεωπολιτική και γεωστρατηγική εξέλιξη των εμπλεκόμενων χωρών, με επέκταση στις ραγδαίες εξελίξεις της Α.Μεσογείου.
Όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Πούτιν και Ερντογάν δεν τα βρήκαν στην σύνοδο της Τεχεράνης, με τον Τούρκο πρόεδρο να βάλλει κατά πάντων. 
Έκκληση να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, απηύθυνε στους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα ήταν όντως μία «νίκη» της Συνόδου, στην Τεχεράνη, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς όμως να βρίσκει την προσδοκώμενη ανταπόκριση από τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του.
Οι τρεις ηγέτες και βασικοί εξωτερικοί παίκτες στον πόλεμο της Συρίας συναντώνται στο Ιράν, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη της Ιντλίμπ. Αντάρτες και καθεστωτικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για μία σφοδρή μάχη, ίσως την τελευταία στον μακροχρόνιο εμφύλιο.
Η Μόσχα ωστόσο, όπως διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμφωνεί με το σενάριο της εκεχειρίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς».«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.
Ομοίως και ο Ιρανός ηγέτης Χασάν Ροχανί τόνισε ότι η Συρία πρέπει να ανακαταλάβει τον έλεγχο όλης της επικράτειας. Αμφότεροι Πούτιν και Ροχανί αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου