Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Αλκαζάρ: Οι Ήρωες του Τολέδο- Α ΜΕΡΟΣ


Ο ΤΟΠΟΣ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ

      Στην καρδιά της Ισπανίας, καμία εβδομηνταριά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, βρίσκεται το Τολέδο, ή «Αυτοκρατορική πόλη», παλιά πρωτεύουσα της Ισπανίας, με 90 εκκλησίες και 18 μοναστήρια, με βαρεία μεγαλοπρεπή μεσαιωνικά παλάτια, με στενούς δρόμους και με κεντρικό κορμό του το Αλκαζάρ (ή όπως το λένε οι Καστιλλιάνοι, «Αλκάθαρ»).

Ένα από τα πολλά και ατιμώρητα εγκλήματα του πολέμου. Μαζική εκτέλεση αμάχων σε 
κάποιο δρόμο του Τολέδο.


Δορυφορική Φωτογραφία του Τολέδο
Το Αλκαζάρ είναι ένα κάστρο πού έκανε το Γάλλο συγγραφέα Μωρίς Μπαρρές, που το είχε επισκεφθεί κάμποσα χρόνια πριν, να γράψει ότι «Είναι κατασκευασμένο μ' ένα ρυθμό βαρύ, σαν να διακηρύττω: Δεν νοιάζομαι να φαίνομαι όμορφο. Μου φτάνει (να νοιώθω) Ότι οι κακοί τρέμουν και οι καλοί νοιώθουν ασφάλεια».
Αυτό το κτίριο είχε κριθεί κατάλληλο για να στέγαση τη Στρατιωτική Ακαδημία Πεζικού τής Ισπανίας. Άλλες στρατιωτικές μονάδες δεν υπήρχαν στο Τολέδο, εκτός από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας όπλων και πυρομαχικών. Υπήρχαν όμως αρκετά διαλεχτά στελέχη και, πάνω άπ' όλους, ο Συνταγματάρχης Μοσκαρντό, Διοικητής τής Κεντρικής Σχολής Ασκήσεων τής Ακαδημίας.
Στις 18 Ιουλίου 1936 ο Συνταγματάρχης Μοσκαρντό, μαθαίνοντας ότι ο Στρατός της Αφρικής έχει επαναστατήσει, καλεί τους αξιωματικούς του και τους ανακοινώνει:
«Κύριοι, ή επαρχία του Τολέδου ενώνεται από σήμερα με την Εθνική Εξέγερση»!
Κάπως υπερβολική ή έκφραση γιατί στην πραγματικότητα ο Μοσκαρντό δεν θα μπορούσε να στηρίζεται παρά μόνο στους ενόπλους άνδρες πού διέθετε, δηλαδή κάπου 400 αξιωματικούς, λίγους ευέλπιδες και στρατιώτες, 625 περίπου αστυνομικούς και καμιά εκατοστή εθνικιστές του Τολέδου (από τους όποιους 60 ήταν φαλαγγίτες) πού έτρεξαν να πιάσουν τα όπλα μέσα στο Αλκάθαρ. Αυτούς είχε, κάπου 1150 οπλισμένους.

sfoulidis
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου