Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Η δημοσκόπηση που «πάγωσε» το Μαξίμου

Print Friendly and PDF

Η δημοσκόπηση που «πάγωσε» το Μαξίμου
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προκηρύξει εθνικές εκλογές το αργότερο μέχρι τον Μάιο, παρά την επιθυμία του για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.
Σύμφωνα με ορισμένες μάλιστα πληροφορίες από συνομιλητές του κ.Τσίπρα η πιθανότητα αυτή μοιάζει να κερδίζει διαρκώς έδαφος αν και δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει για το αντίθετο, στοιχείο που πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καθιστά τον Μάιο ή ακόμα και τον Απρίλιο ως το πλέον πιθανό χρόνο της εθνικής εκλογικής αναμέτρησης.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί. Μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει σαφή εικόνα για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, κρυφών και μη, οι οποίες ήδη αρχίζουν και διενεργούνται. Πρόκειται για τα αποτελέσματα ερευνών που εμπιστεύεται η κυβέρνηση και τα οποία θα μελετήσει ο κ.Τσίπρας.
Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ο κ.Τσίπρας διαβάζει και αναλύει με προσοχή τις κυλιόμενες έρευνες της κοινής γνώμης κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί και στις επόμενες κινήσεις του με βασικό γνώμονα την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί σε δημόσιο επίπεδο η κυβέρνηση να προσπαθεί συστηματικά να υποβαθμίσει τις έρευνες κοινής γνώμης όμως πληροφορίες θέλουν το πρωθυπουργικό γραφείο να προβληματίστηκε ιδιαίτερα από την εικόνα που παρουσίασε πριν από δέκα μέρες δημοσκόπηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές.
Η συγκεκριμένα δημοσκόπηση ουσιαστικά κατέγραψε τις τάσεις του εκλογικού σώματος, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές. Η έρευνα δεν αφορούσε μόνο τη χώρα μας αλλά κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά και πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση και των ευρημάτων από εθνικές δημοσκοπήσεις.
Με άλλα λόγια δεν πρόκειται για μία κλασικού τύπου δημοσκόπηση αλλά για πρόβλεψη των αποτελεσμάτων με βάση όσα στοιχεία υπήρχαν έως τις 23 Ιανουαρίου.
Οι τάσεις που καταγράφηκαν στην έρευνα, αφορούν πρωτίστως στις ευρωεκλογές, αλλά δευτερευόντως έχουν απόλυτη χρησιμότητα για την εξαγωγή συμπερασμάτων και σε εθνικές εκλογές, εφόσον μία χώρα βρίσκεται σε εθνικές κάλπες, κάτι που συμβαίνει στη χώρα μας.
Ακριβώς λόγω της μεθοδολογίας της η έρευνα αυτή απασχόλησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, μια και δεν μπορεί κάποιος εύκολα να της καταλογίσει ανιδιοτελή κίνητρα ή κομματική στόχευση.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ευρωκοινοβουλίου η ΝΔ είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας.
Η βασική πρόβλεψη κάνει λόγο για πεντακομματική βουλή, με τη Λαϊκή Ενότητα και την Ένωση Κεντρώων να κινούνται κοντά στη ζώνη του 3%.
Πιο συγκεκριμένα :
- Ν.Δ. 39.2%
- ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 25.0%
- Χρυσή Αυγή 7.0%
- ΚΙΝΑΛ 6.8%
- ΚΚΕ 6.4%
- ΛΑΕ 2.6%
- Ένωση Κεντρώων 2.3%
- ΑΝΕΛ 1.3%
- Άλλο 9.2%
H ανάλυση που έκανε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συζητήθηκε ιδιαίτερα ανάμεσα στους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι οποίοι έδειξαν να την λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους. Η πραγματικότητα πάντως που καταγράφεται είναι πως τόσο η συμφωνία των Πρεσπών όσο και η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήδη έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους πάνω από τα κυβερνητικά ποσοστά. Μία μικρή βόλτα άλλωστε στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποδείξει στον καθέναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί καθίζηση στα ποσοστά του,κάτι που αποτυπώνεται και στις έρευνες.
Το ζήτημα είναι το αν αυτή η πτώση έχει μόνιμα χαρακτηριστικά , στοιχείο που θα αποβεί καθοριστικό για το “αύριο” του ΣΥΡΙΖΑ.

liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου