Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πολιτικός πόλεμος και η Προπαγάνδα. Γ Μέρος






1. Η ψυχοπολιτική

Για να ανέβει η προπαγάνδα στο επίπεδο της επιστήμης έπρεπε να ερευνήσει επιστημονικά το αντικείμενό της . Το αντικείμενο, που  το έδαφος που επάνω του αναπτύσσει δραστηριότητα, είναι ο άνθρωπος. Επιδίωξη της Προπαγάνδας είναι πετύχει να διεισδύσουν ορισμένες ιδέες στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου.Οι Σοβιετικοί ανακάλυψαν ανθρωπογνωστικές επιστήμες για να περνάνε ιδέες
Η ψυχολογία, η ιστορία, η Κοινωνιολογία, η ανθρωπογεωγραφία , η νευρολογία, η Βιολογία και η Πολιτική οικονομία έγινε πεδίο έρευνας , της ανθρώπινης δραστηριότητας . Έτσι ανακάλυψαν την Πολιτική ψυχολογία , ένα δημιούργημα Ψυχολογίας και Πολιτικής ώστε να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.


2. Η επιστιμονικοποίηση της Προπαγάνδας

Με την «ψυχοπολιτική» η Προπαγάνδα έπαψε να είναι μια ευκαιριακή  «Τέχνη»που ασκείται από ένα αυτοδίδακτο ταλέντο αλλά έγινε Επιστήμη. Είναι οι άνθρωποι του γραφείου και της μελέτης που σκύβουν πάνω από τα συμπεράσματα των Ισντιστούτων ψυχολογίας και δίνουν στους «αγκιτάτορες» τις εντολές που πρέπει να εφαρμόσουν .

3. Ο Παυλωφισμός

Οι Σοβιετικοί διαπίστωσαν ότι οι υπάρχουσε επιστήμες δεν τους προσφέρουν ολοκληρωμένη γνώση για τον άνθρωπο . Δημιούργησαν νέο κλάδο επιστημών με κυριότερο  αυτό της «Αντικειμενικής Ψυχολογίας» που ονομάζεται και Παυλωφισμός από τον ιδρυτή του Ιβάν Παυλώφ.
Η θεωρία του Παυλώφ ξεκινάει ως εξής: Για την ύπαρξη ζωής έχουμε δυο δεδομένα: τον Οργανισμό και το περιβάλλον . Υπάρχει «ανακλαστική» σχέση ανάμεσα σε αυτά. Το «ανακλαστικό» είναι ένα βιολογικό φαινόμενο του νευρικού συστήματος ένα ερεθισμό από τον περιβάλλον και μια αντίδραση από τον οργανισμό. Τα ανακλαστικά είναι απόλυτα και σταθερά που υπάρχουν εκ ηγενετήε και στα επίκτητα ,

συνεχίζεται...

Σύγκρ. Η ΠΡΟΠΑΓΆΝΔΑ, Γεωργαλά Γ. Σελ.44-60

Α ΜΕΡΟΣ

Β ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου