Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πολιτικός πόλεμος και η Προπαγάνδα. Β Μέρος




Κύριο όπλο του πολιτικού πολέμου είναι η Προπαγάνδα. Παίζει το ρόλο  που παίζουν τα θερμοπυρηνικά και πυραυλικά όπλα στον σύγχρονο κόσμο. Κάθε έθνος που θέλει να επιβιώσει πρέπει να μελετήσει την προπαγάνδα ολόπλευρα  και να την ασκήσει συστηματικά , επιστημονικά μόνιμα.
Ο Λένιν είπε:
«Η διεξαγωγή Αγκιτάτσιας και  Προπαγάνδας σε όλα τα στρώματα του λαού»

Ολόκληρο το Κομμουνιστικό οικοδόμημα και οι επιτυχίες του βασίζονται σε μια φράση του Μαρξ:
«Η ιδέα μετατρέπεται σε υλική δύναμη όταν μπει στις μάζες»

Ξεκινώντας από αυτή την αρχή οι Κομμουνιστές κατόρθωσαν να διεισδύσουν μέσα στις μάζες και να επιβάλλουν τις ιδέες τους.Κάθε διάδοση Ιδεών δεν αποτελεί Προπαγάνδα.Η Προπαγάνδα έχει στόχο τον Προσηλυτισμό. Αυτό προϋποθέτει την παρουσίαση των ιδεών με μια τεχνική.
Η Προπαγάνδα ιστορικά έχει περάσει από διάφορα στάδια. Από τους Αρχαίους Έλληνες, στο Βυζάντιο, στο Μεσαίωνα στη Γαλλική Επανάσταση . Οι Μπολσεβίκοι παραταύτα την έκαναν «επιστημονική τεχνική»
Ο Πλεχάνωφ, ο δάσκαλος του Λένιν διέκρινε την Προπαγάνδα σε δυο κατηγορίες : Στην κυρίως Προπαγάνδα που διαδίδει πολλές ιδέες σε λίγους ανθρώπους και την Αγκιτάτσια (ζύμωση) που διαδίδει μια Ιδέα σε πολλούς ανθρώπους . Το έργο του  συνέχισαν ο Λένιν και ο Τρότσκυ. 
Ο Λένιν είναι ο θεωρητικός της σύγχρονης Προπαγάνδας. Ενώ εκατομμύρια κόσμος πέθαινε από την πείνα και της κακουχίες, ίδρυσε  Υπουργείο Κινηματογραφίας για να διαμορφώνει την κοινή γνώμη.
Ο Τρότσκυ είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για Προπαγάνδα εκτός από το Τυπογραφείο που εγκατέστησε για προπαγανδιστικό υλικό. Ο ίδιος είναι ο εφευρέτης των «γεωψυχικών ζωνών». Συγκέντρωνε , με μια υπηρεσία που ίδρυσε, την ψυχολογία της κοινής γνώμης από όλη τη χώρα και έβγαζε αντίστοιχα δελτία Τύπου.Έτσι τα ερυθρά στρατεύματα θα περνούσαν ανάμεσα από τον εχθρικό λαό, την εποχή του εμφυλίου.
Δεν ήταν μόνο οι κομμουνιστές που έκαναν Προπαγάνδα. Φασισμός και ναζισμός τη  χρησιμοποίησαν .
Ο Χίτλερ και ο Γκάιμπελς πήραν την Προπαγάνδα των Κομμουνιστών από τον Μουσολίνι και την χρησιμοποίησαν, αφού μελέτησαν τη μεθοδολογία προσεκτικά.

Σύγκρ. Η ΠΡΟΠΑΓΆΝΔΑ, Γεωργαλά Γ. Σελ. 21-43

Α ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου